Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Beynimizin Koruma Modları

26 Kasım 2022, Cumartesi 16:49
Beynimizin Koruma Modları

Stresli bir durumla karşılaşıldığında sempatik sinir sisteminin otomatik olarak verdiği fizyolojik ve psikolojik savunma tepkilerine koruma modu deriz. Bu tepkiler, vücudumuzda tehlikeden kaçmamızı ya da onunla savaşmamızı kolaylaştıracak birtakım değişiklerin meydana gelmesini sağlayarak mevcut sıkıntıyla başa çıkmayı mümkün hale getirir.

  1. Savaş ya da Kaç Tepkisi

Savaş ya da kaç tepkisi bir tehlike karşısında hayatta kalmamızı sağlayan, mevcut sorun anından en kısa sürede kurtulmamıza yarayan bir koruma modudur. Aslında beynimizin var olan durum karşısında 'şu an güvende değilim ve güvende olmak için bir şeyler yapmalıyım' deme şeklidir. İşlevsel olan bu mod eğer tehlike olmadığı durumda aktive olursa panik bozukluk, agorafobi, anksiyete dediğimiz kaygı bozukluklarını ortaya çıkabilir.

  1. Enerjini Koru Tepkisi

Enerjini Koru tepkisine donma tepkisi de denilebilir. Tehlike karşısında donarak enerjimizi harcamayız, var olan kayba karşı kendimizi adeta güç tasarrufu moduna alırız. Beynimizin bu moda yatkınlığı depresyona davetiye çıkarabilir.

Stresli durumlarda işe yarayan bu modlar eğer yanlış zamanda alarm verirse psikolojik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalınabilir. Bu gibi durumlarda bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.