Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Bir İki Cha Cha cha

09 Mayıs 2020, Cumartesi 15:33
Bir İki Cha Cha cha

Gösteri günleri çocukluğumun en güzel anlarından biriydi. İlkokulda sevdiğim çocukla partner olmayı beklerdim. Hele kostümleri giydiğim zaman… O masalın içinde ki tatlı koşuşturma ve karnıma heyecandan giren kramplar selam verdiğim gibi uçup giderdi. İşte bana tüm bu hissi yaşatan o dans…

Kemerleri bağlayın çünkü taa Latin Amerika’nın yerel halkının 15.y.y’larda temellerini attığı ve günümüzde de oldukça sevilen Latin danslarının ilk adımlarına gidiyoruz.

Latin Amerika’da ortaya çıkan bu renkli ve eğlenceli danslar Türkiye’de de oldukça seviliyor ve rağbet görüyor. Peki bu türde dansları neden seviyoruz ? Ve bu dans türü nasıl meydana çıktı hiç merak etmiş miydiniz?

Kolonileşme dönemlerinde Latin Amerika yerel halkı Avrupa ve Amerika’dan etkilenerek danslara bir takım farklı uyarlamalar getirmişler.

Aynı bizim halk oyunlarımızda gördüğümüz köy yaşantısını yansıtan durumlar gibi Latin Amerika yerli halkının hasatlarını, mücadelelerini yansıtan bir türmüş. Ancak Avrupa’dan Latin Amerika’ya gelen üst kesimlerin kendi klas danslarını, zamanla Latin danslarıyla harmanlamasının sonucunda, Afrikalı kölelerin de birkaç dokunuşuyla dansları günümüzde ki haline gelmiş.

Peki, hangileridir bu Latin dansları? Bildiklerimiz Salsa, Cha cha, Merengue ve Bachata…

cha cha

Tabi ki bunun daha birçok kolu vardır fakat onları kısaca incelemek pek mümkün değil.

Ama gelelim Latin danslarını bu kadar eğlenceli ve cazip yapan şeye...

En modumun düşük olduğu anda bile kendimi ritim tutarken bulduğum,

Ya da daha da derinlere götüren notaların bizimle konuştuğu o eşsiz müzik…

Latin Müziği, genelde bongo, marimba, marakas, congo varilleri, trompet, gitar gibi müzik aletleriyle elde ediliyor. Türkiye’de ise bu tarz müziği Ayhan Sicimoğlu’ndan dinleyebilirsiniz. Ülkemizde bu kadar sevilmesinin sebebi ise ritimsel olarak kıvrak koreografilerle uygulanıyor olması, pozitif, tutkulu, çiftli ve solo olarak yapılıyor olması çoğu sebepleri arasında sayılabilir.

sude

Ayrıca ritmin ve bu beden ahenginin bir araya gelişi vücut ve mental sağlığa oldukça yararlı. Tüm hayat stresinizi fiziksel ve zihnen yorgunluğunuzu atmak için sizde her nerede, hangi şehirdeyseniz bu sosyal dansla kendinizi hemen buluşturun bence.

                                                                                                               Sude İLKMENSOY

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    M.ridvan kavaklioglu
    21-05-2020 15:16

    Corana günlerinde halkımız evlerinde bol bol dans edebilirler.Yaziniz doyurucu.devamini bekliyoruz.

  • yorum avatar
    Gizli özne
    09-05-2020 16:07

    Güzel bir yazı olmuş

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.