Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Boşanma Davalarında Aile Faktörü

06 Ocak 2021, Çarşamba 17:24
Boşanma Davalarında Aile Faktörü

Boşanma hukuki olarak evliliğin bitmesi anlamına gelmektedir. Toplumumuz her ne kadar sağlam aile geleneklerine sahip olsa da son yıllarda boşanma oranı giderek artmaktadır. Boşanmada doğru ve yerinde karar almak hem çiftler için hem de aileler için önemlidir. Her ne kadar keyfi boşanmalar yaşansa da evliliği tüm sorunlara rağmen ısrarla devam ettirmek de bir o kadar yıpratıcı olmaktadır. Günümüzde çiftlerin boşanmasında en büyük etken geçimsizliktir. Evliliğin bitmesine sebep olan geçimsizliği yaratan nedenler arasında ekonomik sıkıntı ve farklılıklar, şiddet, aldatma, cinsel sorunlar, kötü muamele gibi unsurlar yer almaktadır. Bu nedenlerin yanında ailelerin evliliğe müdahalesi eşlerin birbirini yeterince tanıyamamaları da vardır. Ailelerin evliliklere müdahalesi ve baskısı nedeniyle boşanma vakalarına sıkça rastlanmaktadır. Toplumumuzda anne babalar çocuklarının büyüdüklerini bir türlü kabullenememekte ve onlara karşı aşırı korumacı bir tavır sergilemektedirler. Ayrıca aşırı bir otoriter tavırla çiftlerin evliliklerine birebir dâhil olmak istemektedirler. Ailelerin evliliğe karışması ile yardım etmesi farklı şeylerdir. Bir süre sonra senin ailen şunu yaptı, benim ailem bunu yaptı şeklinde tartışmalar başlamakta ve evlilikte sorunlar artmaktadır.

                Boşanmalarda aile içindeki ilişkileri de sorgulamak gerekir. Eşler çok iyi anlaşabilecekken ailelerin dayatmaları nedeniyle bağımsız birey olup evliliği iki kişi yaşayamamaktadırlar. Bu nedenle taraflar birbirlerinin aileleriyle görüşmek istememektedir.

Ofisime gelen müvekkillerimden biri eşinin ailesiyle sorunlar yaşadığını ve görüşmek istemediğini ancak eşinin baskı yaparak ailesiyle görüşmeye zorladığını bu nedenle boşanmak istediğini söylemiştir. Peki eşin ailesiyle anlaşamama boşanma nedeni kabul edilir mi ? Aileyle anlaşamamak tek başına boşanma nedenini oluşturmaz. Aynı şekilde kayınvalidenin yaptığı bir davranış da tek başına boşanma nedeni değildir. Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin kararına göre eşini ailesiyle görüşmeye zorlayan eş boşanma davasında kusurlu sayılmıştır.

Sonuç olarak boşanmaya ilişkin bütün sebepler iç içe olsa da aile içerisindeki herhangi bir nedenden kaynaklı bir sorun diğer bir nedene bağlı başka bir sorunu meydana getirmektedir. Bu durum da sorunları beraberinde getirmekte ve çiftler arasında boşanmalar gerçekleşmektedir.

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.