Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çocuklara Kaç Yaşında Harçlık Verilmeye Başlanmalı

05 Şubat 2022, Cumartesi 14:27
Çocuklara Kaç Yaşında Harçlık Verilmeye Başlanmalı

Çocuğun parayla ilişkisini ebeveynler olarak bizler oluştururuz. Aileler çocuklarına 3 yaşından itibaren kumbara gibi '' birikim '' kavramıyla tanıştırabilir. Bu eğitimin en etkili yolu harçlıktır. Örneğin; 7-13 yaş arası haftalık, 14-18 yaş arası aylık vermek ile başlayabilirsiniz.

Elinde bulunan parayı belli zaman içerisinde yönetmeyi öğrenmiş olur böylelikle. Çocuklar deney imleyerek öğrenirler, anlatarak değil. Çocuklarınıza hedefler görevler verebilirsiniz.

Evde kumbara üzerinden biriktirdiklerini nasıl harcama yapması gerektiğini anlatabilirsiniz. Hatta küçük yaş grubu çocuklar için bu şekilde kutu oyunları var bu oyunlardan alabilirsiniz. Çocuğum sürekli almak istiyor ama hemen bıkıp aldığı oyuncağı bırakıyor diye maymun iştahlı deriz. Aslında çocuğun istediği oyuncağa hızlı ulaşması oyuncağın değerini düşürür. Bir oyuncağı çocuk ilk istediğinde almak için belirli zaman koyup belli birikim yaptıktan sonra olmasına izin vermek şeklinde olmalıdır.

Harçlık, bütçe yapmayı öğrenmeyi geliştiren bir kavramdır.

Çocuklarımızın çok erken yaşlardan itibaren sanal paralardan konuşurken kağıt para ile alışveriş yerine kredi kartları ile alışveriş yapmayı öğrendiler. Çocukların para tasarrufu, harçlığını idare etmeyi, tutumlu olmayı öğrenmelerini etkilemektedir.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.