Denizli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çocuklarda Öfke Kontrol Sorunları ve Şiddet Davranışı

25 Temmuz 2022, Pazartesi 16:54
Çocuklarda Öfke Kontrol Sorunları ve Şiddet Davranışı

Öfke, kişilerin engellenmesi ve korkuya kapılması sonucu ortaya çıkan bir duygudur.

Aşırı öfke duyulması kişilerin bilincini kaybetmesine dahi sebep olabilmektedir.

Diğer duygularda olduğu gibi öfke duygusu sınırlı miktarda kişinin ihtiyaç duyduğu davranışlardan biridir.

Kişinin yaşadığı sorunlar karşısında kısa süreli öfke duyması karşısına çıkan sorunu çözebilmesi için itici güç olabilmektedir.

Öfke Kontrol Sorunları ve Şiddet Davranışı Ne Zaman Başlar?

Genellikle çocukluk döneminde fark edilen ve tedavi imkanları bir hayli güçlü olan öfke kontrol sorunları ve şiddet davranışı engeller karşısında kişinin bastırılması sonucu ortaya çıkar.

Şiddet davranışı, kişinin kendi içinde duyduğu öfkenin dışa vurum şeklidir.

Kişinin saldırgan tutum sergilemesi, karşısındakinin kişisel alanı ve özgürlüğüne saygı duymaksızın düşünmeden hareket ettiğini gösterir.

Şiddet davranışı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Saldırganlık doğuştan gelen bir davranış olmakla birlikte küçük çocuklarda içgüdüsel olarak gerçekleştirilen bir davranıştır.

Önemli olan bu davranışın bir alışkanlık haline getirilerek kişinin tüm hayatı boyunca şiddet davranışı ile hareket etmemesi gerektiğinin farkına varmasıdır.

Öfke Kontrol Sorunları ve Şiddet Davranışı Nedenleri Nelerdir?

Öfke kontrol sorunları ve şiddet davranışı nedenleri birçok faktöre dayanabilmektedir.

Sorunların çözümünde etkili bir yöntem bulunamadığında ve öfke kontrolünün sağlanamadığı durumlarda şiddet davranışı ortaya çıkabilmektedir.

Şiddet davranışı nedenlerinden bir diğeri de çocuğun ailesi ile olan iletişimin sağlıklı olmamasıdır.

Kişi kendini anlatmakta güçlük çektiğinde veya başarısız olduğu takdirde de öfke kontrolünü sağlayamayarak saldırgan tutum sergileyebilmektedir.

Şiddet davranışı ebeveynler tarafından ödüllendirildiği takdirde çocuğun şiddet davranışı sergilemeyi olumlu bir davranış olarak gördüğü de unutulmamalıdır.

Bu nedenle ebeveyn eğitiminin çocukta şiddet davranışı ve öfke sorunları yaşayıp yaşamayacağı üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır.

Çocuğun ailesinden gördüğü sevgi de şiddet davranışı gösterip göstermemesi üzerinde etkili bir faktördür.

Ailesi tarafından doğru davranışları ödüllendirilen ve sevgi gösterilen çocuklar öfke kontrol sorunları ve şiddet davranışı eğilimi gösterme konusunda çok daha az meyil göstermektedir.

Öfke hepimizin sık sık yaşantıladığı evrensel bir duygudur ancak bazen çok sık ve çok şiddetli olur ve bireyin hayatını çok etkiler.

Çünkü öfkeli kişi kırıcı ve yargılayıcıdır, iletişim kurmaktan kaçınır, iletişim kurduğunda ise karşı tarafı dinlemekten kaçınır, bazen de yıkıcı davranışlar sergiler.

Bu sorun bazen tek başına görülebilirken bazı durumlarda bazı psikolojik ve psikiyatrik sorunların bir parçası olabilmektedir ve tedavi edilmediği zaman tüm aileyi etkiyen bir sorun haline gelebilir.

Çocuklarımızın geleceğini ve gelişimsel sorunlarını ertelemeden bir uzman desteği alarak erken tanılama ve müdahale de bulunmamız gereklidir.

Sağlıklı günler dilerim.

 

HALİL KÖKEN

Özel Eğitim Uzmanı

Dip Tes No: 31004

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.