Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

‘Denizli Depreme Hazır mı?’

06 Mart 2022, Pazar 14:24
‘Denizli Depreme Hazır mı?’

Ülkemiz Dünyanın en etkin ve aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Ülkemizin yüz ölçümünün %42’ si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. 20. Yüzyılın başlarından beri yapılan çalışmalar Türkiye de yaklaşık olarak her 2-3  yılda bir yıkıcı deprem olduğunu göstermektedir. Bu durum depremin Türkiye de kaçınılmaz bir doğal afet olduğunun göstergesidir. Yapılması gereken ise deprem olmadan önce gerekli önlemleri almak ve her an deprem olacakmış gibi yaşamaya alışmaktır. İşte bu kapsamda ülkemizde vatandaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olmasının sağlanması, depremden korunma yollarının anlatılması ve toplumda afete hazırlık bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinlik ve panellerle deprem gerçeğine dikkat çekilmektedir.

Jeoloji mühendisi olmadan afetle, depremle mücadele mümkün olmayacağı için ve Deprem denilince ilk akla gelen meslek gruplarından olan jeoloji mühendislerinden biri olarak bu konuda bende bir şeyler yazmak ve konuya dikkat çekmek istedim.

Aslında ülkemizde deprem gerçeğinin herkes tarafından anlaşıldığı ve yetkililerin daha somut adımlar atmaya başladığı bir tarih var. Evet, sizlerin de tahmin ettiği gibi 17 Ağustos 1999, ölümün adı. Hiçbirimizin akıllarından silinmeyen, hayatımıza bir kâbus gibi çöken, milli felaketimiz. Yaklaşık olarak 20 bin ölümün, 50 bin yaralının ve 15 Milyar Dolar ekonomik kaybında olduğu binlerce insanımızı ölüme yolladığımız, binlerce insanımızı evsiz barksız bırakan o feci gün.  1999 depreminden sonra çıkan bir yönetmelikle inşaat yapılması için istenilen projeler arasında jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan zemin etüt raporu da vardı artık. O tarihten beri jeoloji mühendisleri olarak bizler yapılacak olan her bina için zemin etüt raporları hazırlamaktayız.
Bu çalışma Yeni yapılacak binalar için bir nebze yeterlidir. Fakat başka bir problem daha var bu ise mevcut yapı stoku. Mevcut yapılar içinde yapılabilecek ilk akla gelen bina sahipleri tarafından yaptırılacak olan periyodik kontroller ve yaşadıkları binanın risk durumunun tespit ettirilmesi.

Bu konuyu biraz açmak gerekirse, vatandaşların oturduğu evin depreme dayanıklı olması gerekiyor. Vatandaşlar, evlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve Yapı Kullanma İzin Belgesi’nin bulunduğunu resmi olarak öğrenmelidir. Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığını araştırılmalıdır. Evlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değillerse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalılar. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarını depreme karşı güçlendirmeli ve ya kentsel dönüşüm ile yenilemeliler.

Deprem öncesinde yapılması gerekenlerden bir tanesi de herkesin bilmesinin gerektiği en yakın acil toplanma yerini öğrenmek. Size en yakın Acil toplanma yerini E-devlet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Yazının ilk başında belirttiğim gibi 1-7 Mart Deprem haftası etkinlikleri kapsamında Jeoloji Mühendisleri Denizli şube olarak 7 Mart 2022 pazartesi günü, saat 14.00 de Çatalçeşme Oda tiyatrosunda düzenlediğimiz ‘Denizli Depreme Hazır mı?’ konulu, konusunda uzman konuşmacıların katıldığı panele tüm Denizli halkını bekleriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.