Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Disleksi ve Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu İlişkisi ve Farklılıkları…

01 Şubat 2022, Salı 10:50
Disleksi ve Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu İlişkisi ve Farklılıkları…

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB); dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellikle karakterize klinik bir bozukluktur. Kliniğine başvuruların yaklaşık yarısı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğundan oluşmaktadır.

DEHB, ağırlıklı olarak erkeklerde görülmektedir ve kızlarda DEHB’nin dikkatsizlik baskın olan alt tipi daha yaygındır.

DEHB’ye pek çok psikiyatrik bozukluğun eşlik ettiği ve bunlar arasında en sık görülenlerden birinin disleksi olduğu bilinmektedir.

Disleksi, uygun zeka ve eğitim koşullarına rağmen gözlenen öğrenme güçlüğü olarak ifade edilmektedir.

Disleksi toplumda yaygın olan bir güçlük olmakla birlikte, çalışmalar DEHB ve disleksi birlikteliğinin şans eseri olabilecekten çok daha sık görüldüğünü ortaya koymaktadır.

DEHB-Disleksinin bir arada görülmesi toplumda farklı sıklıklarda bildirilmektedir ancak ortak görüş bu birlikteliğin toplumda, özellikle de çocuk psikiyatrisi kliniğine yönlendirilmiş olan hastalarda oldukça yaygın olduğudur.

DEHB ve disleksi, klinik görünüm açısından pek çok benzer yan taşımaktadır, bu nedenle klinik olarak ayırt edilmeleri güç olabilmekte, disleksinin hafif olan formları zaman zaman atlanabilmektedir.

Fakat ayırt edici yönlerinden belki de en önemli olanı disleksiye özgü farklı eğitim teknikleri ve tedavi seçeneklerinin bulunuşudur.

Daha da önemlisi, dislekside erken müdahale ve disleksiye özgü eğitim, iyi olma başarısı açısından çok önemlidir.

Bu nedenle ders başarısızlığı nedenli başvurularda, DEHB+Disleksi birlikteliğinin, DEHB’den başarıyla ayırt edilmesi, disleksiye özgü eğitim olanakları ile erken müdahale açısından büyük önem taşımaktadır.

Bunların haricinde net şekli ile DEHB li bireyler de Nöro gelişimsel Hızın düşük olması, Yönergeleri başlatma sürdürme ve tamamlama da sınırlılıklar ile beraber Sosyal ve İletişim becerilerinde ki faktöreller söz konusu iken; Disletik Bireyler de Psikolojik temelli etkilenimler söz konusudur. Özgüven, Özsaygı, İletişimden kaçınma, Başarıya karşı başarısızlık, Güvenli bağlanma vb şeklinde devam etmektedir.

DEHB tanılı bireyler de erken tanı ve müdahale gerçekleştirilmezse; Özgül Öğrenme Güçlüğü tanı ve alt tanıları ilerleyen süreçler de eşlik etmektedir.

Bu neden ile çocuğunuz dan gelişimsel olarak sorun fark ediyor iseniz; Gerekli değerlendirme, Testler ve Portage için Uzmana başvurmalısınız.

 

HALİL KÖKEN

Özel Eğitim Uzmanı

Dip NO:31004

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.