Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Engelsiz Yarınlara

02 Aralık 2021, Perşembe 12:11
Engelsiz Yarınlara

3 Aralık günü tüm dünyada Birleşmiş Milletler tarafından Özel gereksinimli Bireylerin topluma kazandırılması ve haklarının ‘tam ve diğer insanlara eşit ölçüde’ sağlanması amacına dönük çalışmaların yapılması gereken bir gün olarak duyurulmuş ve bugünü ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul etmiştir. 

Özel gereksinimli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanlığın ortak sorunu ve sorumluluğudur.

Bu sorunlara çözüm üretmek, Özel gereksinimli kardeşlerimizin toplumla bütünleşmelerini, işgücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için devletimiz her türlü imkânı seferber etmiştir.

Bizlere de aynı ödev ve sorumluluk ile destek olmak, haklarını korumak ve hassasiyet ile riayet etmemiz gerekmektedir.

Bu anlamda devletimizin temel hedefi; Özel gereksinimli Bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımın sağlanmasına yönelik olarak; eğitim, sağlık, istihdam, kültür, sanat ve ulaşılabilirlik gibi temel sorun alanlarında, Özel gereksinimli Bireylerin ayrımcılığa maruz kalmadan fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler haline getirmektir.

Çünkü devletimizin hizmet politikasında “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturu vardır.

Bu çerçevede sosyal devlet ilkesini çok daha aktif, çok daha etkin bir şekilde işletmek suretiyle, yerel yönetimlerimizden vergi indirimlerine kadar, Özel gereksinimli kardeşlerimize hemen her alanda kolaylıklar sağlanmıştır.

Elbette ki, engellilik, sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmelidir.

Özel gereksinimli Bireyler toplumumuzun bir parçasıdır. Onları yaşamımızın her alanında yanımızda görmek engelleri aşarak yaşama sımsıkı sarılmaları konusunda onlara destek olmak Yarının Engelli Adayı olan tüm insanlığın görevidir.

Bu nedenle toplumun her kesimi, her fırsatta onları kucaklayarak, eşit ve değerli olduklarını göstermelidir. 

Onların duymayan kulakları, görmeyen gözleri, tutmayan elleri ve erişemedikleri hayalleri adına empati duygusu ile yaklaşım göstermemiz gerekmektedir.

Bu düşüncelerle, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün tüm Özel gereksinimli vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam getirmesini diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.