Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Eşim 'Evliliğimizdeki Sorunları Yok Sayıyor!’

23 Haziran 2022, Perşembe 16:38
Eşim 'Evliliğimizdeki Sorunları Yok Sayıyor!’

Merhaba değerli dostlar.

Bugünkü köşe yazımda bu konuyu seçmemin nedeni; evliliklerde eşlerden birinin sorunları önemsiz olarak değerlendirmesi, ''Herkes böyle, ne var ki bunda, biz gayet iyi geçiniyoruz'' diyerek normal olduğunu dile getirmesi ve hatta yok saymasıdır.

Keyifli okumalar.

Öncelikle unutmamak gerekir ki bu davranışın, yani sorunları umursamama ya da yok saymanın evliliklerin bitmesinde ne yazık ki çok büyük rolü vardır.

''Bende sorun yok, sorun sende'' demekle, ''Bizde sorun yok, sorun üreten sensin'' demek aynı anlamdadır. Her iki söylemde de karşı taraf suçlanmakta ve değersizleştirilmektedir.

Bu konu ne yazık ki kadın ya da erkekte değişik oranlarda can acıtmaktadır. Ama toplumumuzda genellikle kadınların erkeklerden yana yakındığını görüyoruz, çünkü yakınan kadınların eşi olan erkek için ''her şey yolunda gidiyordur, hayat güllük gülistanlıktır'' ve ona göre kadın ''pireyi deve yapıyordur'', ya da aslında her evlilikte olan ufak tefek ''evliliğin tuzu biberi'' olan sorunları dağlar kadar büyütüyordur. Ve çok az kadın ''Sorun yok'' tavrındadır.

Arada bir erkeklerden şu sözleri duyuyorum; ''Hocam, aslında aramızda sorun yok, eşim fazla hassas ve duygusal, o yüzden sebepsiz yere sık sık 'arıza(!)' çıkarıyor ve olmadık saçma sapan şeyler yapıyor.''

Karşılıklı konuşurken ''sorunsuzluk'' konusu açılınca genelde erkekler kısmen doğası ve kısmen de bencilliği nedeniyle sorundan kaçıyor. Bazıları da eşine yönelik ''Evet sorun var, ama bir tane sorun var, senin beynin sorun, sen kendin tek sorunsun'' diyebiliyor...!!!

Bu tür söylemler ve davranışlar çözümsüzlük içerir. ''Sorun yok'' sözü erkek için en kolay ve duymaktan holandığı arzu sözdür, ''Sorun var'' denmesi ise erkeğin saldırı olarak algıladığı yanlış bir yaklaşımdır. Bu durum tabii ki bütün erkeklerde böyle değildir. Ve ''erkek böyledir, aman boşverin anlamına da gelmemektedir''. Bir yanlış varsa, var olduğu iddia ediliyorsa ciddiye alıp çözmek ya da çözüm aramak gerekir.

Kadın ya da erkek farketmez, bazı insanlar takıntılı, kıskanç, kompleksli ya da özgüven eksikliği yaşıyor olabilir. Ve belki bu yüzden ''Sorun yaratıyordur''. Ama bu bir istisnadır.

O nedenle, konuyu önemsizleştirmemek gerekir.

Ruh sağlığı yerinde olan hiçbir kadın ya da erkek durduk yere evliliğinde sorun olduğunu düşünmez. Var olduğunu düşündüğü ya da iddia ettiği sorun her ne ise, en azından o konuda rahatlatılması gerekir. Tabii ki bazen insanlar pireyi deve yapabilir, ama en azından doğru zamanda doğru dil kullanarak dinlemek ve konuşmak en iyisidir. Bu konuda sıklıkla şununla karşılaşıyoruz; çiftlerden biri karşı tarafı tek suçlu ilan ediyor.

Çözüm bulunamayan noktalarda kesinlikle profesyonel destek alınmalıdır.

Eşlerden biri eğer sorundan kaçıyorsa, umursamıyorsa, ''Ne var sanki bizde, herkes bu durumda, büyütecek bir şey yok, kimse bu yüzden boşanmıyor, herkes gibi biz de yaşayıp gidiyoruz, kafanda büyütme, vb.'' diyerek kendi bencil dünyasında hayatına devam etmek istiyordur. Ama bu yapılan hiç doğru değildir. Eğer gerçekten bir şey var ise ve çözüm için adım atılmıyorsa, çabalayan insanın sabrının bir yerde tükeneceğini unutmamak gerekir.

Peki, neden çoğunlukla erkekler sorun varlığını reddediyor, kaçıyor ve bazen de tamamen yok saymaya çabalıyor?

Eskiden beri toplumumuz tarafından ruh sağlığı uzmanları ''Deli Doktoru'' olarak adlandırılmaktadır ve ne yazık ki bu durum günümüzde bile büyük ölçüde böyle devam etmektedir.

Kadın ya da erkek tartışma sırasında karşılıklı olarak ''Sen bir doktora git, psikolojin iyi değil, hastasın yeter artık, hastaneye mi yatacaksın, ilaç mı kullanacaksın, ne yapacaksan yap, iyileşmeden gelme, vb.'' gibi sözler söylüyor. Bunları duyan taraf aşağılama ve yetersizlik olarak algıladığı için, kendisi, annesi, babası ve diğer yakınları da karşı saldırıya geçerek ''Asıl sen git doktora, senin kafanda sorun var, hastasın, deli olan sensin vb.'' sözler nedeniyle tepki gösteriyor ve olaylar daha da büyüyerek içinden çıkılmaz hale geliyordu.

Çiftler, böyle sözleri duymamak ve çözüme adım atmak gerektiğinde sorunun varlığı kabul edilmiş olunacağı için ''Sorun yok'' sözünün arkasına saklanabiliyor.

Erkeğin ve kadının herhangi bir konuya ya da soruna bakış açısı aynı değildir. Erkeğin yapısal olarak en büyük farklılığı, kadın kadar detaycı ol(a)mamasıdır.

Örneğin; erkek, yapısal suskunluğu nedeniyle sorun konuşmaktan kaçmaya çalışır, konuyu değiştirecek yol arar ve fırsat kollar, ama kadın ise tam tersine hemen sorun hakkında konuşmak ve ortadan kaldırmak ister. Çünkü çözümsüzlük kadını tatmin etmediği gibi huzursuz da eder.

Önemli bir konudur bu; ''Sorun var'' diyen biri varsa, belki gerçekte olmasa bile en azından rahatlatmak için konuşmak gerekir.

Çok önemli bir noktaya değinmek durumundayım; ''Sorun var'' diyen bazı kadınlar, aslında eşinden yeterli ilgi görmediği için, ve o ilgiyi alabilme çabasıyla bu sözü kullanıyordur; ki ilgisizlik oldukça önemli bir sorundur.

Unutmayın; ölümden başka her şeyin çaresi var.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

İyimser Danışmanlık olarak her türlü evlilik ve bireysel sorunlarınızın çözümü konusunda, kişisel gelişim, iletişim, yalan analizi, eş uyumu analizi, davranış analizi, profil ve kişilik analizi vb. alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda size yürekten ve tüm iyimserliğimle yardıma hazırım.

İyimser Danışmanlık

Tel: 0258 408 80 40

Whatsapp: 0530 099 31 55

Instagram: iyimser_danismanlik

Web Sitesi: iyimserdanismanlik.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.