3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

EV İŞLERİNDE KADINLAR VE ERKEKLER

04 Nisan 2022, Pazartesi 14:40
EV İŞLERİNDE KADINLAR VE ERKEKLER

Merhaba sevgili dostlar. Bugünkü köşe yazıma konu olarak birkaç gün önce TÜİK tarafından 2021 yılına ait bir araştırma sonucunu seçtim.

TÜİK verilerine göre 2021 yılında, boya, badana ve benzer onarım işlerinin dışında kalan ev işlerinin çoğunu kadınlar ''üstlenmiş (!)'' durumda.

Kadınlar; yemek yapma, evin derlenip toparlanması ve genel temizlik gibi işlerden %85,4'ünü,

Çamaşır ve bulaşık yıkamada %85,6'sını,

Çocuk bakımında ise %94,4'ünü üstlenmiştir.

Burada önemli noktalardan birini göz ardı etmemek gerekir; kadının çalışan mı, yoksa ev kadını mı olduğu.

Unutulmamalı ki, eğer kadın ev kadını ise ''Bütün gün evde oturuyor, sanki sırtında taş mı taşıyor vb.'' söylemler kesinlikle haksızdır ve kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Ev işlerinin bir ev kadını tarafından günlük ve haftalık yapılanlarına yönelik bir matematik işlemi yapmak gerekirse, örneğin 2+1 ya da 3+1 evin aşağıdaki işlerini yapmak kaç dakika sürer?

Evin süpürülmesi, zemin eğer parke ya da fayans benzeri bir madde ile kaplıysa, ıslak zemin silme işlemi, evdeki tüm dolapları, kapıları ve pencereleri silip tozunu almak, bulaşık makinesine tüm bulaşıkları dizmek, yıkandıktan sonra mutfak dolaplarına yerleştirmek, çamaşır makinesine beyazları ya da renklileri ayrı ayrı atıp yıkamak ve bitince tüm çamaşırları iplere asmak, yemek yapma vb. tüm işler toplam ne kadar sürer?

Bu işlerin tamamını tek başına bir kadının yapması mı, yoksa eşiyle birlikte el becerilerine göre belli oranda paylaşması mı doğrudur? Tabii ki paylaşmak doğrudur ve gereklidir.

Gelelim çalışan kadınlara. Yukarıdaki ev işlerinin çalışan bir kadın tarafından tek başına üstlenildiğini düşünürsek nasıl bir sonuca varırız?

Çalışan kadınların yükü ne yazık ki daha da ağır olmaktadır. Günlük işyerinde geçirdiği mesai saatlerinin ardından ev işlerinin çoğunu kadın ne yazık ki tek başına yüklenmek zorunda kalmaktadır. Burada çoğu erkeğin ev işlerinde kendi sorumluluğunu tam olarak yerine getirmediğinden bahsedebiliriz.

Tabii ki ayrıcalıklı (istisna) diyebileceğimiz, erkeğin sorumluluk üstlendiği gerçeği de zaman zaman karşımıza çıkmaktadır.

Örneğin; çocukla ilgilenme, temizlik, çamaşır ve bulaşık işlerinde yardım etme, alışveriş yapma vb. birçok işlerini az sayıda da olsa bazı erkekler sorumluluklarını yerine getirmektedir. Bu biraz da el becerisi ve alışkanlıklarla ilgilidir. Keşke tüm anneler oğullarına yemek yapmak dahil, genel ev işlerini çocukluktan itibaren öğretseler. Ama ne yazık ki bazı şehzadeler bırakın yemek yapmayı, iki yumurta kırıp yiyemez durumdalar. Çorabını kirli sepetine atmayı belmeyenler var. Çünkü çocukluktan beri evde bir kadın, yani anne, oğlunun bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kız çocuğu evin hizmetçisi olarak yetiştirilmekte, erkek çocuğu ise paşa.!!!

Bu durumda TÜİK verilerine şaşmamak gerekli, değil mi?

Sevgili dostlar, ev işini yapmanın kadını ya da erkeği yoktur. Eşlerin yardımlaşması kadar değerli ve yerinde bir paylaşım olabilir mi?

Haydi bakalım, 2022 yılı için TÜİK verilerini değiştirmeye başlayalım.

Unutmayın, ölümden başka her şeyin çaresi var.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

İyimser Danışmanlık olarak her türlü bireysel ve evlilik sorunlarınızın çözümü konusunda, kişisel gelişim, iletişim, davranış ve kişilik analizi vb. alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda size yürekten ve tüm iyimserliğimizle yardıma hazırız.

İyimser Danışmanlık

Tel.: 0258 408 80 40

Instagram adresimiz: iyimser_danismanlik

İnternet Adresi: iyimserdanismanlik.com (Sitemiz yapım aşamasındadır.)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.