3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

EVİM DEPREME KARŞI GÜVENDE Mİ?

20 Şubat 2023, Pazartesi 10:49
EVİM DEPREME KARŞI GÜVENDE Mİ?

Bana sorulan sorular arasında evimin altından fay geçiyor mu sorusundan sonra, sık sorulan sorular arasına bizim bina depreme güvenli mi, bunu nasıl öğrenebiliriz, ne yapabiliriz soruları gelmeye başladığı için bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Cümlenin başında fay demişken; diri fay haritasına bakarak senin evinin altından fay geçiyor, benim evin oralar iyi görünüyor diye konuşmalar duyuyorum.  Haritada görünün tüm faylar deprem üretecek diye bir durum söz konusu değil. Faylarında kendi içerisinde çeşitleri var. Gelelim yazmak istediğim konuya, deprem bir doğal afet, bunu felaket dönüştüren biz insanlarız, deprem değil bina öldürür diyoruz her zaman. Depremin felakete dönüşmemesi için en önemli parametre doğru zemin, doğru yapı ilişkisi. Yani zemine uygun olarak projelenmiş ve projede olduğu gibi uygulanmış bina. Zemin kötü diyerek her yeri yeşil alan yapmamız ya da yapılaşmaya kapatmamız da mühendislik değil. Mühendislik doğru ve ekonomik çözümü bulmaktır çünkü.

Bana sorduğunuz binam sağlam mı, ne yapabilirim sorusu sizlere de söylediğim gibi mevcut bina söz konusu olduğu için büyük bir kısmı inşaat mühendislerinin ve jeolojinin de dahil olduğu diğer mühendislik disiplinlerinin konusu bu nedenle bu yazıyı yazarken bu işi ben bilirim demedim ve yıllarını çok sevdiği mesleğine adamış halen yeni mezun olmuş şevki ile çalışan babam İnşaat Mühendisi Ali ŞİRİN ile yazdık. Binanızın depreme karşı güvenli olup olmadığı konusunda şüpheniz varsa deprem öncesi yapılabilecekler şöyle;

Bina durum tespit raporu ile deprem öncesinde binanıza ait aklınızda ki şüpheleri giderebilirsiniz. Bina durum tespit raporu hazırlanması için, binanızın bulunduğu belediyeden binanın onaylı mimari ve betonarme projesini temin ederek yapı alanında uzman gerekli belgelere ve yeterliliğe sahip inşaat mühendisine başvurulur. İnşaat mühendisi tarafından yapılacak incelemede;

- Yapının projesine uygun olarak yerinde yapılıp yapılmadığı tespit edilir ve eğer bina projeye uygun değilse bina performans analizi yaptırılır. Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeliğine (2018) göre yapılan ileri düzey bir inceleme olan Bina performans analizi ise; Taşıyıcı sistemden yeterli sayıda karot numunesi alınır. Bu arada şunu da söylemek isterim karot numunesi alınırken taşıyıcı sistemin dayanımı düşürecek ya da zarar verecek bir durum gelişmez.  Taşıyıcı sistemde yeterli sayıda donatı tespit edilir, rölöve çalışması yapılır, zemin etüt raporu hazırlanır. Tüm veriler kullanılarak TBDY 2018 e uygun olarak analiz yapılır ve olası bir depremde taşıyıcı sistemin göreceği hasar bilgisayar programları ile ön görülür ve binanın performansı belirlenir.

-Mevcut çatlakların yeri ve durumu yerinde tespit edilir.

-Korozyona uğramış donatı varsa durumu tespit edilir.

-Binada hareket olup olmadığı incelenir.

Tüm bu çalışmalar ve gerekli görülüp yapıldıysa bina performans analizi sonucu eğer bina güvensiz ise ne yapılabilir?

Bina da güçlendirme yapılması gereklidir.

Riskli bina tespiti

Binada oturan kat sahipleri kentsel dönşüm kapsamında binalarını yıkıp yenilemeye karar verğirse şayet, binanın risk durumunun tespiti için Çevre şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı sitesindeki lisanslı kuruluşlara başvurmaları gerekir.

Yapılan çalışmalar sonucu yapı riskli görülürse yapının yıkım sürecine başlanır.

Bir daha ki bağış bizim için olsun istemiyorsak eğer, deprem gerçeğini unutmadan, korkmadan Bilimle, akılla, inatla yapmamız gerekenleri yapmalıyız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.