Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

EVLİLİK DİSİPLİNİ!

28 Şubat 2022, Pazartesi 16:35
EVLİLİK DİSİPLİNİ!

Merhaba sevgili dostlar.

Güzel bir hafta geçirmiş olmanız umuduyla, insanların çoğunluğu için zor olan (Pazartesi Sendromu) bu pazartesi gününde izninizle sizlerle yine değişik ve önemli bir konuda biraz sohbet etmek istiyorum.

Son birkaç gündür medyada illere göre evlenme ve boşanma oranlarıyla ilgili haberler izliyoruz. Bu haberlere göre konuya yönelik olarak istatistiksel olarak TÜİK verileri şöyle:

● Türkiye'de evlenen çiftlerin sayısı; 2020 yılında 488 bin 335 - 2021 yılında 561 bin 710.

● Boşanan çiftlerin sayısı; 2020 yılında 136 bin 570 - 2021 yılında 174 bin 85.

● İlk evlenme yaşı ortalaması; 2021 yılında erkeklerde 28,1 - kadınlarda 25,4.

Boşanma oranlarında ise illere göre açıklanan veriler şöyle:

● İzmir binde 3,04 ile birinci sırada, Antalya binde 3,01 ile ikinci sırada, Uşak binde 2,93 ile üçüncü sırada, Muğla binde 2,79 ile dördüncü sırada, ve Denizli binde 2,67 ile beşinci sırada bulunuyor.

● 2021 yılında gerçekleşen boşanmaların %33,6'sı evliliğin ilk 5 yılı, %20,9'u ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleştir.

● 2021 yılında kesinleşen boşanmalar sonucunda yaklaşık 165.937 çocuğun % 76,1'inin velayeti anneye, % 23,9'unun velayeti ise babaya verilmiştir.

Tüm bu veriler ışığında bugünkü köşe yazımda, evliliğin sağlıklı ve mutlu işleyişinde ''Evlilik Disiplini'' konusunda kısa birkaç söz etmek istiyorum.

Konu, aslında herkesin bildiği ama ne yazık ki bazen umursamadığı, ciddiye almadığı ve değer vermediği, ama istenmese de sonuç olarak ayrılmalara kadar gidebilen nedenleri ortadan kaldırmayla ilgilidir. Ortadan kaldırmak derken, çiftlerin evlilik öncesinde kesinlikle konuşmaları ve evlilikle ayrıcalıksız uygulamaya koymaları gereken noktalardan bahsetmek istiyorum.

Her zaman değindiğimiz konu, evliliklerin, çiftlerin birbirini tam olarak tanımadan nikah masasına oturuyor olmasıdır. Yukarıda okuduğunuz gibi, evliliğin ilk beş yılındaki boşanma oranları gerçek anlamda korkunç düzeydedir. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi ''ruh ve beden sağlığı yerinde olan hiç kimse boşanmak için evlenmez''.

Peki öyleyse neden ''evlilikler üzücü oranlarda boşanmayla sonuçlanıyor'' diye bir soru aklımıza gelir elbette. Bu sorunun yanıtını hepimiz çok iyi biliyoruz; ''eşlerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi...!!!''

Evlilikte yaşanan sorunların çözümü konusunda uzman desteği almak amacıyla bize başvuran danışanlarımızın her birinin yakındığı nokta başkadır, yani kişiye özeldir diyebiliriz. Ama temel sorunlar; saygısızlık, sevgisizlik, değersizlik, şiddet, aldat(ıl)ma, aşağılama, suçlama, savunma, yargılama, eleştiri, niyet okuma, iletişim bozukluğu ya da iletişimsizlik, bağımlılık, kıyaslama, bencillik, empati yoksunluğu, ego, ortak karar eksikliği, özel alan ve zaman haklarının verilmeyişi, … gibi daha birçok neden sıralayabiliriz.

Bunun yanında çok önemli iki noktaya daha vurgu yapmam gerekiyor; evlenen çiftlerin bazılarının yeterli olgunluğa ulaşmamış ve birbirlerini tam olarak tanımıyor olmalarıdır. O kadar önemli ki, bu iki konu yüzünden evliliklerin üçte biri ilk beş yılda boşanmayla sonuçlanıyor. Hepimiz biliyoruz; evlilik çocuk oyuncağı değildir, oyun alanı değildir, çiftler de oyun çocuğu değildir. Ama ne yazık ki yanlış zamanda yapılan yanlı evlilikler nedeniyle hem çiftler ve hem de varsa çocuklar ağır travmalar yaşamaktadır.

Çiftlerin her biri, evliliğe yönelik tüm görev sorumluluklarını ''Ama, fakat...'' gibi bahanelere sığınmaya kalkmadan kesinlikle yerine getirmek zorundadır. Bunlar ister çalışıp para kazanmak olsun, ister ev işleri, isterse çocuk bakımı olsun, her iki taraf üstüne düşeni yapmalı ve evliliğin sağlıklı şekilde yürümesini sağlamalıdır. Çünkü önemli konular hatırlatılmadığı zaman sıradanlaşabiliyor, unutuluyor ve ilişki açısından sorun oluşturabiliyor. O nedenle sosyal medya hesabımda (Instagram) bu konularda olabildiğince yoğun paylaşımlar yapmaya çalışıyorum.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

RESTAL  EVLİLİK  VE  İLİŞKİ  DANIŞMANLIĞI

Ailevi ve bireysel konularda her türlü sorunlarınızın çözümü için yardıma hazırız.

Tel.: 0258 408 80 40

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.