Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

17 Mayıs 2021, Pazartesi 13:09
Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Halk arasında evlilik sözleşmesi olarak bilinen sözleşme Türk  Medeni  Kanununa  göre mal rejimi sözleşmesidir. Evlilik sözleşmesi ile evlenen eşler evlilik süresince edineceği malları nasıl paylaştırılacağı, kime ait olacağı düzenlenmektedir. Bu tür sözleşmeler evlenmeden önce yapılabileceği gibi evlenmeden sonrada düzenlenebilir. Ancak evlilik sonrasında taraflardan birinin sözleşmeyi imzalamak istememesi söz konusu olabilir bu nedenle evlilik sözleşmeleri genelde evlenmeden önce hazırlanıp imzalanmaktadır.

            Evlilik sözleşmesi eşler arasında düzenlenen ve tarafların kanunda yazılı sınırlar içinde değiştirebildiği, seçebildiği ve kaldırılabildiği sözleşmelerdir. Evlilik sözleşmesinin geçerli olabilmesi için; 

  1. Her iki tarafın da ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
  2. Sözleşme noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılmalıdır. Ancak taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
  3. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca imzalanması zorunludur.

Söz konusu şartları taşımayan sözleşme taraflar anlaşmış olsa dahi geçersiz sayılacaktır.

            Evlilik sözleşmesinin yapılması zorunlu değildir. Böyle bir sözleşmenin olmaması halinde kural olarak eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. Fakat bu tür bir sözleşme yapmak isteyen, evlendikten sonra edindikleri malların ortak bölünmesini istemeyen eşler bu sözleşme yolunu başvurabilirler. 

            Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler. Yapılmış olan bir evlilik sözleşmesini kanuni sınırlar içerisinde değiştirmek veya ortadan kaldırmak mümkündür.Bu tür sözleşmelerin mahiyeti gereği kişinin talep ve ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olması gerektiğinde bir avukat eşliğinde hazırlanması uygun olacaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.