Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

EVLİLİKTE İSTEK VE BEKLENTİLER

19 Ocak 2022, Çarşamba 14:49
EVLİLİKTE İSTEK VE BEKLENTİLER

Merhaba değerli dostlar. Bugünkü köşe yazımızda başlıktan da anlaşıldığı gibi, insanların hangi amaçla evlendiğine, beklentilerinin ve isteklerinin neler olduğuna, hangi yapıdaki kişiyle evlenmesinin doğru olacağına ve biraz da ince eleyip sık dokumaya yönelik adım atılması konusuna değindik. Çünkü evlilik, kadın ya da erkeğin gelecekte nasıl bir yaşam süreceğinin belirleyicisidir.

Bu nedenle yazımızı genele yönelik olarak kaleme aldık. Çünkü, her insanın bakış açısı değişik olabilir.

Öncelikle evliliğin tanımını yapalım:

Herkes kendine göre bir evlilik tanımı yapabilir. Ama genel anlamda evlilik; evlenmelerinde sakınca bulunmayan kadın ve erkek arasında karşılıklı oluşan duygusal bağ ile, birlikte yaşamak ve daha birçok değişik amaçlarla oluşturduğu yaşam birliğidir.

Evlilik, devlet sözleşmesi adını verebileceğimiz nikah onayı ile kurumsallaştırılır. Başka bir deyişle, erkek ve kadının yasal olarak aile kurduğu ve devlet denetimi ve işleyişiyle yürütülen bir ilişkidir.

Evliliğin gerçekleştirilmesi, kişilerin yetiştiği, yaşadığı aile ve toplumun gelenek ve görenekleri, kültürleri, yaşam şekilleri, dini ve toplumsal değerler eşliğinde çekirdek aile olma yolunda ortak karar vermeleri şeklinde olur.

Evlilik, "savaş ya da savaş meydanı" değildir. Unutmamak gerekir ki; huzur ve mutluluk bedava ve zahmetsiz, ama geçimsizlik çok zahmetli ve yıpratıcıdır.

Kadın ya da erkek, evleneceği kişide çoğunlukla kendi annesine, babasına, değer verdiği ya da örnek aldığı tanıdık birine benzerlik ya da zıtlık arar. Çocuğun beş altı yaş dönemi, evleneceği kişinin özelliklerini kafasında canlandırdığı yaşlardır. Yani çocuk o yaşlarda hangi kişilikteki biriyle evleneceğini yaklaşık olarak belirlemiştir. Hatta bazı çocukların ''annemle / babamla / tezyemle / halamla / amcamla / dayımla vb. evleneceğim'' dediğini duymuşuzdur. Bunları söyleyen çocuk, tanımladığı kişiden aldığı sevgi ve ilgi nedeniyle ileriye yönelik eş karakterini çoktan belirlemiştir diyebiliriz.

Daha önceki köşe yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, her ne olursa olsun ruh ve beden sağlığı yerinde olan hiç kimse mutsuz olmak için evlenmek istemez. Elbette çıkar evliliklerini unutmamak gerekir, ama asıl amaç mutlu ve huzurlu bir aile yuvası kurarak çocuk sahibi olmak ve kaliteli bir yaşam sürmektir.

Ruh ve beden sağlığı yerinde olan insanların genellikle evlilikten ve eşinden beklenti ve istek olarak dile getirdikleri şunlardır:

Saygı gösteren, seven, anlayışlı davranan, güvenilir, dürüst, verdiği sözü yerine getiren, yalan söylemeyen, aldatmayan, aşağılamayan, alaycı olmayan ve ciddiyetsiz davranmayan, duygularını gösteren, değer veren, dinleyen, özür dileyebilen, teşekkür edebilen, takdir eden, farklı düşüncelere saygı gösteren, ortak kararları gerektiren konularda danışan / fikir soran, sohbet edebilen, huzur veren, kendisini geliştirme yolunda çabalayan, zor zamanlarda eşinin yanında olan, evliliği zora sokabilecek nedenleri bilen ve onlardan uzak duran, uyuşturucu madde, alkol, kumar ve bilgisayar gibi bağımlılıkları olmayan, şiddet uygulamayan, sövmeyen, ruh ve beden sağlığı yerinde olan, eşinin ailesine ve yakınlarına saygılı ve sevecen davranan, yüreğinde başkasını taşımayan, sinirlerini ve nedeni ne olursa olsun öfkesini kontrol edebilen, evlilik kararı konusunda gelgitleri olmayan, ''Annem babam torun istiyor'' diye çocuk sahibi olmak için bastırmayan, ki insanların evlilikte birbirlerini yeterince tanımaları üç dört yıl kadar zaman almaktadır, eskiden sevdiği ya da evli olduğu kişiyi artık sıradan biri olarak gören, geçmiş ilişkilerinde ya da evliliğindeki kişiyle ilgili kıyaslama yapmayan, her şeye hemen evet ya da hayır demeyen, çivi çiviyi söker düşüncesiyle birinden ayrılmış olduğu dönemde karşı tarafı pansuman olarak kullanmayan, evlilikte görev ve sorumlulukları bilen ve yerine getirebilen, ''Kırkından sonra azanı teneşir paklar (geç ergenlik)'' sözünü yaşatmayacak olan, sağlığına ve kişisel bakımına özen gösteren, aile mutluluğu için çabalayan, kendi ayakları üstünde durabilen, kendine yetebilen (ki ev işleri bu konuda çok önemli bir yer tutar, özellikle de bir evi tek başına çekip çevirebilecek olmak gereklidir), düzenli bir işi ve geliri olan, gelirini doğru kullanan, giderini dengeleyen, ailesini muhtaç duruma düşürmeyecek olan, geçmiş kaynaklı ama halen ödenmesi gereken kredi vb. borçları olmayan, vb. ...

Belki şöyle düşünülebilir; böyle birini bulmak mümkün değil! Tabii ki  herkesin kriterleri ve düşünceleri farklıdır. Kimisi yukarıdaki özelliklerin hepsini ya da bir kısmını taşıyan biriyle evlenmek ister, kimisi şiddet uygulayanı sever, kimisi ''Eve para getirsin de nereden ve nasıl getirdiği önemli değil'' der, kimisi ''Aman boş ver, aldatsa ne olur, aldatmayan mı var'' der, vb. ...

En önemlisi şudur; can alıcı noktalarda esnek davranmak, yani evlenince ''ben onu yola getiririm'' düşüncesinde olmak zarar verir.

Hiçbir evlilik sorunsuz değildir ve ol(a)maz da. Hiç kimsenin evliliğinin de dört dörtlük olması mümkün değildir. Ama doğru kişi, kavgada bile saygıyı elden bırakmayan, dinleyen ve tartışabilen insandır.

Şimdi gelelim kişisel çıkarlar için evlenenlerin beklenti ve isteklerine.

Evliliği kendi hayal dünyasında farklı anlayış ve düşüncelerle canlandıran ve planlayan bazı kadınların evlenecekleri erkekten çıkar amaçlı istek ve beklentileri çoğunlukla şunlardır:

''Yakışıklı olacak, beni herkesten ve özellikle de annesinden ve kardeşlerinden daha çok sevecek, çok para kazanacak, bana iyi bakacak, ailesiyle aynı evde ya da yakın oturmamamızı sağlayacak, özellikle annesini benden uzak tutacak, bana saygılı davranacak, ev işlerinde hep yardım edecek, gerekirse temizlik ve diğer ev işleri için yardımcı kadın çağırmama ses çıkarmayacak, aileme saygıda kusur etmeyecek, onlarla istediğim zaman ve sıklıkta görüşmeme asla karışmayacak, akrabalarım konusunda da aynı özeni gösterecek, arkadaşlarımla istediğim gibi görüşmeme engel olmayacak, emir vermeyecek, gönlümü hep hoş tutacak, bana sürekli hediyeler alacak, özel günlerimizi asla unutmayacak, gerekli kutlamaları ve organizeyi yapacak, cüzdanımı parasız bırakmayacak, etrafımda fır dönecek, aldatmayacak, canım dışarı çıkmak isteyince çocuğa bakacak, istediğim yerde tatile götürecek, vb. ...''

Bazı erkeklerin de evlenecekleri kadından çıkar amaçlı istek ve beklentileri çoğunlukla şunlardır:

''Manken gibi güzel olacak, beni sevecek, bana saygı gösterecek, isteklerimi ve beklentilerimi sorgulamadan yerine getirecek, bir dediğimi iki etmeyecek, çocuk doğurup büyütecek, çok konuşmayacak, ailem istediği gibi gelip gidecek ve hem ses çıkarmayacak hem de saygıda kusur etmeyecek, kendi ailesiyle çok sık görüşmeyecek (bayramdan bayrama görşmesi yeterli), iznim olmadan ve benim istemediğim kimseyle görüşmeyecek, benim için güzel ve çekici giyinecek, vücut temizliğine özen gösterecek ve güzel kokacak, bakımlı olacak, sokağa çıkarken dikkat çekmeyen ve göze batmayan kıyafet giyecek, bana ve aileme karşı her zaman güler yüzlü olacak, eve vardığım zaman beni kapıda karşılayacak, asık suratlı / somurtkan olmayacak, ev düzenine dikkat edecek, alışveriş, çamaşır, bulaşık, çocukların bakımı, okulu vb. her şeyle o ilgilenecek, tüm gün işyerinde kafam şişiyor zaten, bir de eve gelince çocukları benim üstüme atmayacak, cinsel isteklerimi itiraz etmeden ve beni bekletmeden yerine getirecek, böylece aklıma başka kadınların girmesinin önüne geçecek, başka bir kadını düşünürsem sebebi eşimdir, bunu kabullenecek, onu aldatsam bile bunun tek sorumlusunun kendisi olduğunu kabul edecek ve susacak, çünkü ya bana soğuk davranıyordur, uzak duruyordur ya da beni sinir ediyordur. eve geliş gidiş saatlerime, kimlerle neler yaptığıma, nerede olduğuma karışmayacak ve sorular sormayacak, fazla para harcamayacak, ailesini, akrabalarını, arkadaşlarını ya da komşuları eve davet edip yedirip içirmeyecek, masraf çıkarmayacak, har vurup harman savurmayacak ve verdiğim parayla yetinecek, kısaca tutumlu olacak vb. ...''

Kısaca evlilik, evcilik oyunu oynanacak bir kurum değildir.

Unutmayın; amaç mutlu bir yuva kurmaksa, ki öyle, doğru seçim yapmaya çok özen gösterilmelidir. Evlilikte eş uyumu analizi bu anlamda gerekli ve önemlidir. Bu konuda yardım almak için bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

RESİTAL AİLE – EVLİLİK VE İLİŞKİ DANIŞMANLIĞI

Ailevi ve bireysel konularda her türlü sorunlarınızın çözümü için yardıma hazırız.

Tel.: 0258 408 80 40

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.