Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Faizler Düşüyor, Piyasa Canlanıyor

27 Ekim 2019, Pazar 17:02
Faizler Düşüyor, Piyasa Canlanıyor

Yaklaşık olarak 1,5 yıldır yüksek faiz oranlarından kaynaklı olarak durağan noktasına gelen piyasa geçtiğimiz aylardan itibaren arka arkaya gelen faiz indirimleri ile can bulmaya başladı.
Özellikle inşaat ve otomotiv sektörünü olumsuz olarak etkileyen yüksek faiz oranları  faiz indirimlerinden sonra hareketlenmeye başladı. Öyle ki; Geçtiğimiz Ocak ayında 2,37 olan taşıt kredisi 1,42 seviyelerinde, Konut kredilerinde ise nerdeyse %50 oranında bir düşüşün olduğunu görmekteyiz. 2018 yılında 1,91 hatta 2.25 seviyelerinde olan konut kredisi peş peşe gelen faiz indiriminden sonra 0,96 seviyelerine kadar indi. Bugün itibarı ile 100.000 TL’den konut kredisi kullanan müşteriler 10 yıl vade ile 1.428 TL aylık geri ödeme ile ev sahibi olabilecekler.
Verilere baktığımızda son aylarda otomotiv ve konut satışlarının %168 oranda arttığı görülmektedir.  
Bir de maalesef üzülerek söylüyorum, Ülkemize karşı dış güçlerce yapılan kur saldırıları sonucu artan yüksek mevduat faizlerine hevesini kaptıranlar krizden maddiyat sağlama peşine düşmüşler bir kısmı faize bir kısmı ise döviz rezervi yaparak daha çok kazanma hastalığına yenik düşmüşlerdir.  Yakın zamanda daha da düşeceği öngörülen mevduat faizlerinin ardından parasını mevduat faizlerine yatıranların da piyasaya sürmesi ile hareketlenmenin daha da artacağı tahmin ediliyor.
Yalnız benim dikkat çekmek istediğim bir konu var herkesin bildiği gibi ekonomide çok zor bir dönemden geçtik ve buna orantılı olarak vatandaşlarımız zaman zaman kredilerinde ödeme zorluğu çekmiştir. Dolayısı ile bankalarda sicili düzgün insan kalmadı. Bu faiz indirimleri ile birlikte yapılacak olan bir sicil affı ekonomiye daha da can suyu verecektir. Umarım bunu da gerçekleştirirler.
Hani çok duyduğumuz bi söz vadıya geçtiğimiz yıl içerisinde “ Banka faiz verip duru, ne eden ben gayrimenkul alıp “ diyenler artık anladılar ki o günler geçti paranızı bir an önce yatırıma yatırın
Sözün özü şu ki; FAİZLER DÜŞTÜKÇE PİYASA NEFES ALMAYA BAŞLADI....
Herkesin mutlu ve umutlu olduğu daha güzel günlere....

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.