Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Geçmişe Ziyaret

15 Nisan 2020, Çarşamba 15:56
Geçmişe Ziyaret

Denizli’nin göbeğinde yer alan ve mutlaka halkın ziyaret etmesi gereken bu müzeyi hep birlikte inceleyelim.

Binanın inşa tarihi kaynaklarda kesin olarak belirtilmemiştir. Ancak bildiğimiz bir tarih var o tarih ise 4 Şubat 1931…

Ulu Önder ATATÜRK’ ün vefatından tam 7 yıl öncesi.

Bu bina Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde parti binası olarak hizmet görmüş ve Ulu Önderimizin Denizli ziyaretlerinde 1 gece konuk edilmiştir. Daha sonra ki yıllarda ise verem dispanseri olarak kullanılmış yaklaşık Atatürk’ün ziyaretinden 46 yıl sonra Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 1977 yılında onarım sürecine giren müze 4 Şubat 1999 yılında Atatürk’ün Denizli’yi onurlandırmasının 68. Yılında tekrar hizmete girmiştir.

Denizli atatürk müzesi

Müzenin mimari cephe özellikleri bir yana içerisinde yer alan giyim-kuşam elemanlarından bahsedelim. Müzede bulunan şalvar, göynek, üç etek, cepken ve takunyalar Serinhisar yöresel kadın giyim tarzlarının dönem özelliklerin, zamanla değişim ve gelişimini görmemizi sağlayan birer örnek teşkil eder.

Bu müzede giyim-kuşam haricinde Yaşar Çallı tarafından yapılıp bağışlanan yağlı boya tablo ve askılıkları görmekte mümkün.

Evin oda durumunu ise 6’ya ayırabiliriz sofa, baş oda, günlük oda, Atatürk’ün yatak odası, Atatürk’ün çalışma odası ve ebeveyn odası.

Günlük oda kısmında ise Denizli dönem özelliklerini yansıtan tipik bir Türk ailesinin yaşadığı, bebeğini beşikte sallayan gelin, sedirde yatan evin yaşlı bireyi, ortada meydan sinisinin bulunduğu ve bunun gibi bir çok cansız mankenlerle sağlanan durum canlandırmasını görmeniz mümkün.

atatürk müzesi

Tüm bunlardan hariç olarak ise Denizli halkının ve çevre illerin değerlerine sahip çıkması,  incelemesi ve gözlemlemesi hepimizin amacı.

Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü Müzeler Yönetmeliği ikinci bölüm Genel Hükümler kısmındada yer aldığı gibi ‘Her müzenin amacı, müze tanımının kapsamına giren ve konusu olan alanlarla ilgili bilimsel, eğitsel, teknik ve yönetim hizmetlerini başarı ile uygulamak, yürütmek ve Türk kültürüne katkıda bulunmaktır.’

Tüm bu çabaları ve kültürel aktiviteleri gerçekleştirmek için sadece müzekart’a sahip olmanız yeterli.

Ve son olarakta Müzeler Dairesinin yayınladığı son genelgeye göre sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinde öğrenim görenlerin geçerli bir öğrenci kimlik kartı olması durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı örenyerlerine ve müzelere girişleri ücretsizdir.

 

KAYNAKÇA: dergipark.org(Serinhisar ilçesi yöresel kadın giysileri makale)-kulturportali.gov.tr-mevzuat.gov.tr-arkeofili.com-neredenegezilir.blogspot.com-Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

 

 

                                                                   SUDE İLKMENSOY

 

 

 

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Egehan
    15-04-2020 22:49

    Son derece başarılı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize Sağlık ?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.