3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Gençlerin Suç İşlemeleri Toplumdaki Yaramız

03 Kasım 2021, Çarşamba 11:57
Gençlerin Suç İşlemeleri Toplumdaki Yaramız

Günümüzde madde kullanım, cinsel ilişki yaşının, suç oranının ortaokula kadar düştüğü bir dönemde yaşamaktayız. Bunları duydukça toplum olarak nereye doğru gittiğimiz aklımızda soru işareti olmakta peki bunların sebepleri ne olabilir. İstedikleri nedir bu gençlerin? Biz mi onları anlamıyoruz onlar mı bizi anlamıyorlar.

Bunun tamda cevabı ne istediklerini tam olarak bilmemeleri aslında. Hepsinin kullandığı cümleler aynı ' bana karışmayın', 'ben arkadaşlarımı kendim seçerim ' gibi cümleler söylerken kendilerince her şeyin en iyisini bildiklerini düşünürken bile bir taraftan da ailelerinin içten içe arkasında olduklarını hissetmek isteyen bireylerdir ne yazık ki. Genç bunları ailede bulamayınca kendini bir eşya gibi görmeye başlayıp sevgiyi dışarıda aramaya başlamaktadır.

Araştırmalar artık günümüzde erkekler kadar kızların da suç eğilimi artmakta olduğunu gösteriyor.

Suça eğilimli çocukların anne ve babalarının özellikleri bakacak olursak genellikle; daha serbest bırakan ailelerdir. Genellikle baba duyarsız, bencil ve anlayışsızdır. Anne ise çaresiz sürekli yakınan ama kocasına karşı çıkamayan bir kurbandır aslında. Baba çocuğunun varlığından habersiz ' Gözüme gözükmesinde ne yaparsa yapsın bir baba tipidir.' Genç kendini bu ailenin içinde gereksiz değersiz hissetmektedir.'

Aslında evde katı disiplinleri olan zarar verici cezalar uygulamayan, serbest bırakan aileye göre daha çok tercih edilen ailedir.

Bu durum çocukluk döneminde davranış eğitimi dönemine kadar dayanmakta ve genç olduklarında kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu çocukların ailelerinde anne baba arasındaki uyumsuzluklar, beraber karar alamama ya da küçükken bu çocukların her istediklerinin olmuş olması hiçbir şekilde 'hayır' bilmeyen sevgi vermenin çocuğun her istediği yapan aile yapılarında ileride acı gerçekle karşılaşabilmektedir.

Disiplin kurallarını uygulamaya çalışırken aile bireyleri arasında tutarsızlıklar yaşanmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Annenin 'evet' dediğine baba 'hayır' demekte yada tam tersi şekilde olmaktadır. Bu aile yapılarında cezalandırma ''dayak'' ''sevgi ''ise her istediğinin yapılmasıdır. Tabi bu olumsuz aile koşulları içerisinde suça eğilimli olmayan çocuklar gibi istisnalar vardır tabiki.

Bazı aile yapılarında ise ne olsa ondan bilinen bir yapı vardır. Hani ''Gökten taş düşse benden bilecekler.'' tabiri vardır ya tam da bu aile yapılarında bu vardır. Devamlı kınanan her yaptığı davranıştan sorumlu tutulan odur. Bu çocuklar madem sizin istediğiniz gibi bir çocuk olamıyorum istemediğiniz bir çocuk olurum diyerek anne babayı cezalandırmayı tercih edecektir. Sevgiyi dışarıda ve kişilerde aramaya başlayıp çete dediğimiz gruplara dahil olmaktadır. Bu topluluğun içerisinde yükselmek için o toplum kurallarına göre yaşar. Adam bıçaklar, hırsızlık vb. davranışlar sergilerler.

 

Kız çocukları için bu durum biraz farklıdır. Kızlarda cinsel ilişki ve evden kaçma davranışı ve intihar girişimlerinde artış gözlemlenmektedir. Kızlarda evde göremediği sevgiyi dışarıda gördüğü küçücük güzel bir söze, ilgiye kanma durumuna gelmektedir. Sevginin açlığını sahte ilişkilerle gidermeye çalışsa da her seferinde değersizlikle karşılaşırlar. Bu durumu yaşayan kızların genellikle anne çatışma yaşayanlarda daha fazla gözlenmektedir. Burada kızlar ve anneleri arasındaki ilişkiye değinelim anneler kızlarıyla arkadaş gibi olmayı tercih ederler bu çatışmayı engellemek için. Ancak kızının arkadaşı olması anneliğin çok güzel yanlarını göstermesine engel olur. Her ikisi de birbirinden çok farklıdır aslında Arkadaş olmak eşit kurallara dahil olmaktır. Fakat anne bazı sınırları olan otoritesi olan kişidir. Anne izin istenen bazen izin veren bazen vermeyen bir kişidir ve bu durum arkadaşlıkla çelişir.

Aslında ona sevginizi dolu dolu göstermek her zaman arkasında olduğunuzu hissettirmek beğendiğiniz yanlarını dile getirmek hatalarını doğru yerde eleştirmek bu anne kız arasındaki çatışmayı engelleyecektir.
Sevginin ötesinde siz çocuklarınıza keşke dememek için gerekli sevgi ve aile bireylerinin birbirlerine saygılı olduğu ortamda yaşaması kötülüklerden uzak durmasını engelleyecektir. Ailenizle sevgi dolu sıcacık bir bir yuvanız olması dileğiyle...

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.