Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

GÜNCEL KİRA DÜZENLEMESİ

05 Temmuz 2022, Salı 11:26
GÜNCEL KİRA DÜZENLEMESİ

Geçtiğimiz günlerde resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren kira düzenlemesi neleri içerir ? Yapılan değişikliklerle birlikte kiracının hakları nelerdir?

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndan geçerek, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1 Temmuz 2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır." ifadelerine yer verildi.

Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak. Kanun metnine göre, kanun metninin resmî gazetede yayımından 01.07.2023 tarihine kadar yapılacak konut kira artışlarında azami %25 artış oranı uygulanacaktır. Bahse konu hüküm ilerleyen dönemlerde güncel bir düzenleme yapılmadığı takdirde 01.07.2023 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır.

Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle getirilen yüzde 25’lik kira artış sınırlaması, iş yeri kiraları bakımından geçerli olmayıp sadece konut kiralarıyla sınırlı olarak getirildi. Oturduğu evin kira sözleşmesi, bu geçici Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yenilenen tüm kiracılar bu kuraldan yararlanacaklar.

            Söz konusu değişikliğin asıl hedefi enflasyonu düşürmek ise bu etkinin oldukça sınırlı olacağını söyleyebiliriz. Nitekim söz konusu değişiklikle birlikte yeni kiralamalarda kira bedelleri çok daha yüksek miktarlarda belirlenmeye başlayacaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.