3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

Güvenli mi işler

06 Mayıs 2022, Cuma 16:04
Güvenli mi işler

Biz ki ‘bize bir şey olmaz’ diyerek rastgele doğup, rastgele yaşayan, kendi can güvenliği için olan emniyet kemerini bile polis görünce, ceza yememek için takan, kontrol bitince çıkaran, güvenlik kültürü, eğitim seviyesi ile bağımsız ve yok denecek kadar az bir toplumken, bu ülkede iş güvenliğini sağlamak ve kendi yararı için olan güvenlik kurallarını anlatıp, uygulamaya çalışmak, bir de bunu işverene uygulatmaya çalışmak oldukça zorken, ödeme alıp iş güvenliği uzmanı olarak hayatını idame etmeye çalışmak daha da zor.

Türkiye’de 1987 yılından bu yana 4-10 Mayıs tarihleri “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” olarak kutlanıyor. Bu haftada iş güvenliğine ilişkin farkındalık ve bilinç yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye ne yazık ki iş güvenliği açısında oldukça kötü bir tablo çiziyor. Türkiye’de her yıl on binlerce kişi iş kazası geçiriyor, binlerce çalışan da iş kazalarında hayatını kaybediyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2016’da 1.970 çalışan iş cinayetlerine kurban gitti.

 İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

Ülkemizde;

  1. Her altı dakikada 1 iş kazası meydana gelmekte,
  2. Her iki buçuk saatte 1 çalışan sakat kalmakta
  3. Her altı saatte de 1 çalışan ölmektedir.

ILO rakamlarına göre; Dünyada 1,2 milyarı bayan olmak üzere 3 milyar civarında iş gücü bulunmakta. Dünyada; her 15 saniyede 1, her gün yaklaşık 6 bin işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı hayatı sonlanmaktadır.

Ata sporumuz olan eli belinde inşaat kazısı seyretmek olan ve ülke ekonomisin çoğunluğunu oluşturan inşaat sektörü yani inşaat seven bir milletiz ve ne yazık ki en çok iş kazası inşaatta. SGK istatistiklerine göre, yaşanan iş kazalarının yüzde 23’ü inşaat, yüzde 21’i tarım, yüzde 15’i taşımacılık, yüzde 7’si ticaret ve büro, yüzde 6’sı genel iş kolu, yüzde 4’ü metal, yüzde 3’ü madencilik, yüzde 3’ü savunma/güvenlik ve yüzde 3’ü enerji sektöründe meydana geldi.

Her konuda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda da kanun çıkarmakta sorun yok fakat kanunu uygulamakta sorun var. Önce iş güvenliği, hepimize sağlıklı günler dilerim.


 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.