Denizli
17 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Hollywood yıldızlarının gençlik iksiri “İlikli kemik suyu”

07 Temmuz 2022, Perşembe 17:27
Hollywood yıldızlarının gençlik iksiri “İlikli kemik suyu”

BÖLÜM 1

Mâlumunuz mübarek Kurban Bayramımız kapıda. Buna istinaden bu hafta en değer verdiğim konulardan biri olan şifa ve kolajen deposu ilikli kemik suyundan bahsetmek istiyorum. Hollywood yıldızları başta olmak üzere birçok ünlünün onca yaşına rağmen 20’lik gençlere taş çıkardığını görüyoruz. Hattâ en bariz örneklerden biri olan Halle Berry’nin 54. yaşını kutladığı videosu olay olmuştu. (Not: Halle Berry Jennifer Lopez’den 2 yaş büyüktür ve kendisi 1 ay sonra 55 olacak.) Bunları neden anlatıyorum diye merak ediyorsanız sebebini hemen açıklayayım; Halle Berry’e onca yaşına rağmen nasıl böyle genç ve zinde kaldığını sorduklarında hergün düzenli ilikli kemik suyu içtiğini söylemişti. Sanırım burası işin anlam ve  ehemmiyetini özetler nitelikte. Çünkü ilikli kemik suyunun muhteviyatındaki bileşikler sağlık, gençlik ve zindelik açısından o kadar zengin ki. Hayvan kemiklerinin ve bağ dokularının kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu bol miktarda Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Magnezyum ve aynı zamanda iliklerde bulunan A ve K vitamini, Omega-3 ve Omega-6, Demir, Çinko, Selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca kolajen içeren kemik ve kıkırdaklar kaynatmayla uzunca saatler ısıl işlem sonucunda jelatine ve vücut için önemli pek çok elzem aminoasite dönüşür. Kas yapısını da güçlendirir. (Not: Bu zengin aminoasit içeriğiyle yoğun spor yapan bireyler için çok iyi bir sporcu içeceği olduğunu söyleyebiliriz.)

Aslında kolajen kısmıyla başlamışken bu kısma iyice bir değineyim.

Kolajen; vücudumuzda yapıştırıcı görevinde olan bir proteindir. 25 yaşından sonra önce yılda % 1, sonra yılda % 3 derken 50’li yaşlarda yılda % 30 şeklinde azalmaya başlar. 25 yaşındaki cildimizle 50 yaşımızdaki cildimizin bir olmayışının sebebi de bu kaybolan kolajen sebebiyledir. Yani aslında bir yaştan sonra vücudun ürettiği kolajen, tükettiği kolajeni karşılayamadığı için, yani artık yapıştırıcımızı kaybettiğimiz için cildimiz pörsür gider.

Vücudumuzda hâli hazırda tespit edilmiş sürüsüyle kolajen tipi var ve en çok bahsi geçen Tip 1, Tip 2 ve Tip 3’ü çokça duyuyoruz. Kemik sağlığı, kıkırdak sağlığı derken tüm kolajen tiplerinin vücudumuzda bir işlevi var. İşte bu hayâti görevleri olan kolajen seviyelerimiz yıl be yıl azalıyorsa bu eksilenleri düzenli yerine koymalıyız ki vücudumuz sağlıkla işlevlerine devam etsin. Böylece cilt deformasyonu da önlenir ve yaşlanma belirtileri de yavaşlamış olur. Tam bu noktada diyorum ki kolajen ve şifa deposu ilikli kemik suyu içelim. Genç görünmek kısmını filan geçtim tüm genel vücut sağlığımız için içelim diyorum.

Açıkçası daha dikkat çekici olduğundan ve gençliğe güzelliğe etkisi daha çok önemsendiğinden dolayı konuya özellikle kolajen özelliğinden bahsederek giriş yaptığımı dürüstçe itiraf ediyorum. Ama diğer faydaları o kadar çok önemli ki bence gençlik ve güzelliğe etkisinden ziyâde diğer faydalarına hadi gelin hep beraber bir bakalım.

Ben öncelikle bağırsaklara olan faydalarından bahsetmek istiyorum. Çünkü Hipokrat’ın da dediği gibi: “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar.” Gerçekten de öyle ve bağırsaklarda bir sorun varsa sürüsüyle hastalık kapıda demektir. Örneğin sürekli yorgun, hâlsizseniz, mutsuzluk, Fibromiyalji, Tiroid hastalıkları, odaklanma problemi, hafıza sorunları, aşırı stres, kaygı, hattâ akne, egzama, gibi cilt hastalıkları ya da az yemenize rağmen kilo alıyorsanız gibi daha sayabileceğim o kadar çok şeyin sebebi bir ihtimal bağırsak sağlığınızdan kaynaklı olabilir. İşte bu bahsettiğim ilikli kemik suyu özellikle bağırsak sağlığında çok etkilidir. Kemik suyunun ihtiva ettiği o değerli bileşenler özellikle bağırsak duvarının tedavisinde, sızdıran bağırsak sendromu tedavisinde çok etkilidir. Bağırsağın tedavisiyle depresyondan, kansere, diyabete ve otoimmün hastalıklara kadar birçok hastalığın tedavisine kemik suyu destek olur. Bir de kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemleri önler. Sinir sistemini destekleyip ruh hâlini dengelediği için akşamları 1 bardak ilikli kemik suyuna limon ve karabiber ekleyip yudumlayabilirsiniz. Bunun dışında beyin sağlığı için de çok faydalıdır.

Ayrıca kemiklerin daha güçlü ve sağlam olmasını sağladığı için menopoz sonrası azalan östrojen seviyeleri sebebiyle kemik kırılganlığı artan kadınlardaki kemik sağlığına destek sağlayacaktır. Bu sebeple özellikle menopoz sonrası kemik erimesi yaşayan kadınların tüketmesinde fayda var. ilikli kemik suyunda bulunan kolajen ve glukozamin zayıflayan kıkırdak dokusunu da güçlendirir. Bir de kadınlarda hormonal dengeyi sağlayıp sıkılaştırıcı özelliktedir. Yapılan bir çalışmada selülit görünümünde % 9 azalma göstermiştir.

Peki ilikli kemik suyu kilo aldırır mı diye sorarsanız; hayır tam aksine kilo problemi olanların ilikli kemik suyu tüketmesini öneririm. Çünkü içerdiği vitamin ve minerallerle metabolizmayı hızlandırır ve uzun süre tok tutar. Yapılan çalışmalarda düzenli ilikli kemik suyu içenlerin tokluk süresinin uzaması sebebiyle gün içerisinde aldıkları kalori miktarının azalması ve buna istinaden de zamanla kilo verdikleri gözlemlenmiştir. Kaldı ki pişirilen kemik suyunun üstünde biriken yağ tabakasının altında kalan ve çorbalara yemeklere ilave edilen jöle kısmının kalori değeri de çok mâkul miktardadır. Hiç değilse haftada 2 gün!! (Not: Jölenin yani kaynatılan kemik suyunun üzerinde biriken yağ tabaksından bakım amaçlı nasıl faydalanabileceğimizi daha sonra ayrıca terruatıyla açıklayacağım.)

Peki kimler ilikli kemik suyu tüketmelidir diye sorarsanız; başta gelişim çağındaki çocuklar, gençler ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş gruplarının kullanımına uygun olan ilikli kemik suyu bazı istisnai durumlar dışında ve sınırı aşmamak şartıyla günlük kullanıma uygun olsa da ben yine de en sağlıklı beslenmenin çeşitlendirilmiş beslenme olduğunu düşündüğüm için hergün değil de haftaya yayılmış birkaç gün şeklinde tavsiye etmek istiyorum. Azı karar, çoğu zarar, yanımıza ne kalsa kâr. Özellikle hamile kadınların doktor kontrolünde ilikli kemik suyu içmesi önerilir. Çok zengin içeriğe sahip olmasının yanında, dediğim gibi hem kilo yönünden sıkıntı yapmaz hem de kemiklere olumlu etkisinden dolayı hamilelerin bel ve sırt ağrılarına iyi gelir. Gelişim çağındaki çocuklarda ise günlük 1 çay bardağını geçmeyecek şekilde haftanın 4 günü, orta yaşlı yetişkinlerde bir su bardağını aşmayacak şekilde haftanın 3-4 günü diyebilirim. Yaşlılarda ise haftanın sadece 2 günü ve sadece 1 çay bardağı olacak şekilde kullanmalarını rica ediyorum. Aslına bakarsanız başta yaşlı kişilerin yaşa bağlı sorunlarının önüne geçebilmesi ve vücudun, eklemlerin, kemiklerin güçlenebilmesi için çok önemli olan ilikli kemik suyu yaşlının sağlık durumuyla alâkalı doktor kontrolünde arttırılıp azaltılabilir. Bu durum hepimiz için geçerli. Bunun dışında kemik suyunun yüksek oranda kolestrol ihtiva etmesi sebebiyle kolestrol rahatsızlığı olan bireylerin, kalp damar rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketmemesini ya da doktor kontrolünde dikkatli tüketmesini ve böbrek rahatsızlığı gibi farklı rahatsızlığı olan bireylerin ve hamilelerin ise her zamanki gibi doktor kontrolünde tüketmelerini önemle rica ediyorum. Örneğin ben, babamın böbrek taşı aldırmış olması sebebiyle ve annemde hafif bir kolestrol problemi olması sebebiyle haftanın 2 günü dışında onlara asla tükettirmiyorum. Ki elbette doktorumuza danışmadan asla ilerlemiyorum. Dünyanın en faydalı şeylerinden biri olsa bile garantici olmak her zaman sağlığımız açısından iyidir.

Bunun dışında içerdiği yüksek kolajen ve hücre yenileyiciler sayesinde ameliyat ya da ciddi yaralanma geçiren bireylerin iyileşme sürecini hızlandırabileceğini söyleyebiliriz.

Binlerce yıldır kullanılan ve Türk Mutfağı’nın da vazgeçilmezleri arasında yer alan ilikli kemik suyu sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin mihenk taşı olup, değeri şu pandemi döneminde daha da iyi anlaşılan, özellikle kışın nezle ve grip gibi hastalıklara karşı “Anne İksiri” olarak bilinen ve sadece kışın değil her zaman için elzem bir şifa deposu. Konu o kadar uzun ve değerli ki 2 bölüm halinde paylaşmak istedim. En yüksek verimde kemik suyu kaynatmanın püf noktalarını merak ediyorsanız bir sonraki yazıma bakınız. Sağlıcakla kalınız…

Gıda Mühendisi ve Gıda Güvenliği Uzmanı

PINAR KORALAY

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.