Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

İnfaz Yasası Ve Nafaka Konusunda Önemli Değişiklikler

05 Şubat 2020, Çarşamba 13:35
İnfaz Yasası Ve Nafaka Konusunda Önemli Değişiklikler

Kamuoyunda da bilindiği üzere Birinci Yargı Paketinin yayımlanmasının ardından Adalet Bakanlığı hızlı bir şekilde ikinci yargı paketi çalışmalarına girişti. Bugünlerde ise pakete son şekli verilmek üzere olduğu ve yakın zamanda komisyonda onaylanıp meclise sunulacağı öngörülüyor. 

                Peki ikinci yargı paketi neler içeriyor ?

                Paket özellikle infaz yasasında büyük değişiklikler içeriyor. Fakat infaz yasası değişikliklerinin olduğu paketin ayrı bir paket olarak meclise sunulacağı da ihtimaller dahilinde. 

Taslak metinde İnfaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar şu şekilde belirtiliyor:

                Terör suçları başta olmak üzere, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, infaz indirimi kapsamı dışında kalacak.

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak.

                Ayrıca infaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik süresi artırılacak. Denetimli serbestliğin üst sınırının 3 yıla çekilmesi öngörülüyor. İnfaz yasasındaki değişikliklerin kapsadığı bir diğer konu ise cezaevinde kalınacak süre. Bu süre 3'te 2'den %50'ye indirilecek. Yani 20 yıl hüküm giyen biri 10 yıl cezaevinde kalacak. Bu düzenlemeyle binlerce kişinin tahliye olması bekleniyor.

                75 yaş ve üstünde olanlara evde infazın öngörüldüğü düzenlemede, kadınlara aldıkları hapis cezasına göre evde infaz verilmesi öngörülüyor. Ayrıca hamile kadınlar için de suçun 1 yıl ertelenmesi öngörülüyor.

                Bunun yanında yargı paketinin nafaka ile ilgili de birtakım değişiklikler içerdiği biliniyor.

                Düzenlemeyle ömür boyu nafaka kaldırılıyor, nafaka verilirken evlilik süresinin esas alınacağı belirtiliyor. Nafakada gelir durumuna göre adil birtakım hükümler getiriliyor.

                Paketin yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.

                Hep birlikte bekleyip göreceğiz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.