3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

İnsülin Direnci ve Beslenme

03 Mayıs 2023, Çarşamba 17:37
İnsülin Direnci ve Beslenme

Türkiye'de 8 milyon diyabet hastası var. Diyabet görülme oranı ülkemizde her 10 yılda bir %100 artıyor. İnsülin direnci tanısı alan veya tanı almamış olanlar hepimiz birer şeker hastası adayıyız ve bu aşamadayken bu hastalığı beslenme ve yaşam değişikliği ile önleyebiliriz.
Yaşam tarzı değişikliği ile insülin duyarlılığı arttırılabilir ve gelişmesi muhtemel diyabetin önüne geçilebilir. Bunun için;
-İlk olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.
-Öncelikle fazla kilosu olanlar için ideal vücut ağırlığı hedeflenmelidir. Kilo kaybı insülin duyarlılığı arttırmada ciddi yarar sağlamaktadır. Bu noktada uzman yardımı alabilirsiniz.
-Beslenmede şeker mümkün olduğunca azaltılmadır. Burada şekeri sıfırlamak gerçekçi ve uygulanabilir bir hedef olamıyor maalesef bunun yerine örneğin haftada 1-2 gün hafif bir tatlı tercih edilebilir.
-Glisemik indeksi yüksek olan (kan şekerini hızlı yükselten) besinler mümkün olduğunca beslenmede azaltılmalıdır. Bunlar başlıca; şeker, mısır şurubu, beyaz undan yapılan ekmek/kek/ pasta/ börek, bal, pekmez, beyaz pirinç, patates gibi besinlerdir.
-Bu besinler yerine glisemik indeksi düşük ve daha uzun süre tok tutan kompleks karbonhidratlar tercih etmelisiniz. Bu besinler ise: tam tahıllı ekmekler, yulaf, çavdar, bulgur, kinoa, kurubaklagiller gibi besinlerdir.
-Ana öğünler arasında özellikle çok acıktığınızı fark ettiğiniz saatlerde ufak ara öğünler yapabilirsiniz.

Bu ara öğünler: 1 avuç içi kadar kuruyemiş ve yanında bitki çayı tüketebilirsiniz. Bitki çayına tarçın ekleyerek kan şekerini dengeleyebilir ve tatlı ihtiyacınızı kontrol altına alabilirsiniz.

-Meyve tüketimine dikkat etmelisiniz. Meyve masum bir şeker kaynağı olarak gözükse de kan şekeri açısından negatif sonuçlar doğurabilir. Günlük meyve tüketimini 1 porsiyon olarak belirleyebilirsiniz.

-Yeterli lif alımına özen gösterip kurubaklagil ve sebze yemeklerine ağırlık verebilirsiniz..
- Kan şekeri kontrolünde egzersizi yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Günlük sadece 30 dakika yürüyüşün bile çok faydasını göreceksiniz. Kararlı bir şekilde hareketli yaşamı sürdürmeye devam etmelisiniz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.