Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

İyi Bir Anne Baba Olmak İçin İyi Bir Eş Olun

10 Aralık 2021, Cuma 10:10
İyi Bir Anne Baba Olmak İçin İyi Bir Eş Olun

''Bir çocuğa sahip çıkamıyorsun''

''Çocuğun yanında böyle konuşulur mu nasıl bir babasın sen '' 

İyi çocuk yetiştirmek iyi bir anne baba olmaktan geçer. Toplum olarak araba kullanmayı bilmiyorsak ehliyet alıyoruz ama anne baba olarak bunun için eğitim almıyoruz ne yazık ki. Hiçbir şey bilmeden çocuklarımıza deneme yanılma yöntemleri ile uygulamaya çalışıyoruz.

Anne babalar çocuk yetiştirmede bakalım neler uyguluyorlar;

Tıpkı kendi anne babası gibi davranır ve bu anne babalar kendi ailelerinden öğrendiklerini devam ettirir. Çocuklarıyla tıpkı kendi anne babalarıyla kullandıkları iletişimi kullanırlar. Anne babasında eleştirdikleri davranışları sergilerler. Hoşgörülü bir ailede yetiştiyse çocuğuna karşı hoşgörülü ailesinden şiddet gördüyse çocuğuna şiddet uygulayan ebeveyn olurlar.

Bir de kendi anne babasının tam tersi şekilde davranırlar. Ben sıkıntı çektim çocuğum çekmesin diye düşünerek çocuğunun her istediğini yapan aile modelidir.

İyi bir anne baba olmak için birbiriyle iyi anlaşan eş olunmalı teori olarak mutlu anne baba=mutlu çocuk=mutlu yetişkin olacaktır.  İyi iletişim kuran çiftler, çocuklarıyla mutlu bir ilişkileri olacaktır.

Çocuklar tıpkı bir bilgisayar gibidir. Anne, baba olarak neyi yüklersek çocuklarımızdan onu geri bildirim olarak alırız.

Çocuklarına sadece bilgi vermek yeterli olmayabilir bazen alıştırma yapmak gerekir. Doğru davranışı kazandırmak için kesin sınırlar koyan mesaj verilmeli örnek olunmalı, çabaları ve gelişimi için cesaretlendirilmelidir.

Ebeveynlerin çoğu, çocuklarını yanlış davranışlarını durdurmak için yanlış sinyaller göndermektedir. Çoğu durumda sorun, sınırlar konusunda net olmayan iletişimden kaynaklanmaktadır. O yüzden koyduğunuz sınırlar net ve anlaşılır olmalıdır.

Unutmayın çocuğunuza koyduğunuz sınırlar onları güvende hissettirir. Sınır koymamak çocuğu pusulasız gemide koca bir okyanus ortasında bırakmak kadar tehlikelidir.

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.