Denizli
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kardeş Kavgaları Kaçınılmaz ve Doğaldır!

19 Kasım 2021, Cuma 11:33
Kardeş Kavgaları Kaçınılmaz ve Doğaldır!

Kardeşinin emziğini emmek istiyor, kardeşinin kıyafetlerini giymek istiyor, kardeşine iki arada bir derede sıkıyor   ve ne yapıyorsun diye sorulduğunda seviyorum anne… gibi cümleler en az iki çocuklu her evde duyulan cümlelerdir diye düşünüyorum.

Siz ikinci çocuğun heyecanını yaşarken büyük çocuğunuz ne gerek vardı bu çocuk nereden çıktı düşüncesinde olabilir. Dünyanın her yerinde eğer bir evde birden fazla çocuk varsa kardeşler arası çatışma ve rekabet kaçınılmaz bir gerçektir. O yüzden çocukların kardeşiyle arasındaki çatışmayı yok ederek değil, çocukların aile üyelerinde yara almadan ruhunda derin  izler bırakmadan yapılmalıdır.

Çocuğunuza Kardeşi Olacağını Nasıl Anlatmalıyız?

 Ebeveynler kendilerini hazır hissettikleri zaman ve uygun koşullar sağlandığında, bu sürecin oluşması daha sağlıklı olacaktır. Annenin hamile olduğu haberini ilk 3 ay süreç geçtikten sonra hatta bebeğin cinsiyeti belli olduktan sonra söylenmelidir. Beklenmedik bir süreç yaşanması durumunda çocuğun bu durumu algılaması ve ruhsal olarak kaldırabilmesi zor olacaktır. Çocuklara haberin erken verilmesi özellikle okul öncesi çocuklarda zaman algısı tam oturmadığı için kardeşinin ne zaman geleceği gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte çocuğun sorduğu sorulara cevap vermek önemlidir. Eğer soru ile bilginiz yoksa’’ Ben bunu araştırıp en kısa zamanda sana cevabını seninle paylaşacağım.’’ cevabı verilebilir.

Kardeş Kıskançlığında Aileye Öneriler

                X SAKIN SÖYLEMEYİN

Büyük kardeşe bebeği sevmesi gerektiğini söylemeyin! Sevmeyebilir, bu çok normal, eğer kızgınlığını kelimelerle ifade etmesi engellenirse, başka şekillerde gösterecektir. Yemeklerini fırlatabilir, geceleri daha sık uyanır.

          X SAKIN SÖYLEMEYİN

Bebeğin eşyaları ile oynamak, onları kullanmak isterse :

‘ O bebek için, sen artık koca çocuk oldun’ DEMEYİN

              X SAKIN SÖYLEMEYİN

  • Kardeşine dikkat etmelisin
  • Bebeğe karşı güzel davran
  • Kardeşini korumalısın
  • Kardeşini sevmelisin
  • Kardeşinle oyna
  • Kardeşine göz kulak ol
  • Kardeşinle paylaş
  • Sen artık büyüdün
  • Yaşına göre davran
  • Başkalarıyla konuşurken: ‘ kardeşini kıskanıyor’

DEMEYİN!!

 

                X ÖVÜN

 İyi davranışlarını yakalamaya çalışın ve  övün :

‘Sen ne kadar iyi bir abisin’

‘Kardeşinin elini tutman güzel’

           X Bebeği kucağınızda gördüğünde bağırıp çağırıyorsa

‘ Bu şekilde bağırırken seninle konuşamam. Lütfen güzel ses tonu kullan’ deyip

Üzgün olduğunu görüyorum ama bebeği tutmam lazım, şu anda ilgiye ihtiyacı var. Biz bir aileyiz, hepimiz birbirimizle ilgileniriz’ deyin.

         X Bebek hakkında olumsuz konuşmayın! Bebek, sizin aile yaşamınızı zenginleştirmek için geldi izole edilmek ya da abi tarafından yönetilmek için değil.

         X Kardeşine kötü davrandığında mutlaka söyleyin.

Görmezden gelmek ya da haklı çıkarmak onun kötü davranışını değiştirmeyecektir.’ Kardeşine vuramazsın, bu canını acıtır’ deyin.

‘Görüyorum ki kızgınsın/üzgünsün. Ama benim kardeşine bakmam lazım.

Tıpkı sen bebekken yaptığım gibi’

          X Aşırı tepki göstermeyin!

Yaptıkları sinirinizi bozabilir. Ama siz de bağırırsanız,  sizden yalnızca bağırmayı öğrenir. İlgi çekmek için yaptıklarını sakin karşılarsanız bir süre sonra yapmayacaktır. Kavga esnasında çocuklar hiçbir şey öğrenemezler!

          X Geleceğe bakın….

Yorulduğunuz zaman onların sonsuza kadar çocuk olmayacaklarını hatırlayın. O sizin için bir armağan. Onunla birlikte geçirdiğiniz her an bir mucize. Bu zamanların tadını çıkarmaya bakınJ

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.