Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kökbörüden Airsoft'a

09 Temmuz 2021, Cuma 16:25
Kökbörüden Airsoft'a

Merhaba sevgili okurlar, bu hafta sizlerle Türk toplumunun yüzyıllardır süre gelmiş spor faaliyetlerinin temelinde yatan felsefe ve disiplinin günümüzde nasıl devam ettiğini ve çağımızın yeni gelişmekte olan sporu, Airsoft’un Türkiye'de ve bulunduğumuz şehirdeki gelişim sürecini yapmış olduğum araştırmalar sonucunda, elde ettiğim az bilinen bilgileri gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyorum. Ek olarak, bu güzel arkadaşların güzel şehrimiz Denizli'de yapmış oldukları faaliyetlerden bahsedeceğim. Öncesinde Türk Spor Tarihinde bir yolculuk yapalım.

Eski Türk toplumlarından günümüze kadar gelişen spor serüvenine giriş yapmadan önce ilk olarak “Spor” kavramının Türk Dil Kurumunda nasıl açıklandığını paylaşmak istiyorum. TDK'ya göre Spor kavramı: Bedeni veya zihni geliştirmek amacıyla kişisel veya toplu olarak gerçekleştirilen, bazı kurallara göre uygulanan haraketler bütünü anlamına gelmektedir. Spor kavramını '' Oyun'' kavramı ile karıştırmamak gerekir. Çünkü oyun; yetenek ve zeka geliştirici belli kuralları olan iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence vb. anlamlar taşımaktadır. Eski Türk toplumlarına gelecek olursak uzun yıllar göçebe bir yaşam biçimini benimsemiş olan atalarımız zaten bu yaşam biçimi ve süreklilik  arz eden savaş durumları dolayısı ile her zaman bedensel ve zihinsel dayanıklığa sahiptiler. Ancak yerleşik hayata geçişten sonra sakin bir yaşam biçiminde bedensel ve zihinsel yapılarının körelmemesi adına bazı sportif faaliyetler türetmişlerdir. Bunlar Gök-Börü, Beyge, ve Çöğen ismini verdikleri at üzerinde cirit atma ve hokey benzeri  sportif faaliyetlerdir. Hepsinin temelinde yatan felsefe, bedensel ve zihinsel dayanıklılığı arttırmak ayrıca beynimizde barındırılan şiddet gereksinimini dengede tutmaktır.  Bilinen üzere takım ruhu ile faaliyete geçilen sporlarda bireylerin sosyal bağlarını güçlendirici faydalar ve psikolojik dayanıklılığı arttırıcı etkiler daha yüksektir. Bu serüven ilerisinde koşu, güreş, atıcılık ve binicilik gibi spor faaliyetleri ile devam etmiştir. Gelelim hemen hemen tüm bu saydığımız spor dallarının gereksinimlerini veya etkilerini bireyde oluşturan o spor dalına. Airsoft...

Airsoft sporu, bir çatışma simülasyonu oyunudur. Silahlar, mühimmat olarak 6mm'lik plastik boncuklar kullanılır. Airsoft silahlarında kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanılmaz. Motivasyon, denge, yüksek konsantrasyon ve kondisyon gerektiren bu sporda bireyler takım ruhunu en üst seviyelerde hisseder ki zaten en önemli olay takım ruhudur. İki takım halinde oynanan bu müsabakalar; bayrak kapmaca, göğüs göğüse ve başkan koruma gibi formatlarda oynanmaktadır. Airsoft sporunda takım liderleri, uzman oyuncular, hakemler ve senaristler gibi oyunun gerçeklik oranını arttırıcı profesyonel bireyler vardır. Gerçek bir savaş ortamının birebir gerçekliğine yakın düzeyde tasarlanmış bu sporda bireyler takım ruhunu, birlik olmayı ve beynimizdeki stres-kaygı durumunun nasıl denge tutulacağını saha içinde tecrübe ederek öğrenirler. Stres ve kaygı durumunu kontrol altına alabilmiş bireylerin sağlıklı ve huzurlu bir hayat standartında yaşadıkları ek olarak şiddete karşı eğlimlerinin azaldığı bilimsel araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. Peki bu spor branşına nasıl ulaşabilir ve bu sporun öncüleri ile nasıl buluşabiliriz?

Cana yakın ve oldukça disiplin üzerine kurulmuş bu dernekte meraklarınızı gidermek ya da takımda bir yer almak için onlarla iletişime geçmeyi unutmayın. Şehrimizde bu sporu yapmak ve geliştirmek için iki takım ve bir dernek kurulmuştur: Denizli Airsoft Takımı, Denizli AirsoftPro Takımı ve Denizli Airsoft Sporu Derneği. Takımlarla organik bağı olmasa da, Denizli’de airsoft sporunun tanınması, gelişmesi ve Denizli’yi Airsoft sporunda marka haline getirmeyi hedefleyen Denizli Airsoft Sporu Derneği kurucuları arasında, bu iki takımın da kurucuları yer almaktadır. Denizli Airsoft Sporu Derneği halihazırda Airsoft sporunun gelişmesi için çalışmakta; aynı zamanda kan bağışı, kitap yardımı vb. sosyal sorumluluk projelerini gönüllü üyeleri ile desteklemektedir.

Derneğin tüm sürecini yürüten ve mücadele eden Yönetim Kurulu üyeleri İzzet Serin, Mesut Özkan, Dernek Başkan Yardımcısı Ali Tuğrul Karabağ ve Dernek Başkanı Avukat Ömer Başkaya ile yapmış olduğumuz sohbette: Airsoft sporu hakkında bilgisi olan olmayan yaşı 18’den büyük olan tüm vatandaşları misafir olarak ağırlayabileceklerini ve bu sporun her sürecinde destek olabileceklerini söylediler.

Tarih boyunca çeşitli amaçlar ile toplumlar kendilerini bir şekilde sportif faaliyetlerin içinde bulmuşlardır. Esneklik, güç, koordinasyon, denge, sağlık ve psikolojik durumlarda üst düzey gelişim göstermek ayrıca her an için beden ve zihin dinamikliğini dengede tutmak amaçlı takım ruhunun hat safada olduğu ek olarak da sosyal hayatınızın şekillenmesinde etkili bir kitleye sahip olan DenizliAirsoftPro ve DenizliAirsoft takımları ile gerçekleştireceğiniz etkinliklerin yüksek farkındalık, zihinsel dayanıklılık ve beden sağlığınız için faydalı olacağını ısrarla tavsiye ediyorum. Spor, iyi ve kötü duyguları dengede tutma, sağlıklı bir beden ve zihin yapısına sahip olma yolunda bizlerin en iyi arkadaşıdır. Yazmış olduğum farkındalık yazıları içerisinde bilgi vermek, yeni perspektifler oluşturmak dışında sizlere adım atabileceğiniz basamakları da sunmam bundan sonrasında daha etkili olacaktır diye düşünüyorum. Hem yaşadığımız şehrin içinde ki farkındalık etkinliklerini gün yüzüne çıkarmak hem de kendi hayatınızda ki farkındalığı arttırmak adına çıktığım bu yolda beni yalnız bırakmayan ve mail atıp yeni konular ve meraklar adına fikirlerini belirten herkese teşekkür ederim. Meraklarınızı hevesleriniz ve hiç bilmediğiniz yönlerinizi keşfetmekten asla geri durmayın. Unutmayın çıkmaz sokakta geri dönmek, ilerlemektir.

Sevgi ve Saygılarla.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.