3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

Küfretmezsen (Sövmezsen) Adam Değilsin (Küfür Dili)!

11 Mayıs 2022, Çarşamba 14:48
Küfretmezsen (Sövmezsen) Adam Değilsin (Küfür Dili)!

Merhaba sevgili dostlar. Elimde olmayan nedenlerden dolayı yazılarıma bir süre ara vermek zorunda kaldım, bu yüzden tüm içtenliğimle sizlerden özür dilerim.

Bugünkü köşe yazımın konusunu ironik olarak kullandığım başlıktan anlamışsınızdır; Küfür Dili! KÜFRETMEZSEN (SÖVMEZSEN) ADAM DEĞİLSİN!

Çünkü küfretmeyen ya da küfre karşı olan insanların ''ne yazık ki ayıplandığı ve küçümsendiği'' bir dönemde yaşıyoruz. Ve ne acıdır ki; küfretmek kadını erkeği olmayan, toplumsal şekilde genel sorun haline geldi. Küfür yüzünden cinayetler bile işleniyor. Buna normaldir, olabilir diyebilir miyiz?

Bu sağlıksız iletişim şeklini ''Küfür Dili'' olarak adlandırıyorum. İnsanca konuşmak ve tartışmak mı, yoksa küfretmek, saldırmak ya da belki öldürmek mi?

Toplumumuzda küfür dili kullanmayan ama küfre uğrayan her insanı üzen, aşağılayan ve belki de kimi zaman kontrolü ve katlanma sınırını aşarak istenmeyeni yaptıran, çıldırtan, küfredeni ya da küfür edileni katil bile eden bir dil. Sizce bu dil sağlıklı mı?

Kişiler arasında sorun varsa, sorunu çözmek için kullanılması gereken dil bu mu?

İzninizle sizlere birkaç sorum var;

1 - Sizce küfür dili en çok nerelerde ve hangi ortamlarda kullanılıyor?

Ya da şöyle sorsam daha kestirmeden gitmiş olmaz mıyız; küfür dilinin kullanılmadığı yer ve ortam var mı, varsa hangileri?

2 - Küfür diline en çok alet edilen, aşağılanan ve insan yerine konmayan canlı kimdir?

3 - Küfür dili sizce doğru bir iletişim dili mi, insana yakışan bir dil mi?

4 - Küfür dili kullanan erkek ve kadın sayısını oranla belirtmeye kalkacak olsak; erkeklerin ve kadınların yüzde kaçı KÜFRETMİYOR!?

5 - Küfretmek güçlülük müdür yoksa zayıflık mı?

Bu sorulara ne tür yanıtlar verebilirsiniz?

Şimdi gelin küfretmek nedir sorusuna yanıt bulmak için TDK'daki sözlük anlamına bir bakalım.

Küfretmek (Sövmek): Onur kırıcı, çoğu basmakalıp kaba sözler söylemek.

"Daha dört yaşındayken en azılı köy erkekleri gibi sövermiş."

- Halide Edip Adıvar

Bırakın TDK sözlüğünde verilen dört yaşında çocuk örneğini, günümüzde "Oğlum amcaya küfret, annene küfret, anneannene küfret, babaannene küfret, ona küfret, buna küfret" gibi söylemleri iki yaşındaki çocuğuna öğreten babayı ya da dedeyi, küfrettiği için o çocuğu alkışlayan aile büyüklerini, öven, takdir eden ve ödüllendiren çevreyi, küfür kültürü çok yüksek, neredeyse küfürde master yapmış insanları ve çocuk küfretti diye bu yanlış davranışı gülerek destekleyen toplumu görüyoruz.

Aile ortamında evde, trafikte, sokakta, işyerinde, okulda, kısacası aile ve sosyal ilişkiler olan her yerde kullanılan bir dil var; küfür dili. Bu konuda sessiz kalmak gibi bir yanlışı her neden olursa olsun çoğu insan yapmak zorunda. Küfreden birini uyarmak bile toplum diliyle "Başına bela almaktır". Bireysel ve toplumsal iletişimlerde ien büyük yanlışlardan biri kullanılan bu dildir. Örneğin; ülkemizde küfretmek (sövmek) bir anlamda ne yazık ki toplum kültürü ve sporu haline geldi. Tepeden tırnağa küfürlü dil kullanılmayan neredeyse hiçbir yer yok. Küfretmemek ya da küfürlü ortamdan uzak kalmak ayıplanır noktada artık.

Bazı; politikacılarda küfür, sanatçılarda küfür, belli kurum ve kuruluşları yönetenlerde küfür, izlediğiniz filmlerde küfür, küfür, küfür, küfür... Küfür olmayan bir yer var mı? Tabii ki yok.

Toplumun %90'ından fazlası için normal bir hayat tarzı olarak karşılanıyor, belki umursamamayı öğrenmiş olmak, belki de başa bela almamak için sessiz kalmak zorunda olmak!

Çok acı, çok. Ki, güzel dilimiz bunu hiç hak etmiyor. İnsanımız bunları duymak zorunda değil, ama her yerde duymak zorunda kalıyor.

Baba ya da anne trafikte bir başkasına küfrettiği zaman çocuk bunu duyuyor, ezberliyor ve bir süre sonra o da başlıyor. Neden yapıyorsunuz bunu çocuklarınıza? Hakkınız var mı?

En çok küfre malzeme edilen kesim kim; tabii ki eş, anne, kız kardeş, anneanne, babaanne, gelmiş geçmiş, beşikten mezara... Hiç yakışıyor mu bu duymak zorunda kaldığımız sözler insanlığa?

Bu insanlara küfredenlerin sağlıklı ve mutlu olduğunu söyleyebilir miyiz? Hayır.

Onlar kimden öğrendiler bu utanç duyulması gereken sözleri.!? Tabii ki çok muhterem ve muhteşem büyüklerinden. Ve buna dur denilmezse gidiş hiç de iyi değil. İnsanların büyük çoğunluğu saygılı konuşmayı unutuyor giderek!

Sizce küfür nedeniyle çıkan kavgalar ve belki de silahlı çatışmalar nedeniyle şu anda kaç kişi cezaevindedir?

Kaç kişi küfrettiği için bin pişmandır?

Soruyorum; küfretmekten mutluluk duymak sizce ne anlama gelir!? Küfretmekle mutlu olduğunu söyleyen ya da küfretmekten keyif alanın ruhsal sağlığı ve vicdan duygusu için ne düşünüyorsunuz?

Küfür hangi sorunu çözdü?

Son bir soru; çocuğunuz sizden hangi dili öğrense daha iyi olur; SEVGİ DİLİ Mİ, YOKSA KÜFÜR (SÖVGÜ) DİLİ Mİ?

Hangisi?

Unutmayın; Ne ekerseniz onu biçersiniz!

Sevgi ekerseniz sevgi, nefret ekerseniz nefret yetişir çocuğunuzun yüreğinde. Seçim sizin.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça kalın değerli dostlar.

İyimser Danışmanlık olarak her türlü evlilik ve bireysel sorunlarınızın çözümü konusunda, kişisel gelişim, iletişim, yalan analizi, eş uyumu analizi, davranış ve kişilik analizi vb. alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda size yürekten ve tüm iyimserliğimizle yardıma hazırız.

Ayrıca yakın zamanda uygulamaya başlamayı planladığım ve hafta sonları düzenleyeceğim ücretsiz sohbetler konusunda da duyurularımı Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.

İyimser Danışmanlık

Tel.: 0258 408 80 40

Instagram adresimiz: iyimser_danismanlik

İnternet Adresi: iyimserdanismanlik.com (Sitemiz yapım aşamasındadır.)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.