3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Mükemmeliyetçi çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

07 Mayıs 2022, Cumartesi 17:29
Mükemmeliyetçi çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

Kaybetmeye tahammül edemiyor işler istediği gibi gitmediğinde ya da bir şeyi olması gerektiği gibi yapamadığında sinir krizi geçirecek kadar zorlanabiliyor diyorsanız mükemmeliyetçi yapıya sahip bir çocuğunuz var demektir.

Örneğin altı yaşındaki kızınızın sayıyı ters yazdığını söylediğiniz için kendini yere atıp öfke nöbetleri geçirmesi şaşırtıcı olmasa gerek.Mükemmeliyetçilik genel olarak çocuğun kendisini rahatsız eden durumları kontrol etmeye çalışma çabası olarak tanımlanır.Mükemmeliyetçi yapıdaki bireylerin rahatsızlık verici durumun engellenmesi sadece anlık rahatlama sağladığı gibi mükemmeli yakalayamama kaygısı belki de hayatının geri kalanını hep olumsuz etkileyecektir.

Peki mükemmeliyetçiliğin sebebi ne olabilir?

Araştırmalar,mükemmeliyetçiliğin ortaya çıkışında çocukların başarı ve başarısızlık konusunda erken dönem tecrübelerinin ve çevresinden aldığı mesajların önemli olduğunu ortaya koyuyor.Tabi ki her şey de olduğu gibi genetik aktarımlarla belirlenen mizaç özellikleri de mükemmeliyetçiliği etkiliyordur.

Mükemmeliyetçi çocuğunuza kendisine zarar veren düşünce biçimini sorgulamasını sağlamanız mümkün.''Başarısız olacağını gösteren hangi kanıtlar var elinde?'''' Bu olumsuz düşüncenin sana faydalı olduğu durumlar neler?'''' Diyelim ki korktuğun şey gerçek oldu en kötü ne olur?''gibi bozuk düşünce biçimlerini sorgulatacak sorular faydalı olacaktır.

Performans test sonuçları ve notlara vurgu yapan akademik başarının önemini vurgulamadığınızdan emin olup ,okul dışı etkinliklere ağırlık vermek yararlı olacaktır.Çocuğunuz maç oynarken kaç gol attığından ,kaç basket attığından çok ne kadar zevk aldığından  ,oyun sırasındaki centilmenliğini konuşun ve övün. Çocuk yenmenin her şey demek olduğunu düşünmesin.

''En iyiyi yapabilme '' dürtüsü çoğu zaman insanı tüketici ve taşıması büyük bir yük değil midir?

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.