Psikolog Mu Psikiyatrist Mi?
28 Mart 2022, Pazartesi 14:02Bir önceki yazımda terapiye ihtiyaçduyup duymadığınızailişkin belirtilerden bahsetmiştik. Bunun üzerine destek almak isteyenlerin psikoloğa mı yoksa psikiyatriste mi başvurmaları gerektiğine dair kafasındabir soru işareti oluştuğunu fark ettim. Bu durumu açığa kavuşturmak adına psikiyatrist ve psikolog kimdir, aralarında ne gibi farklar vardırgelin birlikte bakalım.
Psikiyatristler 6 yılık tıp eğitimi üzerine psikiyatri alanında uzmanlaşan hekimlerdir. Tedavi yöntemi olarak ilacı kullanırlar.İsterlerse gerekli eğitimleri alarak ‘psikoterapist’ unvanı alır ve terapi yapabilirler.
Psikologlar ise edebiyat ya da sosyal bilimler fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümünü bitirirler. Yüksek lisans yaptıklarında uzman psikolog unvanı alırlar. Psikolojinin klinik, nöropsikoloji, endüstri, gelişim, trafik, spor, sosyal gibi birçok alt alanı vardır. Terapi için klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış psikologlara başvurmak gerekir. Klinik psikologların ilaç yazma yetkisi yoktur, benimsedikleri ekol doğrultusunda psikoterapi uygularlar.
Akılları karıştıran bir de pedagog kavramı var. Pedagoglar,eğitim bilimci olarak geçer. Türkiye’de pedagoji bölümü 1982’de kapatıldı ve bu bölüm eğitim bilimleri fakültesine çevrildi. Yani 1982’den günümüze pedagoji bölümünden mezun olan kimse yoktur.
Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, hangi ruh sağılığı uzmanından destek almanız noktasında kafanız karışıksa iki ruh sağlığı uzmanından birini tercih edebilirsiniz çünkü psikiyatristler ve psikologlar işbirliği içinde çalışırlar. Eğer bir psikolog ilaçla destek almanız gerektiğini düşünürse sizi psikiyatriste aynı şekilde bir psikiyatrist ilaçla tedavinin psikoterapiyle desteklenmesini isterse sizi psikoloğa yönlendirecektir.
Aklınızda herhangi bir soru işareti kaldıysa ya da tecrübelerinizi benimle paylaşmak isterseniz bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.