Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Selektif Mutizm (Seçici Konuşmazlık)

07 Nisan 2022, Perşembe 14:53
Selektif Mutizm (Seçici Konuşmazlık)

Çocuğum evde sürekli konuşmasına rağmen okulda ne öğretmeni ne arkadaşları ile hiç konuşmuyor.

Yaşadığı şey Selektif Mutizm( Seçici Konuşmazlık )

Çocuğunuz dil gelişimi sorun olmadığı evde sizinle rahatlıkla konuşabildiği halde eve misafir geldiğinde, okulda arkadaşları ile hiç konuşmaması onun bu durumunu utangaç ya da çekingen olarak nitelendiriyorsanız yanılıyor olabilirsiniz.

Seçici konuşmazlık çocukların dil gelişimi olduğu halde bazı sosyal ortamlarda konuşmadığı bir çocukluk çağı anksiyete bozukluğudur. Bu çocukların ebeveynler evde çok konuştuklarından eğlendiklerinden bahsederler. Bu çocuklar sosyal aktivite başlamadan ve aktivite anında endişelenirler. Fiziksel davranışlar ile tepkilerini gösterirler. Çekingen ve utangaç çocuklarla karşılaştırdığımız zaman selektif mutizm olan çocuk endişe seviyesini çok yoğun yaşayabilir. Okul öncesi dönemde başlar ve okul döneminde devam eder.

Selektif mutizm yaşayan çocuklar dikkat edilmezse eğer yıllar boyunca içe kapanıklığı gittikçe artar, çocukların yaşamlarını olumsuz etkiler. Okul performansı da düşer akademik başarıları etkilenir bu çocukların ve tehlike karşısında yardım edilmediği için akran zorbalığına maruz kalabilirler.

Bu çocukların selektif mutizm yaşadığını endişeyi fark etmek ve onunla nasıl baş edebileceğini öğrenmesi yararlı olacaktır. Öncelikle ailenin ve öğretmenlerin bu durumu fark etmeleri ve gerekli desteği sağlamalıdır. Bu konuda uzman desteği almak her zaman yararlı olacaktır. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.