3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Sınav uğruna göz ardı edilenler

13 Şubat 2022, Pazar 17:20
Sınav uğruna göz ardı edilenler

Eğitimde bireyselliğe,bağımsızlığa,kişisel özelliklerine uygun becerileri geliştirmeye,öğrencinin sorumluluklarını kendisine yükleyen sistemden çok uzağız.

Eğitim sistemi olarak ,düşük maliyetler, bol kişisel zaman, kısa okul saati, sosyal faaliyetler, sanat programları uygulama ,öğrencinin farkındalığını artırıp mutlu ve özgür bireyler yetiştirmekten çok uzağız. Gittikçe de uzaklaşıyoruz.

Ülkemizde üniversite ve liselerden sonra şimdi ilkokul ve ortaokullarımız da işlevini kaybetmeye devam ediyor. Çocuğunu tanıyarak bilinçli yaklaşan veli sayımız oran olarak çok düşük.

3.sınıftan 8.sınıfa kadar her okulun sanat programlarının geliştirilmemesi, sürekli bir yarış halinde öğrencilerimizi dayatma tercihlerle geri dönüşü olmayan travmalara maruz bırakıyoruz.

Adının sürekli değiştiği LGS sınavını ele alıcak olursak; öğrencilerimizin,çocuklarımızın daha fiziksel ve zihinsel becerileri gelişmeden bu sınava tabi tutulan her nesili köreltiyoruz. Özel okula gitme imkanı olmayan her öğrencinin de eşit şartlarda desteklenmesi gerekiyor. Okuma-yazmadan tutun, arkadaş ilişkileri, kendini ifade edebilme gibi kişisel gelişimi için çok önem arz ediyor. Daha fazla ders saati, daha az sosyal aktivite, daha az sorumluluk yükleme ile nesili köreltmeye devam ediyoruz.

Bir sınava tabi tutmak gerekli , zira öğrencilerimiz de travma yaratarak değil. Geliştirilip ,gerektiğinden fazla dayatmalar kaldırılarak. Hem lise hem de üniversite sınavlarından çıkan öğrencilerin yüzüne  baktığımız da genel donuk bir ifade, kendini yetersiz görme, ya da sınavı ancak iyi yapabilirse kendinin iyi olduğuna inandırılmış bir nesil olduklarını görmüyor musunuz?

Oysaki iyi analizler yapılsa, yani öğrencinin hangi alanda başarılı olacağı belirli bir yaştan sonra belirlenip o alanda sınava tabi tutulsa iyi olmaz mı? Öğrenci de sevdiği bir alanda ilerlese o alandaki işi iyi yapmaz mı? İşini severek yapan bir kişinin önünde kim durabilir?

Tabi sorunlar o kadar fazla ki… Çocukların ebeveyn korkusu, ebeveynlerin çocuklarında görmek istediği iyi algısı, strese girmeleri…

Kendi ilkokul ve ortaokul eğitim hayatımda yaşamış olduklarım çok değerliydi. Devlet okulundaydım her zaman. Sınıf öğretmenimden başlayarak, her bir öğretmenimden okul idaresine kadar sürekli faaliyetler, sahnede söz alma, sorumlukların verilmesi, ders esnasında bizleri tatlı rekabete sokmaları, kişisel becerilerine göre özenle söz hakkı vermeleri şuanda ki benim gelişmem de katkısı o kadar fazla ki…

Benim daha özgüvenli, daha çok konuda fikir sahibi, sorunlara çözüm yolu arayabilmeme ,kendimi doğru ve güzel ifade edebilmeme, yapabileceklerimin farkındalığına, sosyal ilişkileri iyi biri olmama katkı sağladı.

Öğrencilerimize şimdi baktığımızda sürekli değişen ama daha da körelten eğitim sistemimize ayak uydurmaya çalışmaları, onlar da oluşan travmalar çok üzücü. Ailelerin de çocukları ile beraber aynı strese maruz kalmaları çok üzücü. Sınav olmasın, kaldırılsın diyemeyiz. Sınav sistemlerimizin merkezi olması ve her öğrencinin aynı sınava tabi tutulması neticesinde böyle sonuçlarla karşılaşmamız çok doğal. Sınav uğruna göz ardı edilenler geliştirilsin, güzelleştirilsin diyebiliriz.

Her şekilde bugün bu ülkede günlük hayatımızda da zorunluklarla dolu bir sistem içinde yaşıyoruz. Kendi benliğimizi tanımadan, yaşayamadan başka benliklerin maskelerini taşıyoruz. Herkes gibi ilerlemeye çalışıyoruz.  Kalıplaşmış meslek seçimlerine yönlendirme, yetersizlik duygularını artırma, öğrenci de iyi-kötü algısını değiştirmeye sebep oluyor. Ailelere ve öğrencilere her görüşmem de belirttiğim gibi; daha sakin olmalı, potansiyelini gösterebilmeye yönelik seçimler yapmalıyız. Sistemi istediğimiz hale getiremiyorsak, bilinçlenmeye ve doğru hareket etmeye açık olmalıyız.

 Öğrenci de onun iç motivasyonunu oluşturabilmek çok önemlidir. Farkındalıklarını artırmak, hangi meslek tercih ederlerse etsinler doğru, eşit ve iyi hissetmelerini sağlamalıyız. Onlar iyi hissettiklerinde doğru desteklendiğinde daha güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.