Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sizin de saçlarınız dökülüyor mu? Kel olmak kâbusunuz haline mi geldi?

11 Ocak 2022, Salı 12:20
Sizin de saçlarınız dökülüyor mu? Kel olmak kâbusunuz haline mi geldi?

Sizin de saçlarınız dökülüyor mu? Kel olmak kâbusunuz haline mi geldi? Ya da dökülmese de uzamayan cansız saç probleminiz mi var? Endişelenmeyin! Hayatının bir bölümünde ve 2 hafta içerisinde saçlarının yarısı ansızın kaybetmiş biri olarak söylüyorum ki: “Saç dökülmelerinin ve saç problemlerinin artık çözümü var.”

Saçlarımı nasıl geri döndürdüm,eskisinden de gür, parlak, yumuşacık saçlara nasıl sahip oldum, bunları sizlerle tek tek paylaşmak istiyorum.

Şimdi bir kısmınızın: “Benim saç dökülmem genetik ve atadan kalma, asla geri dönmez.” dediğini duyar gibiyim. Genetik önemlidir evet, ama herşey demek değildir. Genetiğe boyun eğip genlerinizin kaderiniz olmasına izin verecekseniz, siz bilirsiniz. Kellik de güzel ve karizmatik bir tarzdır sonuçta.

Gelişen teknoloji ve bilime inanıp bu yolda ilerlemek isterseniz, hadi buyurun hep beraber çözelim şu işi.

Öncelikle bilinmelidir ki günlük ortalama 50-100 tel saç kaybı normaldir ve saçın doğal döngüsü için gereklidir. Bu sınır aşılmışsa artık dökülme başlamış demektir ve bunun altında yatan neden araştırılmalıdır. Doktorunuza vereceğiniz basit bir kan testiyle sorunun ne olduğu kolayca ortaya çıkacaktır.

Bi’ kere saçın kalbine giden yol mideden geçer. Aslında sadece saç da değil; cilt, tırnak ve tüm vücudumuz tükettiklerimizin birer yansımasıdır. Saçımız dökülüyorsa ya da cildimiz soluksa, bunların hepsi, zamanında “Gizli Aç” bıraktığımız vücudumuzun bize birer ültimatomlarıdır. Yani biz onu üzersek, gün gelir o da bizi üzer.

Peki bu bebek gibi nazlı saçlarımız neyi sever, nasıl uzar, parlar? Kısacası saç dökülmesinden genel saç sağlığına dek, ona faydalı tüm vitamin, mineral, flavonoidleri ve onları doğal yollardan hangi besinlerle alabileceğimizi, ayrıca evde uygulayabileceğimiz cilt ve saç maskelerini, püf noktalarını sizlerle gün be gün paylaşmak istiyorum. Ama açıkçası ilk günden sizi sıkıp kaçırmamak adına bugün sadece konuya genel bir giriş yapıp, ihtiyacımız olanların isimlerini ve küçük bir de tarifle yazımı bitirmek istiyorum. Hem belki bu zaman zarfında saç dökülmesi şikâyetiyle  kan testi verebilme fırsatı bulursanız bir sonraki yazımda sizlerle birlikte senkronize ilerlemiş oluruz, ne dersiniz? 

Şimdi gelelim saçlarımızın sevdiklerine; ki bunlar aynı zamanda cilt, tırnak ve tüm vücut için de faydalıdır.

pınar koralay

SAÇA FAYDALI VİTAMİN, MİNERAL VE FLAVONOİDLER

1.)Saçı uzatan ve güçlendiren vitaminler: A, B1,B2,B5,B9 (Folat-Folik Asit)

2.)Saçı kökten besleyip, saç tellerini kalınlaştıran mineraller: Demir, Çinko, Bakır, Kalsiyum

3.)Saçların beslenmesine yardımcı olarak saç oluşumunu desteklekleyen, saçlı deride inflamasyon ve deri hastalıklarına karşı koruma sağlayan flavonoidler ise: Kaemferol, Kuarsetin, Apigenin ve Mirisetin`dir. (NOT: Bunları içeren bitkiler saç dökülmesi durumlarında topikal kullanımda etkilidirler.)

4.)Demir: Saç dökülmelerinin çoğunun baş suçlusu Demir eksikliğidir. Saça güç kandırır.

5.)Biotin: Saçın temelini oluşturur ve saç köklerindeki kanlanmayı arttırarak saç köklerine besin taşınımını arttırır. Cilt ve tırnaklar için de en faydalılardandır.

6.)D vitamini: Saça parlaklık verir.

7.)Silisyum ve Niasinamidler saça çok faydalılardır.

8.)Folik Asit: Saçın gübresidir.

9.)Çinko: Saçın ömrünü uzattığı için, uzamayan saç problemi yaşayanlar için birebirdir.

10.)İyot: Eksikliğine karşı dikkatli olunmalıdır ve İyotlu tuz kullanımıyla sorun çözülebilir.

Benden size dostane bir tavsiye; yoğun saç dökülmesi dönemlerinizde Biotin, Omega-6, Omega-9 ve günlük;

-Yarım çay kaşığı zencefil

-Yarım çay kaşığı zerdeçal

-Bir fiske karabiber (Zerdeçal emilimini arttırabilmek için)

-Azıcık da sızma zeytinyağı tüketirseniz bu dönemi çok daha rahat atlatabilirsiniz.Tadını sevmezseniz bal da ilave edebilirsiniz. Ve lütfen günlük düzenli su içmeyi de ihmal etmeyiniz.

ÖNEMLİ NOT: Hamileler, emziren anneler ya da allerji gibi çeşitli rahatsızlık durumları olanların doktor kontrolü olmadan hiçbir şeyi kullanmaması gerektiğini hatırlatırım.

Bugünkü yazımı burada sonlandırıyorum. Umarım hayâlinizdeki saçlara en kısa sürede kavuşursunuz.

Fırça gibi sağlıklı saçlarla kalın… 

Gıda Mühendisi & Gıda Güvenliği Uzmanı

 H.Pınar KORALAY

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.