3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Süreç Mi Sonuç Mu?

06 Ekim 2021, Çarşamba 15:03
Süreç Mi Sonuç Mu?

Mutluluğa giden yolu arayanlar ya da mutluluğun kendisinin zaten bir yol olduğunu düşünenler…

Hangisisiniz? Bir düşünün bakalım! Süreç mi? Sonuç mu? Hayatın her alanında sonuca mı sürece mi odaklanırsınız? İstediğiniz şeyin olduğuna mı yoksa o şey için yaptıklarınıza mı?

Rahmetli ve çok sevgili Doğan Cüceloğlu  son kitabı Var mısın?’ da şöyle diyor;

“Sürecin tekrar altını çizmek istiyorum burada. Benim için önemli olan idrak edebileceğim her şeyin farkında olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret edip etmediğimdir. Bunu yapabildim mi? Önemli olan bu.”

Yani gittiğimiz yol bizi her zaman mutlu sona ulaştırmaz. İlla istediğimiz olmaz. Oysa ki o yolculuk esnasında yaptıklarımızdır değerli olan. Cebimize koyduğumuz tecrübeler, sakladığımız anılar, edindiğimiz deneyimler… Sonuçta hepimizin ‘yaşadıklarından öğrendiği bir şey vardır.’ Bir de es geçilmemesi gereken küçük mutluluklar listesi… Hepimizin tadından yiyemediği şu liste. Radyoda sevdiğin bir şarkıya denk gelmek, çok istediğin bir kitaba başlamak, beklediğin bir kargo paketini açmak,  en sevdiğin dizi saatini çay demleyerek beklemek, sokak hayvanlarını beslemek, sevdiğin biriyle kahve içmek, temizlenmiş ev, fırında pişen kek kokusu, yağmurlu bir havada dergi karıştırmak, bir hobi edinmek…  Kıyıda köşe de saklı kalmış ama fazla da aramamıza gerek kalmayan mutluluklar.

“Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum. Bilseydim…” ile başlayıp

“Herkes bilsin, çok mutlu bir hayat yaşadım.” İle biten işin aslını da çok güzel özetleyen Orhan Pamuk kitabına da selam olsun buradan. İşte zaten hayat şu iki cümle arasında geçen zamandır. Ne kadar sevinçle doldurduğumuza bağlıdır.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.