Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Ustalık Eseri ve İhmal ‘Eser’leri

27 Kasım 2020, Cuma 12:24
Ustalık Eseri ve İhmal ‘Eser’leri

Türkiye’de her şey saman alevi gibi.Bir anda konuşuluyor bir anda unutuluyor. İzmir depreminin yaraları daha sarılmamışken insanların bu tarz olaylardan hemen uzaklaşması bana çok enteresan geliyor. Tabi siz ne düşünüyorsunuz bilemem.Yorum olarak düşüncelerinizi aktarabilirsiniz bende sizin fikirlerinizi öğrenmiş olurum böylelikle.

2020’nin son günlerindeyken bile gündemimizde sağlam olmayan binalar var ne yazık ki…Ee, insan soruyor tabi nerde kaldı bizim gelişmişliğimiz?  Bunun teknolojiyle hiçbir alakası yok. Size bu durumu en güzel örnekle, mimaride en büyük dahinin, en büyük eseri olan Selimiye Camii’yle anlatacağım.

Ustalık Eseri ve İhmal ‘Eser’leri

Edirne’nin göz bebeği Selimiye Camii bir Osmanlı-Türk mimari eseridir. Bu eser sadece bizleri değil aynı zamanda tüm Dünya’yı kendine hayran bırakan güzelliğe sahiptir. Dünya Miras Listesi’nde yer almasıda bu durumun ispatıdır.

Şimdi soracaksınız,depremle bu caminin ne alakası var?

Şöyle bir alakası var; güzelliğin yanı sıra dayanıklılık.

Selimiye Camii Mimar Sinan’ın ‘‘Ustalık Eserim’’ dediği yapıdır.

Çünkü bu yapıyı 80’li yaşlarında yapmıştır.O inanılmaz mimari zakasıyla Sinanöyle bir yapı tasarlamıştır ki o yıllarda ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan büyük depremde hasar almayan yapı olarak tarihe geçmiştir.

Ayrıca son 500 yıl içerisinde olabilecek depremlere karşı dayanıklılığı da tescillenmiştir.

Temelinde mazgal tekniği kullanmasıyla birlikte günümüzde bile hala oldukça sağlam bir yapı olduğuda bilinmektedir. Selimiye Cami anlat anlat bitmez hele de Mimar Sinan ve onun zekası ama birgün özellikle bu konuyla ilgili rivayetleri ve gerçekleri sizinle paylaşmayı çok isterim.

Ustalık Eseri ve İhmal ‘Eser’leri

Demem o ki, 2021’e günler kala hala sağlam binalar dikilemiyorsa bunun sebepleri çok. Ancak bu sebepler, kabul edilebilir sebepler değil ne yazık ki.Hepimiz bu sebeplerin sonuçlarını birlikte yaşıyoruz. Osmanlı’dan bugüne hala neden gelişim gösteremediğimizi, bunca canın yanmasının bir suç ve ihmal olduğunu unutmayalım. Bugün İzmir’de oldu, peki yayarın?

Yarın Bolu’da, Trabzon’da, Denizli’de, Hakkari’de ihmal her yerde ve buna dur demenin vakti gelmiyor, geçiyor…

Her yıl binlerce mezun verdiğimiz mimarlık, restorasyon, mühendislik gibi alanlar var bizler yeni jenerasyon olarak eminim ki daha bilinçli bireylerle ve daha bilinçli toplum ve yönetimle bu tarz sorunların önüne geçebiliriz. Kitabesine göre 1568 yılında yapımına başlanan Selimiye Cami 500 yıllık depreme dayanıklık garantisi verebiliyorsa 2020 yılında durum neden farklı bir düşünelim, sorgulayın derim.

Sağlıkla ve sanatla kalın…

Sude İLKMENSOY

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.