Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Whatsapp Gizliliği İhlal Ediyor Mu ?          

13 Ocak 2021, Çarşamba 17:43
Whatsapp Gizliliği İhlal Ediyor Mu ?          

Whatsapp geçtiğimiz günlerde önümüze verileri Facebook ile paylaşacağını içeren yeni bir gizlilik uygulaması sunmuş olup 8 Şubat 2020 tarihine kadar da kabul şartı eklemiştir. 8 Şubata kadar yeni gizlilik politikasının kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacak olması tepkilere sebep olmuştur. Pek çok kişi uygulamayı silerek Telegram, Bip, Signal gibi uygulamalara geçmiştir. Şunu belirtmek gerekir ki sosyal mecralarda yanlış ve dayanağı olmayan bilgiler ortaya atılmaya başlanmış ve konu gerçeklikten uzaklaşmıştır. Peki işin aslı nedir  ? Whatsapp gerçekten tüm bilgilerimizi sızdırıyor mu?

    Bilindiği üzere Whatsapp 2016 yılında uçtan uca şifreleme politikasını kullanmaya başlamıştır. Şifrelemenin amacı internet sağlayıcılarının, potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir. Yani en basit şekilde şifreyi çözmek için kişilerin anahtarının olması gerekmektedir. Zaten pek çok websitesi ve Facebook şifrelemeyi çözecek anahtara sahiptir.Facebook uygulamasında ilgilendiğimiz içeriğe göre reklamların çıkıyor olması herkesin dikkatini çekmiştir. Yani şifreleme söz konusu olsa da Whatsapp'ı satın alan Facebook ile veriler paylaşılmaya devam etmiştir. Yeni gizlilik şartlarında bu nedenle söylenenin aksine değişen çok fazla bir şey olmamıştır. 

    Whatsapp uçtan uca şifreleme yöntemi ile sadece mesajlarımızın içeriğini ve fotoğraflara erişemiyordu ancak kiminle ne sıklıkta mesajlaştığımızı, hangi ağlara bağlanıp girdiğimizi tespit edebiliyor.

    Yeni gizlilik şartlarındaki değişikliklerden biri Whatsapp Facebook ya da diğer veri sağlayıcılarına verdiği hizmet ile ilgili bilgi paylaşması durumunda; öncesinde söz konusu veri sağlayıcılarının bu verileri kullanıcının onayını almadan kullanamayacağı belirtilmişken şu an hizmet sağlayıcıların Whatsapp'ın talimatları dışında işlemeyeceği belirtilmiştir. Yani sosyal medyada belirtildiği gibi yeni gizlilik şartları sonrası Whatsapp mesajların içeriğini okuyamıyor ya da bilgilerimizi satmıyor.

    Çıkan tepkilerin ardından Kişisel Verileri Koruma Kurulu kamuoyuna 2021/28 sayılı kararı uyarınca Whatsapp hakkında resen inceleme başlatılmasına karar verdiğini duyurmuştur. Kurulun inceleme başlatmasında dayanak olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 5. ve 6. maddeleri göstermiştir. Buna göre kişisel verilerin işlenebilmesi için kanunlarda açıkça öngörülmesi, hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlenmesinin zorunlu olması gerekmektedir.

  

BİP, TELEGRAM YA DA SİGNAL UYGULAMALARINDAN HANGİSİ DAHA GÜVENLİ ?

    Whatsapp'ın yeni gizlilik politikasından sonra çok sayıda kişi farklı uygulamara geçerek kişisel verilerini koruduğunu düşündü. Ancak Bip uygulaması Whatsapp'ın aksine herhangi bir şifreleme kullanmamaktadır. Yani verilerinin paylaşılacağından çekinerek bu uygulamay geçen kişi Whatsapp'a göre daha fazla şartı kabul etmiş oluyor. Telegram verileri reklam göstermek için kullanmayacağını beyan etse de Whatsapp gibi şifreleme söz konusu değildir. Söz konusu uygulamalardan Signal ise uçtan uca şifreleme konusunda en başarılı olandır. İlk şifreleme uygulamasını Signal başlatmıştır. Signal pek çok kez test edilerek güvenilirliği onaylanmıştır. İki kişinin mesajlarını sadece gönderen ve alıcı okumaktadır. Whatsapp 2016 yılında Signal protoküne geçmek istediğini söylemiş ve bunun üzerine uçtan uca şifreleme kullanmaya başlamıştır.

    

TÜRKİYE'YE SUNULAN GİZLİLİK ŞARTLARIYLA AVRUPA'YA SUNULAN ŞARTLAR NEDEN FARKLI ?

Avrupa'da kişisel verilerin işlenmesi daha ciddi şartlara tabi tutulmuştur. Gerekenden fazla verinin işlenmesi durumunda ağır para cezaları söz konusudur. Bu nedenle Whatsapp Avrupa Birliği üyelerine daha farklı gizlilik şartları uygulamaktadır.

    Sonuç olarak Google, flört uygulamaları, kullandığımız her türlü sosyal medya hesabı,  ülkemizdeki e-ticaret siteleri ve diğer her türlü uygulama Whatsapp'ın topladığından çok daha fazla veri toplamaktadır. Bu nedenle abartıldığı kadar bir durum söz konusu olmamakla birlikte zaten kullandığımız pek çok uygulamaya bu izinleri çoktan verdik. Yine de gizli bilgilerimizi, belgelerimizi ya da özel fotoğraflarımızı sosyal mecralar üzerinden paylaşmamakta fayda var.
    

    

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.