Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yatırım teşvik belgesi nedir?  Sağlanan destekler nelerdir?

18 Şubat 2021, Perşembe 10:25
Yatırım teşvik belgesi nedir?  Sağlanan destekler nelerdir?

Teşvik belgesi firmaları, fabrikaları yatırıma yönlendirmek, üretimde yüksek katma değer sağlamak, istihdam yaratmak amacıyla yatırımcıların devlet tarafından desteklendiğini gösteren bir belgedir.

Teşvik Belgesi Kimler Tarafından Alınabilir ?

                Teşvik belgesini gerçek kişiler, adi ortaklar, kooperatifler, sermaye şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernek ve vakıflar, yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri alabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Alındıktan Sonra Sağlanan Destekler

KDV istisnası teşvik belgesine bağlanan her yatırıma sağlanır. Aynı şekilde gümrük vergisi muafiyeti de belgeye bağlanan her yatırıma sağlanmaktadır. Yatırımcı teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırım tutarının %60’lık kısmı kadar vergi indirimi hak eder. Teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan, istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı 2 -10 yıl arasında devlet tarafından karşılanır. Teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan istihdam için, işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanır. Aynı şekilde sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı da 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmaktadır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf olmaktadır. İnşa edilen binalardan bina inşaat harcı alınmamaktadır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesislerden belediyelerce alınması gereken harçlar alınmamaktadır. Yatırımlar için düzenlenen kağıtlara damga vergisi ve harç istisnası sağlanmaktadır.

Yatırım Süresi Ne Kadardır ?

   Proje niteliğine göre 2 yıl ile 4 yıl arasında değişmektedir.

Teşvik Belgesi Nereden Alınır ?

  Belgenin alınabilmesi için gereken başvuru Ticaret Bakanlığı’na yapılmaktadır. Ancak yatırım tutarı 10 milyon Türk Lirasını aşmayan yatırımlar için yatırımın yapılacağı yerdeki ilgili birimlere de başvurulabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.