Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yeni Evliler Hemen Çocuk Sahibi Olmalı Mı?

06 Aralık 2021, Pazartesi 15:37
Yeni Evliler Hemen Çocuk Sahibi Olmalı Mı?

Merhaba değerli dostlar. Bugün, toplumun her kesimini ilgilendiren, oldukça önemli ve ilginç bir konuya parmak basalım istedik.

Evlenmek isteyenlere ve yeni evlilere, evliliğin ilk üç yılı bitmeden çocuk sahibi olma konusunda pek acele etmemelerini öneriyoruz. Burada dipnot olarak şunu da belirtmek gerekiyor; evlilik yaşının boşanma ve çocuk sahibi olma zamanı ile doğrudan bağlantısı vardır (Örneğin, günümüzde yirmi yaşında yapılan bir evlilikle otuz yaşında yapılan bir evliliğin yapısı, işleyişi, tarafların yaşam tecrübesi ve sorun çözme becerileri oldukça farklıdır). Evliliğin ilk yıllarında eşler birbirlerini yeterince tanıma ve anlama fırsatı bulur. Güçlü ve zayıf yanlarını, doğrularını, yanlışlarını, artılarını ve eksiklerini görür. Ömür boyu sağlıklı bir ilişki sürdürüp sürdüremeyeceklerini anlar. Birbirlerinin annelik ve babalık yapabilecek yeterlilikte olup olmadığını gözlemler. Bu nedenle, evliliğin üzerinden geçen üç yıllık süreç aile yapısının güçlenmesi adına da oldukça önemlidir. Ayrıca birçok evlilikte eşlerin kendi ailelerinin evliliğe etkileri de bu yıllarda oldukça yoğundur.

Evlilikte tarafların görev ve sorumlulukları paylaşma ve yerine getirme davranışları, aile bütçesi işleyişi ve yönetimi (ki parasal sorunlar işleyişte çok büyük bir etkiye sahip), günün belki de neredeyse yarısını birlikte geçirme ve zaman paylaşımı, bireysel olarak özel alan ve zaman konusunda anlayış, karşılıklı saygı ve iletişim konusundaki bakış açısı ve etkileşimler, cinsellikte duygusal ve fiziksel uyum(suzluk), fikir ayrılıkları, evliliğe alışmak gibi konular bu ilk üç yılda evliliğin gidişi konusunda her iki tarafa ileriye yönelik olarak veri oluşturur.

Evlilik dönemi, flört, sözlülük ya da nişanlılık gibi değildir. Evlilik öncesi dönemlerde genellikle aynı evde yaşanmadığı için taraflar birbirini gün içinde belki birkaç saat görür. O süre içinde de zaten amaç güzel zaman geçirmek olduğu için pek sorun çıkmaz ve her şey çok güzel ve neredeyse kusursuzdur. Böyle olunca da eş adayları tam anlamıyla birbirinin kişiliğini tanıyamazlar. Ama evliliğin bu ilk üç yılı, hayatın farklı gerçekleriyle tanışma ve sorun oluşma durumunda çözüm üretmeyi öğrenme dönemidir.

Evlilik öncesinde ve evlilik döneminde kesinlikle ekonomik bağımsızlık ve yeterlilik sahibi olunmalıdır. Çünkü, çocuk dünyaya getirmek, ailenin ekonomik gücüne ve günün koşullarına göre belki de büyük bir yüktür. "Benimle borçlanır mısın" türünden bir evlilikte ne kadar mutlu olunur ve nasıl sağlıklı bir çocuk yetiştirilebilir!?

Çiftlerden bazılarının annelerine ve babalarına da birkaç hatırlatmada bulunalım: Sevgili büyükler, çocuklarınız evlenecekler ve belki de çoktan evlendiler. Lütfen hemen torun beklentisi içine girerek "Torun isteriz" diye tutturmayın. Sizler bebek seveceksiniz diye dünyaya çocuk getirilmesini istemek bencillik olmaz mı? Yeni evlileri kendi hallerine bırakın, evliliklerinin geleceğini görmeleri konusunda onlara şans verin, önce birbirlerini tüm yönleriyle tanısınlar, anne ve baba olacak yeterlilikte olup olmadıklarına baksınlar, evlilikleri tam olarak yoluna girsin ve sonrasında siz istiyorsunuz diye değil, eğer kendileri isterlerse ve uygun görürlerse çocuk sahibi olsunlar. Sizler torun istemekle elbette kötü niyetli değilsiniz, ama yanlış zamanda ve tam olgunlaşmamış bir evlilikte doğan çocuklar da ruhsal ve duygusal olarak çok sağlıklı olmayabilir. Sonuçta, çocuk sevmek güzel ama onlar oyuncak ya da boş zamanı değerlendirmek için bir eğlence malzemesi değildir.

Bütün bu taşlar yerine oturmadan çocuk dünyaya getirmek, evliliğin yürümemesi nedeniyle bir ayrılık/boşanma olursa, o çocuğun dünyasının her anlamda kararması demektir. Yetişkinler bile bir ayrılık durumunda yaşadıkları travmalar yüzünden zorlanırken, o küçücük çocuklar bunu nasıl kaldırabilir!?

Unutmamalı ki; çocuklar da birer insandır. Sağlıksız evliliklerin ve sonuçta boşanmaların travmalarını onlara yaşatmak ve psikolojileriyle oynamak kimsenin hakkı değildir. Ve en önemlisi; eğer bir evlilikte taşlar yerine oturmuşsa ve doğru zamanda çocuk sahibi olunursa, o evlilik mutlu bir aile yuvasına dönüşür ve kolay kolay yıkılmaz.

Hep sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Resital Aile – Evlilik Ve İlişki Danışmanlığı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.