Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yusuf Abi’ye Hasret

08 Temmuz 2017, Cumartesi 17:06

Yönetmenliğini  Ömer Kavur’un  yaptığı  Anayurt  Oteli filmiyle  geniş  kitleler tarafından  tanınan Yusuf  Atılgan . Aylak Adam(1959) Anayurt Oteli(1973) tamamlanmamış romanı Canistan(2000)la beraber çeşitli öyküler, şiir denemeleri ve piyes yazmış olmakla beraber daha çok  romanlarıyla edebiyatımızda  saygın bir yer edinmiştir.  Sayıca  az eserler vermiş olmasına rağmen  Türk romanına apayrı  bir üslup getirmiştir. Geleneksel roman  anlayışını kurgulama ve karakter yaratmada terk etmiş ama  yarım yüzyıla yakın bir süreden beri sonraki  kuşaklar üzerinde etkisini  gittikçe  arttırmış   1950’li yılların önemli  yazarlarından biridir. 

       Yazarın romanlarında modernist  ve varoluşçu  bir eğilim görülür.

Eserlerinde psikolojik yabancılaşma, yalnızlık, intihar, kötümserlik, bastırılmışlık duygusu, kadın-erkek ilişkileri, aşk, dışlanmışlık,  vb. konuları işlemiştir.

1950 sonrasına denk gelen modern dönem bireyinin sorunlarını felsefi ve psikolojik açıdan ele alarak psikolojik roman ekolünün  avangard  yazarlarından  biri  olmuştur.

        İkinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği  İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Akşehir Askeri Lisesi’nde  edebiyat öğretmeni olarak  çalışırken  üniversitede okuduğu  yıllarda  yasadışı siyasi faaliyetlerde  bulunduğu  gerekçesiyle  10 ay  cezaevinde kaldı. Bu yargılama onun dünyada en çok  sevdiği şey olan  öğretmenlikten ihracıyla sonuçlanır. (1946)

                Baba memleketi Manisa’ya, Hacırahmanlı köyüne dönerek çiftçilikle uğraştı. Bu yıllarda ilk eserlerini vermeye başladı ve çeşitli ödüller aldı.

1976 yılında İstanbul a geri döndü, ikinci evliliğini yaptı. Milliyet   Gazetesi’nde  danışmanlık yönetmenlik ve  sayfa redaktörlüğü yaptı. Canistan adlı  romanı üzerinde çalışırken kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı Yusuf abi. (1989)

             Köyünde yaşadığında bir şehirli,  şehirde  yaşadığında  da bir köylü olarak tanınmıştır. Gururlu, onurlu , birazda içe kapanık, sevecen, hümanist, yakışıklı, beyefendi bir kişilik olmuştur. Yusuf abinin  gençliğini merak edenler Vedat Türkali’nin ‘’Güven’’  romanını  okusunlar. Bu romandaki  Turgut  karakteri  Yusuf Atılaganın  ta kendisidir.

     Unutuyordum, Yusuf abi 27 Haziran 1921 -yani bugün- Manisa’da dünyaya gelmiş. Onun öldüğüne inanmayanlardan biriside benim, Yusuf Atılgan aramızda yaşıyor.

     Bakın Zebercet bize el sallıyor, Bay C. aramızda dolaşıyor

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.