Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Zor Zamanlarda Hayatta Kalmak(Psikolojik Sağlamlılık)

27 Ekim 2021, Çarşamba 10:58
Zor Zamanlarda Hayatta Kalmak(Psikolojik Sağlamlılık)

Bu geçirdiğimiz zor yıllarda yapmak zorunda olduğumuz şey psikolojik olarak sağlam durabilmek. Bir diğer adı ise (Duygusal Dayanıklılık).
Duygusal dayanıklılık büyük bir stres ve değişim dönemlerinde güçlü olma ve ayakta kalma becerisidir. Son dönemlerde yaşadığımız doğal afetler,terör olayları, ekonomik krizler ve bizi en çok zorlayan ve halen devam eden salgın hastalık gibi duygusal dayanıklılık becerisini zorlayan pek çok olay meydana gelmiş ve bizler bu olaylar yaşanırken psikolojik olarak hayatta kalabilmek için duygusal dayanıklılığımızı kuvvetlendirmek son derece önemlidir.

 

Peki Ne Yapmalıyız?

İlk olarak gerçeği kabul etmeliyiz. Yaşamsal Tehdit altındayken kişiyi güçlü ve dayanıklı yapabilecek şey gerçeği kabul edip tedbir almaktır. Örneğin son dakika çıkan bir aksaklık bütün planları bozdu ise mecburen planların yeniden oluşturmaktır. Duygusal olarak dayanıklı kişilerin başlarına gelen şey canlarını sıksa da şikayet etmek yerine durumu kabullenip sonrasında yapabilecekler konusunda alternatif fikirler üretebilmektir.

Genel olarak Bakacak Olursak Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Kişilerin
-Güçlü Yönlerini Fark Eden
-Güçlü Yönlerini Analiz Eden
-Yanlız Kaldığı Zamanı Azaltabilen
-Kendilerini oldukları gibi kabul eden
-Hayatta değiştiremeyecekleri şeyleri kabul eden
-Başlarına gelen olayların geçici olduğunun farkında olan kişilerdir.

Psikolojik sağlamlığı düşük olan bireyler ise stresli durumlarla karşılaştığında uyumsuz davranışlar sergilemektedir. Bir diğer şey ise ailede kayıplar yaşanması, sosyo ekonominin düşük olması,kişinin kendini sevmemesi '' Ne yaparsam yapıyım hiçbir şeyin değişmeyeceği düşüncesi ''psikolojik sağlamlılığı düşürmektedir.

Prof. Karl E. Wick ''İnsanların stres altındayken en alışık oldukları tepkiyi vermeye yöneldiklerini gösteren birçok kanıt var.'' diyor. Yani hayatımızı disipline eden kural, alışkanlık ve ritüellerin olması zor dönemlere hazırlıklı olmanızı ve duygusal olarak dayanıklı olmamızı sağlayacaktır.

Sonuç olarak şu yaşadığımız zor zamanlarda beden zihin sağlığımızın ne kadar değerli olduğunu gördük. Bir çok şeyin özlemini çeker olduk. Hepimiz sevdiklerimizle saatlerce sohbet etmeyi, ailemiz ve arkadaşlarımızla korkmadan görüşebilmeyi özledik. Tabi ki bu zamanlarda geçecek önemli olan zihnimizi eğitebilen ve duygusal dayanıklılığı yüksek birey olabilmek için gerçeklerle yüzleşebilen, çözüm odaklı kişiler olmamız önemli.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.