Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Evlilik vaadiyle erkekleri dolandırmışlar! Eş zamanlı baskın
Evlilik vaadiyle erkekleri dol...
17:57Merkezefendi’de ‘engelli İstihdamı Çalıştayı’ Düzenlendi
Merkezefendi’de ‘engelli İstih...
16:25Denizli'de kamyon, hafif ticari araca çarptı; 1 ölü, 2 yaral...
Denizli'de kamyon, hafif ticar...
16:17Denizli'de öğrencilerin diktiği fidanları çaldılar
Denizli'de öğrencilerin diktiğ...
Denizli’de görev yapan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya, reflü hastalığının ileri derecede olan ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen vakalarda cerrahi yöntemle tedavi edilebileceğini açıkladı.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 21.03.2025 - 05:40
Güncelleme: 21.03.2025 - 05:40
Reflü hastalığı, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren ve birçok kişide uzun süreli rahatsızlık yaratan bir sindirim sistemi sorunu olarak dikkat çekiyor. Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya, özellikle ileri derecede fıtık gelişen ve ilaç tedavisini kabul etmeyen reflü hastaları için cerrahi müdahalenin kalıcı çözüm sunduğunu ifade etti.
Op. Dr. Özgür Kaya, reflünün mide içeriğinin, yani gıda artıkları, gaz ve mide asidinin yemek borusuna geri akışıyla oluştuğunu belirtti. Reflü hastalığında şu belirtiler görülebiliyor:
Ağızda acı tat, Göğüste yanma hissi, Karında ağrı, Ses kısıklığı, Kronik kuru öksürük.
Hastalığın tanısında öncelikle endoskopi ile reflünün fıtık derecesi ve nedeni araştırılıyor. Başlangıç aşamasında ilaç ve diyet tedavisi önerildiğini belirten Dr. Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer hasta ilaç ve diyet tedavisiyle iyileşiyorsa, başka bir müdahaleye gerek kalmaz. Ancak bazı hastalar ilaç tedavisini kabul etmez ya da ileri derece reflüye sahipse, bu durumda cerrahi operasyon kaçınılmaz olur."
Cerrahi operasyonun, laparoskopik nissen fundoplikasyonu ve diyafragma herni onarımı ile gerçekleştirildiğini söyleyen Dr. Kaya, şunları söyledi:
"Bu işlemde mide ve diyaframdaki deformeler kapalı teknikle düzeltiliyor ve yeni bir kapak oluşturuluyor. Ameliyat ortalama bir buçuk saat sürüyor. Hastalar genellikle ertesi gün taburcu ediliyor. İlk 10 gün sıvı gıdalarla besleniyorlar ve ardından normal beslenmeye geçiyorlar."
Op. Dr. Özgür Kaya, reflü hastalarının yaşam kalitesini artırmak adına cerrahi tedavinin etkili bir çözüm olduğunu vurgulayarak, erken tanı ve uzman hekim kontrolünün önemine dikkat çekti.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir