© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

Laodikya'da önemli keşif

Denizli’nin antik çağlardaki en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Laodikya’da 4 bin yıldır Türkler tarafından oynanan Köçürme oyunun izleri bulundu. Bu önemli keşfe Araştırmacı Yazar Ümit Şıracı imza attı.

Türk zekâ oyunu olan Köçürme’nin izleri Laodikya kazılarında belgelendi. Araştırmacı yazar Ümit Şıracı bu çarpıcı bulguyu tespit etti. Şıracı,1520 yıl sonra ortaya çıkan Laodikya kalıtlarında 4 bin yıldır Türkler tarafından kullanılan oyunların izleri görüntüledi. “Tarihin sustuğu yerde taşlar konuşur” diyen Ümit Şıracı bu keşif hakkında şunları söyledi:

Laodikya’daki antik kalıntılar üzerinde ‘Tatar-Kıpçak Tamgasını’ açık ve net bir şekilde yakaladık. Denizli’de daha önceleri yaptığımız alan taramalarında Ön Türklere ait olduğunu savunduğumuz Göktürk runik yazılarını belgeledik. Balballar ve dikili taşların üstündeki yazıtların benzerlerini Orta Asya’da kayaların üstünde görülen ‘Türk’ tamgalar ve insan yüzlü taş heykellerin ile eşleştirdik. Son olarak Laodikya’da İ.S 494 depremiyle üstlerinin kapanan ve yeni gün yüzüne çıkan bu tamgaların özelikle kesin bir tarih belirmek açısından elimizde büyük bir delil olarak duruyor. Bu belgeler,1071 tarihinden önce Türklerin Denizli ve çevresinde İ.S 494 yıllarında kesinlikle var oldukları tezini daha da güçlendiriyor.” Şıracı Laodikya’da bulunan bu tamganın halen Tataristan bayrağında  kullanıldığını da dile getirdi.

TÜRKLERİN KADİM OYUNU

Türk Zekâ Oyunları KÖÇÜRME (Mangala) kitabının yazarı Arslan Küçükyıldız, bu kadim Türk oyunları üzerine, “Ümit Şıracı’nın Denizli Laodikya kazılarında görerek kamuoyuna aktardığı fotoğraflarda bir Türk zekâ oyunu olan Köçürme oyununun oyun alanları, oyun kayaları görülüyor. Köçürme, Üçtaş, Dokuztaş gibi diğer zekâ oyunlarımızla birlikte Satranç oyununun atalarından biri olan bir oyun. Satranç’tan sonra dünyanın en önemli zekâ oyunu olarak nitelenebilir. Türkiye’de son zamanlarda Mangala adıyla tanınıyor. Türklerin geliştirip dünyaya tanıttıkları bu oyunun 230’dan fazla değişik adla değişik kuyu ve taş sayısı ile oynanan 50’den fazla çeşidi bulunuyor” açıklamasını yaptı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER