Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Merkezefendi Meclisi’nde “E.K.” Gerginliği
Merkezefendi Meclisi’nde “E.K....
16:43Çameli’de meclis gündemi yoğun: kadastro, imar, projeler gör...
Çameli’de meclis gündemi yoğun...
15:24PAÜ Çocuk Üniversitesi’nde kırmızı-beyaz “Bayrak Sevgisi” de...
PAÜ Çocuk Üniversitesi’nde kır...
15:16Denizli’ye dev teşvik: 4 alana 301 milyon TL’ye kadar destek
Denizli’ye dev teşvik: 4 alana...
Kliniğimde çocuklarla çalışırken her gün benzer bir sahne yaşanır. Diş koltuğuna oturmak istemeyen bir çocukla karşılaştığımda uyarılara ya da aceleye değil, oyuna başvururum. Önce kullanacağım aletleri kendi elimde denerim. Su püskürtür, çıkardığı sesi dinletirim. Sonra bu aletlerle kendimi gıdıklar, gülümserim. Ardından çocuktan elini uzatmasını isterim; onun elini de gıdıklar, biraz su püskürtürüm. “Bak, böyle hissettiriyor” derim. Dişine geçmeden önce mutlaka fikrini sorarım: “Sence hazır mısın?” Çoğu zaman o anda korku yerini meraka bırakır ve çocuk tedaviye kendi isteğiyle katılır.
Çocuklar aslında dişten değil, bilinmeyenden korkar. Ne olacağını, ne hissedeceklerini, neyle karşılaşacaklarını bilmemek onların zihninde büyük bir tehdit algısı oluşturur. Oysa sesleri, dokunuşları ve kullanılan aletleri önceden deneyimlediklerinde, beyinleri “tehlike” değil “tanıdık” sinyali verir. Kontrol duygusu kazanan çocuk için korku büyük ölçüde çözülür.
Biz çocuk diş hekimleri sadece çürükleri tedavi etmiyoruz; korkuları da iyileştiriyoruz. Bir çocuğun ağzını açması, dişlerinden önce kalbinin rahatlamasına bağlıdır. Kendini güvende hissettiğinde tedavi bir tehdit olmaktan çıkar, bir işbirliğine dönüşür. Bu bazen bir gülümsemeyle, bazen bir gıdıklamayla, bazen de birkaç damla suyla olur.
Ailelere burada çok önemli bir mesajım var: Çocuklar korkuyu doğuştan getirmez, öğrenirler. Evde kullanılan kelimeler, anlatılan hikâyeler, “acıtır”, “iğne yapacak”, “korkma” gibi ifadeler çocukların zihninde diş hekimini tehlikeli bir yer haline getirir. Oysa diş hekimi, çocuğun bedenine yardım eden bir dost olarak anlatıldığında her şey değişir.
Her gün kliniğimde şunu görüyorum: Korkusuz diş tedavisi mümkündür. Bunun için ileri teknoloji ya da mucizelere değil; biraz zamana, biraz oyuna ve çokça güvene ihtiyaç vardır. Korkmadan tedavi olan bir çocuk yalnızca sağlıklı dişlere değil, hayata da daha güçlü bir başlangıç yapar.
20.01.2026 - 15:13
12.01.2026 - 15:34
03.09.2025 - 11:56
26.08.2025 - 13:23
18.08.2025 - 14:43
01.08.2025 - 14:05
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.
Henüz yorum yok