Denizli
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Konkordato Almak Kolay Değil İkna Edemezsen İflasa Götürüyor

Konkordato Almak Kolay Değil İkna Edemezsen İflasa Götürüyor
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetimi, Denizli’deki gazetecilerle bir araya gelerek DENİB’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi. DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu; 2018 yılı ihracat, ithalat verilerini, 2019 yılı hedefleri ekonomik durumunu değerlendirerek

 

2018 yılının  İhracatta rekorlar yılı olduğunun altını çizen Başkan Memişoğlu, “Geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatı; 168 milyar Dolar olarak gerçekleşti. İlk defa böyle bir rakama ulaşıldı. Denizli’nin 2018 yılında 3 milyar 370 dolar ihracat rakamına ulaştı. 2018 yılında ülke ihracatımız Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza attı. En son 2014 yılında 158 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılmıştı. Geçtiğimiz yıl ise 168,1 milyar dolarlık ihracata ulaşarak rekoru egale etmiş olduk. Denizli’de de bir başarı hikayesi yazıldı. 2018 yılında Denizli’nin ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 10,4 büyüdü. Çift haneli bir ihracat artışı yakaladık, sevindirici bir tablo. 2017 yılında ihracatımız 3 milyar 50 milyon olarak kayıtlara geçmişti.

DENİZLİ’DEN EN FAZLA İHRACAT İNGİLTERE

DENİB olarak en çok ihracat yapılan Avrupa olduğuna değinen Memişoğlu, “İhracatı yüzde 84’ünü Avrupa’ya yapmaktayız. Bu nedenle AB’nin ekonomik anlamda güçlü olması ve güven vermeye devam etmesi önemli. Denizli’nin en fazla ihracat yaptığı ülke İngiltere oldu. Birleşik Krallık bilindiği üzere AB’den ayrılmak üzere. Brexit süreci işlemeye devam ediyor. Kimi ekonomist Türkiye’ye bu durumun fayda sağlayacağını belirtirken, bazıları da olumsuzlukların olabileceğini öngörüyor. Yani sonuçta ekonomik dengeleri oturmuş bir AB, bizim için güçlü bir Pazar olmaya devam edecek. Denizli olarak en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin sıralaması ise, İngiltere, Almanya, ABD, İtalya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsrail, Avusturya ve Danimarka olarak belirdi” şeklinde konuştu.

HEDEF ÜLKELERE ATAK YAŞANACAK

Türkiye’nin 2019 yılında ihracat ve ekonomik iş birliği anlamında hedef olarak 4 ülkeyi belirlediğini ifade eden Memişoğlu, “Bu ülkeler Çin, Hindistan, Meksika ve Rusya. Bilindiği üzere 2019 yılı ihracat hedefimiz 200 milyar dolar. Bu rakama ulaşmak için bu 4 ülke ile ilgili ekonomik birliktelik gerçekten çok önemli bir unsur. Ancak Pazar payını artırmak durumunda olduğumuz 10 adet ülkede ihracatçımızın hedefinde. Bu ülkeler ise Polonya, Romanya, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan, Irak, BAE, Mısır, İsrail, Gana ve Kenya olarak gün yüzüne çıktı. Özellikle ekonomik bir deve dönüşen Çin için kendi görüşüm artık bu ülke içinde ihracatçımız yerli olmak durumunda. Yani deposunu Çin’de açacak, operasyonunu orada yönetecek. Bu Çin pazarında büyük bir başarı sağlar görüşündeyim” dedi.

KONKORDATO 

Konkordato ilan eden firmalar ile ilgili görüşlerini de açıklayan Memişoğlu, “Çok hoş olma da sanayici için kepeng kapatıp indirmekten kapıya kilit asmaktan daha iyi bir yoldur. Konkordota alırken niyet önemli. İflas erteleme alırken işlerini toparlamak mı istiyor? Yoksa kazandığı sürede şirketin içini boşaltıp, hayatını başka bir şekilde mi boşaltmak mı, istiyor? Sanayi olmak zor iştir. Konkordato almak kolay bir iş değil,  Mahkeme firmaya 3 ay süreyle geçici mühlet veriyor ve size dosya hazırlamak için 3 ay müddet veriyor. komiser heyeti atıyor. 3 aylık süreçteki amaç mahkemenin firmanın durumunu tam olarak izleyip, görmesi. Sonuçta o 3 ay geçtiğinde ortaya bir ödeme planı, bir program çıkmazsa mahkeme firmayla ilgili direkt iflas kararı da verebiliyor. Buradan dönüş yok. Ancak ben iyi niyetli bir şekilde firmaların borçlarını ödemek amacıyla bu olanağı kullandığını düşünerek sadece şu mesajı da vermek isterim! Doğal olarak firmaların birçok küçük ve büyük firmayla ekonomik ilişkileri var. Mal alıyor, işini yaptırıyor. Dolayısıyla firma konkordato ilan etmiş olsa dahi, özellikle dayanma güçleri çok zayıf olan küçük firmaların alacaklarını ödemede ilk sıraya almalı. Çünkü onların çok dayanacak imkanı olmayabiliyor. Firmanın alacağının gecikmesi durumunda küçük işletmeler doğal olarak etkilenip, sektörden de kaybolup gidebiliyor. Bu da büyük bir kayıp. İlk önce yaşatalım ki, yaşayabilme imkanımız olsun. O nedenle konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

“HEDEFİMİZ; CENY TEYZELERE ULAŞMAK”

Başkan Memişoğlu, “Turkis Towels markasıyla üretilen havluları spor, fuar ve benzeri organizasyonlarla tanıtma gayretlerimiz devam ediyor. Konuyla ilgili yeni bir çalışmamız var. Hedef kitlemiz; yıllık gelir düzeyi 85 bin ile 105 bin Dolar arasında olan ABD’nin 28 şehrinde yaşayan Ceny teyzeler. Sosyal medya hesapları üzerinden bir çalışmayla 5 milyon 800 bin Ceny Teyze’ye ulaşmak istiyoruz. Bununla ilgili tanıtım yüzü olacak ünlü bir isimle görüşüyoruz. 13 Şubat’ta bir görüşme daha yapacağız. Lansmanı Mart ayına yetiştireceğimizi umuyorum.”

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!