Denizli
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Utangaç’tan Devlete Çağrı: Bir An Önce Bu Yanlıştan Dönün

Utangaç’tan Devlete Çağrı: Bir An Önce Bu Yanlıştan Dönün
Utangaç’tan Devlete Çağrı: Bir An Önce Bu Yanlıştan Dönün

Türk Büro–Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Osmanlı Arşivlerinde deneyimli olan personel yerine liyakatsız bir şekilde uzman olmayan kişilerin atandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Osmanlı Arşivleri’nde, 250 çalışanın görev yeri değiştirilerek, Tapu Kadastro, SGK, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlara atandı. Türk Büro–Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, başka kurumlara atamaları yapılan 250 personel, Türk tarihine ışık tutan belgeleri okuma, tasnif etme ve korunmasını sağlamak konularında uzmanlaşmış personel olduğunu söyledi. Utangaç, yapılan bu atamalar sonrası kurumda belge okuyabilecek personel sayısı neredeyse yarıya indiğini, tarihin aydınlatılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının imkansız hale getirildiğini de dile getirdi.

Utangaç, “250 personelin yerine yapılacak atamalarda kriter liyakat ve ehliyet olmamıştır. Özellikle Osmanlıca belge okuma becerisine sahip olmayan kişilerin Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda göreve getirilmesi ise başka bir skandal olmuştur. Yapılacak işle hiçbir ilgisi olmayan kişilerin kuruma atanması yetmezmiş gibi, yetişmelerini sağlayacak uzman personelin de farklı kurumlara gönderilmesi tarihimiz açısından büyük bir vahamettir.

BUGÜNE DEK 45 MİLYON EVRAK TASNİFİNİ UZMAN PERSONEL YAPTI

Devlet Arşivleri çalışanları bugüne kadar işlerini titizlikle yaparak, 1987 yılından bu yana depolarda bekletilen 45 milyon evrakın tasnif işlemlerini yapmış, okumuş, dijital ortama aktarmış, ihtiyaç duyan herkese sunmuş ve evrakların korunmasını sağlamıştır. Yine okunmayı bekleyen milyonlarca evrak vardır. Ancak, Devlet Arşivlerinin yanlış kararı ile bu evrakları okuyacak çalışan kalmamıştır. Devlet Arşivleri Başkanlığı çalışanları tayin edildikleri kurumlar ile ikinci bir şok yaşamıştır. Yaptıkları işlerle hiçbir ilgisi olmayan, Tapu Kadastro, Diyanet İşleri Başkanlığı ve SGK gibi kurumlara atanan Arşiv çalışanları yapılan atamaları sürgün olarak değerlendirmektedir.

GEREKEN GÖRÜŞMELER YAPILDI

Bu bağlamda Devlet Arşivleri Başkanlığı Başkanı Uğur Ünal ile görüşerek, yapılan yanlış atamaların Ülkemiz ve Milletimizin tarihine ihanet olduğunu, bu yanlış karardan biran evvel dönülmesi gerektiğini ifade ettik. Yine siyasi partiler nezdinde başlattığımız görüşmeler ile yapılan yersiz ve haksız uygulamaya biran önce son verilmesi, kurumda uzmanlaşmış arkadaşlarımızın atamalarının derhal durdurulması taleplerimizi dile getirmeye devam ediyoruz.

Osmanlı Arşivleri konusunda hassasiyetlerini yakinen bildiğimiz başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sorumluluk sahibi herkesi bu yanlış uygulamaya bir son vermek için göreve davet ediyoruz. Türk Milleti’nin tarihi vesikalarının uzman ellerce muhafaza edilmesi, bugüne ışık tutacak belgelerin gün yüzüne çıkartılması adına; canla başla çalışan, işini kurumunu seven, tarihine ve köklerine ve de Milletine bağlı çalışanların özellikle kurumdan ayrılmasına önayak olan kimler ise durumun bu yönüyle de araştırma ve soruşturmasının yapılmasını da yetkililerden bekliyoruz. Türk Büro-Sen olarak, yapılan yanlış atamalarla ilgili karar iptal edilene ve Arşiv Çalışanları kurumlarına dönene kadar mücadelemizin devam edeceğini kamuoyuna saygı ile duyururuz” açıklamasını yaptı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!