Denizli
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma
Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Boşanma işlemlerinde merak edilen konulardan birisi yabancı uyruklu eşten boşanma olmuştur. Aslen normal boşanma sürecinden çok farklı olmasa da boşanma davası eğer yurt dışında açıldıysa bazen bu davalar Türkiye'de geçerli olmayabiliyor. Bu davayı açmak için öncelikle boşanma dilekçesi ile Aile Mahkemesine başvurmalıdır. Ama unutulmamalıdır ki yabancı uyruklu eşten boşanma zor bir süreçtir. Boşanma süresince kişiler tazminat, mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda sorun yaşayabilirler. Çünkü yabancı eş çocuğun velayetini aldığı takdirde çoğunu alıp kendi ülkesine götürebilme hakkına sahiptir. Bu yüzden bu süreç profesyonel kişiler tarafından titizlikle yürütülmelidir. Ayrıca kişilerin olası kusurlarında maddi ve manevi olarak büyük oranda etkilemektedir. Davayı açan kişi haklarını profesyonel bir biçimde savunmalıdır. Aksi takdirde boşanma sırasında hak kaybı yaşamak olası bir durumdur.

Yabancı Uyruklu Eşten Nasıl Boşanılır?

Yabancı bir eşten boşanmak isteyenlerin karşı tarafa açabileceği 2 çeşit dava vardır. Bunlar çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma davalarıdır. Anlaşmaları davalarda her iki birey de anlaşmalı olara boşanmak ister ve mahkemenin getirdiği kuralları onaylar. Çekişmeli boşanma davalarında bireylerden birisi sorun çıkarmakta veya maddi ve manevi anlamda bir konuda anlaşmaya varamamalarıdır.

Açılacak olan davanın Türkiye'de açılmış olması büyük bir avantajdır. Fakat bu boşanma davasının yurt dışında görülmesi veya yurt dışında açılmış olması, dava bittikten sonra bu davanın yeniden Türkiye'de açılmasına sebep olacaktır. Çünkü yurt dışındaki sonuçlanan mahkeme kararı Türkiye'de geçerliliğini sürdürememektedir. Bu davanın geçerliliğinin sağlanması için ancak tenfiz ve tanıma davaları ile olabilir. Eğer yabancı uyruklu eşten boşanmaamacında olan birey bu davayı açmazsa yabancı buyruklu eşi yasal açıdan hala eşi olmakla beraber mirastan pay alabilme hakkına sahiptir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için yabancı uyruklu eşten boşanmadan önce kesinlikle işinde profesyonel bir boşanma avukatı ile görüşmesi tavsiye edilir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanmak Ne Kadar Sürer?

Bu davanın türüne göre yani bireylerin arasındaki uzlaşmaya bağlı olarak aynı zamanda boşanma avukatının profesyonelliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Anlaşmalı olarak sürdürülen boşanma davaları 1 hafta kadar sürmektedir. Çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılan dava ise 1 yıl ila 2 yıl arası sürebilmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!