Denizli
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Canavar Düdüğü ile İftar ve Sahur Vakitleri Duyuruluyor

Canavar Düdüğü ile İftar ve Sahur Vakitleri Duyuruluyor
Buldan ilçesinde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel bir uygulama olan "canavar düdüğü" ile vatandaşlar sahura uyanıyor ve iftar vaktinde de orucunu açıyor. Bu özel ritüel, ilçede 1940 yılından beri devam ediyor.

Buldan Belediyesi tarafından görevlendirilen zabıta memuru, sahur ve iftar vakitlerinde halk arasında "canavar düdüğü" olarak bilinen 84 yıllık sireni çalarak, ilçede top atışı yerine bu özel siren sesi kullanılıyor. Bu gelenek, Ramazan ayında davul seslerinin yerini alarak, ilçedeki vatandaşları sahur ve iftar vaktine hazırlıyor.

Belediye binasının çatısında bulunan tarihi siren, 3 farklı ses çıkararak ilçe genelinde duyuluyor. 40 saniye süren bu özel siren sesinin bakımları, belediye tarafından düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Buldanlı vatandaşlar, bu özel siren sesiyle birlikte iftar ve sahur vaktine hazırlandıklarını belirterek, ilçede yaşayan geleneksel bir uygulamayı sürdürmenin memnuniyetini yaşıyor.

canavar düdüğü

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik: Ramazan Topundan Canavar Düdüğüne Geçişin Hikayesi

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, ilçelerinde uzun bir süredir Ramazan topunun atılmadığını ve bunun yerine "canavar düdüğü" olarak bilinen sireni kullanmaya başladıklarını belirtti. Başkan Şevik, ilginç bir hikayeye dayanan bu değişikliği paylaştı.

Başkan Şevik, ilçede Ramazan topundan vazgeçilme sebebini anlatarak, "Halkımıza iftar ve sahur vaktini duyurmak için ilçenin eski Belediye Başkanları'ndan Talat Tarakçı'nın İzmir'den getirttiği halk arasında 'canavar düdüğü' olarak bilinen sireni kullanmaya başladık. İlçemizde Ramazan topundan vazgeçilmesinin sebebi ise trajik bir hikayedir. O yıllarda Ramazan topu 'Top Damı' olarak bilinen mevkiden atılıyordu. Ancak o topunu patlatan dönemin Zabıta Amiri Çön Habip lakaplı Habip Rolles, Ramazan topunu kendi bağından patlatmaya başlar. Bu değişiklikten sonra halk, 'Sahurda topun sesi az çıkıyor' diye şikayet eder. O da ses çok çıksın diye topa konulan barutun miktarını arttırır. Barutu fazla olan top patlayınca zabıta amirinin ölümüne neden olur. O zamandan bu yana Buldan'da Ramazanlarda top patlatılmaz" dedi.

Başkan Şevik, Ramazan Ayı'nın başlamasıyla birlikte canavar düdüğü geleneğini devam ettirdiklerini ve ilçe halkına sağlık, huzur ve mutluluk dilediklerini ifade etti. Geleneksel olarak her yıl devam ettirilen bu uygulamanın Ramazan Ayı'nı daha da özel kıldığını belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!