Denizli
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çavuşoğlu, canlı yayında konuştu: Denizli Halkı Adam Başı 11 Bin Lira Borçlu

Çavuşoğlu, canlı yayında konuştu: Denizli Halkı Adam Başı 11 Bin Lira Borçlu
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Halk TV'ye bağlanarak şok edici iddialarda bulundu. Başkan Çavuşoğlu, belediyede yapılan incelemeler sonucunda mühürlü çuvallarda 10 yıl boyunca para toplandığını öne sürdü. Ayrıca, seçimlerden bir gün sonra Beltaş'ta kamera kayıtlarının silindiğini ve depolanan hard disklerin sökülerek götürüldüğünü belirtti.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Halk TV'ye bağlanarak belediyedeki tespitlerini paylaştı. Mühürlü çuvallarda 10 yıl boyunca para toplandığını ve Beltaş'ta seçimden bir gün sonra kamera kayıtlarının silindiğini, hard disklerin değiştirildiğini belirtti. Çavuşoğlu, suç duyurusunda bulunacağını ve ilgili kişilerin mallarına tedbir koyduracağını ifade etti. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, selefi Osman Zolan'ın videoyla yanıt vermesinden saatler sonra yapılan açıklamalarını sürdürdü.

 Çavuşoğlu,

Başkan Çavuşoğlu'nun bu çarpıcı açıklamaları, gazeteci Şule Aydın'ın hazırladığı 'Kayda Geçsin' programında yapıldı. Programa katılan Murat Ağırel, Timur Soykan ve Barış Pehlivan gibi isimlerle birlikte iç denetimlerde tespit edilen durumlar ve personelin savunmaları hakkında detaylı bilgi verildi.

HER GÜN ARTAN BİR BORÇLA KARŞILAŞIYORUZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, GES (Güneş Enerjisi Santrali) projesi kapsamında kullanılan Euro cinsinden krediyi yeniden gündeme getirdi. Programda bu borcu hatırlatan Çavuşoğlu, belediyenin devralındığında böyle bir borçla karşılaşmadıklarını ancak her gün artan bir borçla karşılaştıklarını belirtti.

Başkan Çavuşoğlu, "Bugün ödersek diye yayınladık. Bu borcun içinde çok can yakıcı şeyler de var. Bir borcumuz var ki, 2 milyarlık borca yıllık 1,2 milyar liralık faiz ödeyeceğiz. Bugün biz dükkanı kapatıyoruz dediğimizde karşılaştığımız tablo bu... 4 senede 2 milyar liraya yaklaşık 8 milyar lira ödeyeceğiz. Borcun acı tarafı şu, 1 milyar lirası kasada duruyor. Biz bu paranın da faizini ödüyoruz" şeklinde konuştu.

 Çavuşoğlu,

KÖTÜ YÖNETİMLE İLGİLİ YÜZLERCE ÖRNEK VAR

Çavuşoğlu, belediyenin mali olarak kötü yönetildiğini savunarak, "Kötü yönetimle ilgili yüzlerce örnek var. Kötü bir bütçe yönetimi sonucunda 11 milyar 130 milyon borç içindeyiz. Satılan taşınmazların parası kasaya girmiş ama kasa öyle bir hale gelmiş ki…" diyerek bazı evrakları ekranda gösterdi.

Başkan Çavuşoğlu daha sonra tanıtım giderlerine ilişkin örnekler verdi, ilan ve reklam ödemelerinin bir kısmını açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU BİR İSME İŞARET ETTİ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, belediyenin Basın Daire Başkanlığı tarafından çalıştığı firmalara yapılan ödemelerde dikkat çeken bir kişiyi işaret etti. Çavuşoğlu, bu kişinin Denizli'de hemen her alanda faaliyet gösteren biri olduğunu belirterek, dergi, gazete, internet sitesi ve televizyon gibi çeşitli medya mecralarına sahip olduğunu ifade etti.

Başkan Çavuşoğlu, "Denizli’de her şeye sahip olan birinin üzerinden gidiyor. Dergisi var, gazetesi var. İnterneti var, televizyonu var… Sürekli kesilen faturalar var. Denizli’de 500 adet basılmayan dergiye 150 bin lira ödeme yapılmış. Şubat ayının başında 342 bin liralık fatura… Denizli Belediyesi bütçesinden Denizli’deki televizyonlara ödenen paralar var. 420 bin liralık bir fatura. Burada mevcut belediye başkanını reklam videoları… Bunun faturasını belediyeye kesmişler. Bunlar o kadar çok ki…" şeklinde konuştu.

 Çavuşoğlu,

Başkan Çavuşoğlu, ödemelerin çoğunun belirli bir haber sitesine yapıldığını ve bu durumu açıklayacağını ifade etti. Ayrıca, basın ilan Kurumu aracılığıyla verilen ilanların büyük bir kısmının yine aynı internet sitesine verildiğini ve adını duymadığı internet sitelerine ödemeler yapıldığını dile getirdi.

BELTAŞ'A İLİŞKİN ÇARPICI TESPİTLER

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, belediye şirketi olan Beltaş'a ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunduğunu açıkladı. Başkan Çavuşoğlu, Denizli Belediyesi'nin iştiraklerinden olan Beltaş ve Kültür A.Ş. ile ilgili önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Çavuşoğlu, "Bu şirketlerle ilgili yakında savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Orada iki türlü para toplanmış: biri resmi para, biri gayri resmi para. Faturalarını ve makbuzlarını kesmedikleri paraları torbalayıp mühürleyerek, yaklaşık 30 kuruluştan toplamışlar" şeklinde konuştu. Başkan Çavuşoğlu, bu sürecin tam 10 yıl boyunca devam ettiğini belirtirken, miktarının henüz bilinmediğini ancak araştırmaların sürdüğünü dile getirdi.

Başkan Çavuşoğlu ayrıca, "Bunun gibi binlerce evrak var" diyerek iç soruşturmaların devam ettiğini ve ilgili kişilerin ifadelerinin alındığını vurguladı.

YÖNETİM KURULU BAŞKANINI SAVCILIĞA VERECEĞİM

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, belediye şirketi Beltaş'ta yaşanan skandalı daha da derinleştirdi. Başkan Çavuşoğlu, şirketin yönetim kurulu başkanını da suçlayarak, ona yönelik suç duyurusunda bulunacaklarını ve zenginleşme oranını inceleyeceklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, "Çok fazla ihbar geldiğini" belirterek, "Bugüne kadar ne elde etmiş?" diye soracaklarını ifade etti. Ayrıca, "Öyle ihbarlar geliyor ki akıllara zarar… Bugün hukukta bazı şeyleri şahitler ve tanıklarla ispatlayamıyorsunuz. Ama bu belgelerden elimizde binlerce var" dedi.

HARD DİSK NEREDE, ONU DA BİLEN YOK

Başkan Çavuşoğlu, Beltaş'ta kamera kayıtlarının tutulduğu hard diskin formatlandığını ve değiştirildiğini dile getirdi. "2 Nisan 14:59’da kamera kayıt cihazına format atılıyor. Daha sonra iş sağlam olsun diye hard diskini söküyorlar. Soruyoruz hard disk nerede, onu da bilen yok. Kim söktü, onu da bilen yok" şeklinde konuştu.

Başkan Çavuşoğlu, iç soruşturmada verilen ifadelerde, "Biz paraları torbalarla taşımıştık. Nereye gittiğini öbürü bilir" şeklinde ifadeler olduğunu belirtti.

SOKAKTAKİ BİLBOARD SAYISI ARASINDAKİ BÜYÜK FARK

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, kentteki bilboardların işletmesini gerçekleştiren Kültür AŞ'ye ilişkin yapılan denetimlerde kayıtlardaki bilboard sayısı ile sokaktaki bilboard sayısı arasındaki büyük farkı tespit ettiklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, "Hele bir Kültür AŞ’miz var. 150 bilboardımız var reklam verilen. Saydırıyorum 350 tane çıkıyor. Artık telefonlarla da ulaşamıyoruz. Bugün numaralamaya çıktılar, 350 kusur bilboard var. Ama resmiyette 150 tane var. Resmiyette defter kitap da yok. Yani nereye varacağım ben de bilmiyorum. Bir kayıt yok" şeklinde konuştu.

Başkan Çavuşoğlu, Denizli halkına çağrı yaparak, "Bu bilboard ile ilgili kimlere ödeme yaptıysanız dekontlarıyla bizlere ulaştırın. Bu şehirde yetimin, garibin, fakirin hakkını geri alalım" dedi.

KAPALI KUTULAR TAŞIYORLAR, İÇİNDE NE VAR BİLMİYORUZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, belediyeden çıkarılan kolilerle ilgili tespitlerini yineleyerek, kamera kayıtlarından belirledikleri kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Çavuşoğlu, "Kapalı kutular taşıyorlar, içinde ne var bilmiyoruz. Seçim gecesi saat 20.00-20.30 arasında oluyor. Yani bizim seçimi kazandığımız kamuoyunca anlaşıldığında bunlarla karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Çavuşoğlu, gazetecilerin borçla ilgili sorusuna cevap verirken, "Denizli adam başı 11 bin lira borçlu çıkıyor" ifadesini kullandı.

BU KADAR BORCUNUZ VARKEN NASIL HİZMET SUNACAKSINIZ?

Gazeteci Barış Pehlivan'ın "Bu kadar borcunuz varken nasıl hizmet sunacaksınız?" sorusuna ise şu sözlerle yanıtladı: "Yaparım. Ondan kimsenin şüphesi olmasın. Ben karpuz kamyonu kasasından gelmiş kardeşinizim. Yokluktan gelmiş bir kardeşinizim. Sıfırdan nasıl bir hayat kurduysak, bu belediyeyi de yeniden ayağa kaldırırız. Sadece sıkıntımız, bazı vaatlerimizin yaşama geçirmeyle ilgili sürece ihtiyacımız var."

Başkan Çavuşoğlu, Denizli halkına da seslenerek, "Bazı şeyleri satmak zorunda kalacağım. Düşünün ki; bir borcum var. Sizinle konuşurken günü devirirsek bu borç 3 milyon lira artacak. Aylık 100 kusur milyon lira faiz gelen bir borç. 4 senede bunu kendi akarıyla ödemeye çalışırsam 8 milyar olarak ödeyeceğim. Bir de işin kötüsü değişken faizli bir borç bu" şeklinde konuştu.

PARA VATANDAŞIN PARASI

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, kredinin kullanıldığı kamu bankası yetkilileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Bugün banka yetkilileri ile görüştüm, kamu bankası bu.. Ya bu para benim olsa vallahı arkasına düşmem ama bu para vatandaşın parası…" diyerek vatandaşın parasının korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Başkan Çavuşoğlu, normalde krediye ihtiyaç duyduğunda bankanın hemen kredi vermesi gerektiğini ancak bu durumun gerçekleşmediğini belirtti. "Mayıs ayında beni borçlandırmışlar, Temmuz sonuna kadar vadesizde tutmuşlar parayı. O gün ilk ödemeyi yapmışım" şeklinde konuşan Çavuşoğlu, göreve gelinceye kadar bu paranın 1 milyar lirasının hiç dokunulmadan bankada tutulduğunu dile getirdi.

Başkan Çavuşoğlu, bir yılda 800 milyon lira faiz ödediğini ancak paranın kendisine getirisinin sadece 200 milyon lira olduğunu belirtti. "Bu paranın hepsi orada duruyor. Yarın çıkartıyorum detaylarıyla. Hadi onu da geçtim. Paramın 200 milyon lirasını vadesiz hesapta tutuyorlar 0 lira faizle…" şeklinde konuşan Çavuşoğlu, banka ile yaşadığı bu durumu eleştirerek, belediyenin mali durumuyla ilgili endişeleri dile getirdi.

ONLARA ŞUNU SÖYLEDİM; ZARARIMI TELAFİ EDİN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, banka yetkilileriyle yaşadığı sorunları ve belediyenin mali durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Onlara şunu söyledim; zararımı telafi edin. Bu para sabahleyin suda indirim bekleyen vatandaşın parası. Onlar yemiş bizim parayı. Onlar da bana diyor ki; serbest piyasa, sözleşme var imzaladınız diyor" şeklinde konuştu.

İŞİN İLGİNÇ TARAFI...

Başkan Çavuşoğlu, göreve geldiği amacın yetimin hakkını korumak olduğunu belirterek, banka ile yapılan sözleşmelerde yaşanan sorunları anlattı. "İşin ilginç tarafı; bir sözleşme akdediyoruz 4 Mayıs’ta… 23 Mayısta bir sözleşme daha imzalatıyorlar. İçine her şeyi yazıyorlar. Paran burada duracak. Çekemezsin, alamazsın, satamazsın. Bir ay sonra imzalıyoruz bunu. Diyorum ki böyle bir şey olamaz. Bunun tarifi yok" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, bu durumu kamuoyuna duyurmayı hedeflediklerini belirtti.

Başkan Çavuşoğlu, "Onların hepsine bakacağız. Ama hukukla nereye kadar gidebiliriz emin olun ben de bilmiyorum. Şunu başarmaya çalışacağız. Biz kamuoyuna bir yol haritası çizeceğiz. Herkese anlatacağız. Çalınan kolileri anlatacağız. Ödenmeyen faizleri anlatacağız. Ben bir tabir kullanıyorum. Abes olur mu bilmiyorum? Belediyenin içinden geçmişler" dedi.

BOYAMA KİTABI GÜNDEME GELDİ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, geçtiğimiz aylarda dağıtılan boyama kitabının gündeme gelmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Seçim kampanyası için 15 Mart’ta boyama kitabı bastırmışlar. Bunu mevcut belediye başkanı arkadaşımız bunu kalktı her yerde dağıttı. 700 bin lira ödendi buna… Belediye bütçesinden…" şeklinde konuştu.

Başkan Çavuşoğlu, konunun üzerine gitmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, "Tabi bir sürü arkadaşımız bu işin altında kalacak. Mesela teslim alındığıyla ilgili tutanaklar var. Basın Yayın Daire Başkanlığının Şubat ve Mart ayındaki ödeme dosyası bu… Sadece bu. Sabah 5’e kadar bunları arıyorum. Biz belediyede yatıyoruz resmen" dedi.

Çavuşoğlu, belediyenin hesap verme sorumluluğunu vurgulayarak, "Belediyeden hiçbir şey kaybolmaz. Giden kutularda ne vardı bilmiyoruz. Belediyede kayda giren hiçbir şey çıkmaz. Ama ne çıkar biliyor musunuz? Geriye gittikçe o yıllardaki şeyleri ispatlamakta zorlanırsınız" şeklinde konuştu.

Başkan Çavuşoğlu, yaşananlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme ve açıklama yapma konusundaki kararlılığını dile getirerek, "Ama ne olur bunları anlatırız biz" dedi.

KASAYI TOPLAMAKTAN PERSONELİ TOPLAMAYA FIRSAT BULAMADIK

Şule Aydın'ın belediyede bankamatik memurları ile ilgili sorusuna cevaben Başkan Çavuşoğlu, "Kasayı toplamaktan personeli toplamaya fırsat bulamadık" yanıtını verdi. Çavuşoğlu, sözlerine insan vicdanını sızlatan bir durumu örnekleyerek devam etti: "1 milyon 540 bin liralık fatura. Tarih 6 Mart. Branda faturası. İddiaya göre bu brandalar bir yerlere yapılmış ama altına teslim aldım diye imza atanlar beyan veriyor, biz teslim almadık diyor... Altına imza atmışsın diyorum. Getiriyorlardı atıyordum, biz imzayı diyor. Seçim gecesi evrak çıkaranları güvenlik amirine soruyorum. 'Ya bu nasıl olur' diyorum. Başkanım her zaman girer çıkar bu binaya diyor."

Başkan Çavuşoğlu, belediyenin içinde yaşanan iddiaları anlatarak devam etti: "Düşünün belediyenin basın daire başkanlığı birimi içinde seçim kampanyası yürüten bir ajans çalışmış. Birileri gelmiş, istediği saatte girmiş. Kapısına şifreli kilit koymuşlar. Kimse giremiyormuş o odaya... Bunun gibi niceleri."

BAYA GÜZEL FİLMLER BUNLAR. GÜLER YÜZLÜ BAŞKAN…

Başkan Çavuşoğlu, belediyenin harcamalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. "26 Mart'ta tanıtım filmi yayınlanması 438 bin lira… Filmlerini ben seyrettim. Baya güzel filmler bunlar. Güler Yüzlü Başkan… Mevcut başkanın AKP logolu reklam filmi bu. Nasıl ödersiniz diyorum. Başkan bey talimat verir biz yaparız diyor… Bunların hepsi reklam filmi. Bunlar televizyonlarda yayınlanıyor. Ben cebinden ödüyor sanıyorum, meğer bunu Denizli halkı ödemiş. Biz bunların doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, belediyenin harcamalarının kampanya döneminde yapıldığını iddia ederek, "Boyama kitabı 15 Mart’ta alınmış. O tarihte niye alınır bilmiyorum. Seçim kampanyası içinde bunlar yapılmış. Bilboard diye. Kampanya döneminde her gün afişler yapıştırılıyordu biz de her gün şikayet edip seçim kuruluna toplatıyorduk. Bunun parasını kimlere ödemiş biliyor musunuz? Hep aynı firmalarla denk geliyoruz. Hep işi yapanlar aynı firma" şeklinde konuştu.

OCAK ŞUBATTA BU ŞİRKET GİTMİŞ İNTERNET SİTESİ ÇALIŞMIYOR

Başkan Çavuşoğlu, kişilere ve şirketlere ilişkin belediye kaynaklarının kullanımıyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. "Geçen yıl Ocak ayında… Her ay bizden 15’e yakın internet medyası ortalama 10-20 bin lira arasında fatura kesmiş ama sitelerin hiçbiri çalışmıyor şimdi. Ocak şubatta bu şirket gitmiş internet sitesi çalışmıyor. Parasını almış gitmiş yenisi gelmiş. Denizli’de herkes biliyor ki bunun hepsi bir kişiyi gösteriyor. Bir yeri gösteriyor. Herkesten hesap sorarım. Bundan dolayı yargılanırım yargılanmam benim orası umurumda değil" şeklinde konuştu.

DANIŞMANLIK ADI ALTINDA PARA ALIYOR

Başkan, belediyenin danışmanlık giderlerine de değinerek, "Bir isim Denizli belediyesinden her sene milyonlarca lira danışmanlık adı altında para alıyor" dedi. Ayrıca, belediyenin personel yapısıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Ben de basın daire başkanlığında 45’e yakın adam çalışıyormuş. 15 tane kameramanım varmış benim."

HERKES KASANIN İÇİNE EL UZATMIŞ

Çavuşoğlu, konuşmasında belediye kasasına her seviyeden kişinin el uzattığını iddia ederek, "Öyle bir hale gelmişiz ki en alttan en üste kadar herkes kasanın içine el uzatmış. Adam bulunduğu mevkiinin, oturduğu koltuğun büyüklüğüne göre herkes kasadan bir şey almış" dedi.

Başkan, belediyenin mali durumuyla ilgili endişelerini de dile getirerek, "Öyle güzel bir kasa ki 11 milyar borç kalmış. Ben 8-10 gündür görevdeyim. Daha ne oluyor onu anlamaya çalışıyorum. Hala uğraşıyorum. Nereye gider kime gider en son hangi noktada durur bilmiyorum. Emin olun bulmak kolay değil" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, belediyenin işleyişindeki belirsizliklere örnek olarak bir kültür AŞ'nin durumunu gösterdi ve şunları dile getirdi: "Bir kültür AŞ var. Kayıtta 150 bilboard var. 200 tanesini kim kiraladı parası nereye gitti ne oldu kimse bilmiyor. Evrak getirin diyorum yok."

YANİ İSİMLER VAR ORTADA…

Çavuşoğlu, konuşmasında ismi "M" harfiyle başlayan bir kişinin torbaları topladığını ve bu paranın nereye gittiğinin araştırılacağını belirtti. Savcılığa suç duyurusunda bulunurken ilgili kişilerin mallarına da tedbir konulacağını ifade etti ve şunları söyledi: "Yani isimler var ortada… Denetim raporunda arkadaşların önüne ne getirirseniz onları okurlar. Ben başkan olmasam bu evraklar benim önüme gelmez. Yoksa 8 tane fatura var dersin normal 8 faturayı görürsünüz."

SAYIŞTAY DENETİMİNDE HER ŞEYİN TEMİZ

Çavuşoğlu, Sayıştay denetiminde her şeyin temiz çıktığını ancak işin aslının kitaba uydurulduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Buradaki hikaye şu: işi kitaba uydurursan işin kolaylaşır. Biz kitaba uydurulanların arasından kamu vicdanına sesleniyoruz. Bunların hepsi yasal… Bunlar doğrudan temin sınırları içinde. Her şey yasal. Kitabına uymuş hepsi. Ama adam diyor ki ben bunu almadım diyor. Öyle bir güzel cendere… 1 liralık malın altına imza atacak adam buluyorsanız 10 liraya satarsınız."

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!