Denizli
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli Barosu Başkanı Demirdöğer adaylığını açıkladı

Denizli Barosu Başkanı Demirdöğer adaylığını açıkladı
Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, CMK ücretlerindeki adaletsizlik üzerine eylem kararını açıkladığı basın toplantısında gelen soru üzerine yenin dönemde Denizli Barosu Başkanlığı için yeniden aday olduğunu açıkladı.

Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Demirdöğer, CMK ücretlerindeki adaletsizlik üzerine eylem kararı aldıklarını açıkladı.

Basın toplantısında gündem dışı ‘Yeni dönemde baro başkanlığına aday mısınız?’ sorusuna Demirdöğer;” 4 Temmuz 2021 tarihinde 47. Olağan Seçilim Genel Kurul’da aday olmuştum. Arkadaşların teveccühlerine mashar olmuş ve onurlu göreve seçilmiştik. O gün seçilirsem bu dönemde dahil olmak üzere önümüzdeki dönem bir kez daha aday olurum demiştim. Baro başkanlığının meslek haline getirilmemesi gerektiğini düşünerek görev süresinin en fazla 2 dönem olması gerektiğini ve gelenek haline getirilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Bugün itibariyle 13-14 aydır görevdeyim. Yapmak istediğimiz birçok projeyi gerçekleştirmemize rağmen bazı projelerimizi gerçekleştiremedik. Bu nedenle yapacak daha çok işimi var diye 48. Olağan Seçilim Genel Kurul’nda adayım.” diye cevap verdi.

CMK ücretlerindeki adaletsizlik avukatları eyleme götürüyor

Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, avukat üzerindeki ekonomik şiddetin arttığını ve CMK ücretlerindeki adaletsizliğin çözülmesi gerektiğini belirterek eyleme gideceklerini açıkladı. Demirdöğer; “Eylem planı 81 baro tarafından imza altına alınmıştır. 13 Eylül 2022 tüm Türkiye’de CMK görevlendirmeleri yavaşlatılacaktır. 20 Eylül 2022’de CMK görevlendirmeleri sadece şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar hariç olmak üzere durdurulacaktır. 27 Eylül 2022’de sonuç alınamazsa 3 gün süre ile CMK süreleri durdurulacaktır. Yine sonuç alınamazsa tüm illerimizde CMK hizmetleri şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar hariç olmak üzere durdurulacaktır.” dedi.

Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde avukatlık mesleğine yönelik fiziki ve ekonomik şiddet üzerine aldıkları eylem kararını açıklamak için toplantı gerçekleştirdi.

Demirdöğer, konuşmasının öncesinde yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı olmasını ve 12 Eylül Darbesi’nin yıldönümünde darbelere karşı olduğunu söyledi.

“ÜCRETLER MEVCUT EKONOMİK ŞARTLARDA TAHAMMÜL EDİLEMEZ HALE GELDİ”

Demirdöğer, basın toplantısı yapmasının amacının avukatlık mesleğine yönelik fiziki ve ekonomik şiddet olduğunu belirterek şu ifadeler kullandı; “Ceza yargılamasında avukatın varlığı, hak arama özgürlüğünün garantisi, adil yargılanmanın olmazsa olmazı, işkence, kötü müdahale ve hukuka aykırılıklarla mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır. Adil bir yargılanmanın ancak savunmanın katılımıyla varolabileceğini kabul eden devletlerde avukata ulaşamayacak insanların savunma hakkının sağlanması gerekir. Ülkemizde zorunlu müdafilik sonucu ödenen ücretlerin bugüne kadar avukatlar için mevcut ekonomik koşullarda tahammül edilemez hale geldiği açıktır.

CMK ÜCRETLERİNDE KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ

Mevcut CMK tarifesine göre en az 3 yıl süren ceza davasında zorunlu müdafilik hizmeti veren avukata 750 TL ödenmektedir. CMK tarifesindeki ücretler Türkiye Barolar Birliği avukatlık asgari ücret tarifesinin 18’de 1’ne denk gelmektedir. Aynı işi yapan meslektaşlarımız arasında derin bir eşitsizlik ortaya çıkmaktadır. Barolar olarak talebimiz CMK tarifesi ise avukatlık asgari ücret tarifesinin eşitlenmesi ve CMK ücretlerinden kesilen KDV’nin yüzde 1’e indirilmesidir. Yeni dönem görüşmeleri sürüyor ve bunu önemsiyoruz. Hakkaniyetli bir karar çıkmasını bekliyoruz. Türkiye Barolar Birliği’nden beklentimiz asgari ücret tarifesinde olduğu gibi CMK tarifesinde de etkin bir müzakere süreci yürütülmesidir.

EYLEM TAKVİMİNİ AÇIKLADI, CMK DAVALARI YAVAŞLATILACAK VE DURDURULACAK

Mevcut ekonomik koşullarda bu CMK tarifesi ile zorunlu müdafilik görevini yerine getirmek mümkün değildir. Denizli Barosu olarak eylem planımızı hazır. Eylem planı 81 baro tarafından imza altına alınmıştır. 13 Eylül 2022 tüm Türkiye’de CMK görevlendirmeleri yavaşlatılacaktır. 20 Eylül 2022’de CMK görevlendirmeleri sadece şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar hariç olmak üzere durdurulacaktır. 27 Eylül 2022’de sonuç alınamazsa 3 gün süre ile CMK süreleri durdurulacaktır. Yine sonuç alınamazsa tüm illerimizde CMK hizmetleri şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar hariç olmak üzere durdurulacaktır. Taleplerimiz siyasi değil, avukat mesleğine yönelik ekonomik şiddetin önlenmesine yöneliktir. Siyasilerin talepleri değerlendirmesi ve siyasi yönden ele almamasına inanıyoruz.” dedi.

14 YIL ÖNCEKİ DAVA SONUÇLANDI, ÖDEMESİ O DÖNEMKİ ÜCRETTEN YAPILDI

Demirdöğer, 2020 yılında Denizli’de karakol, savcılık ve sorguda 6 bin 715 görevlendirme 7 bin 687 avukat ataması, çocuk mahkemesinde 359 görevlendirme 553 avukat ataması, asli ceza mahkemesinde 840 görevlendirme 2 bin 672 avukat ataması, ağır ceza mahkemesinde 921 görevlendirme bin 976 avukat ataması yapılmıştır. 2021 yılında karakol, savcılık ve sorguda 7 bin 140 görevlendirme 8 bin avukat ataması, 2022 yılı 31 Ağustos tarihi itibariyle 5 bin 433 görevlendirme 6 bin 366 avukat ataması yapıldığı bilgisini paylaştı. Demirdöğer, verdiği örnekte 14 yıl önce açılan bir davanın sonuçlanmasının ardından avukata ödemenin o dönemki ücret üzerinde yapıldığını belirterek adaletsizliğe vurgu yaptı.

DEMİRDÖĞER’DEN SİYASİLERE MESAJ: “BU MAKAMLAR GELİP GEÇİCİ GELECEĞİNİZ YER BAROLARDIR”

Deda Haber’den Oral Can Tatar’ın; ‘TBMM’de milletvekillerinin büyüğk çoğunluğu hukukçulardan oluşuyor. Avukatların yaşadığı problemler ortada ve ülkede hukuksuzluk en büyük sorun olarak görülüyor. Meclisteki meslektaşlarınız size bu konularda yardımcı olmuyorlar mı? Yardımcı olmuyolarsa tarafsız bölge olması gereken hukuk alanında bu misyonu neden yürütmüyorlar?’ sorusuna Demirdöğer; “Yıllardan bu yana biz bunun mücadelesini vermekteyiz. Dediğiniz doğru. Avukat arkadaşlarımızın bir çoğu Denizli’de dahil olmak üzere mecliste görev yaptılar. Siyasetin kimyasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum. Meslektaşlarımızın bazıları avukatlık kimliğinden daha çok siyasi kimliklerini ön plana çıkarıyorlar. Ben önceki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gerek mevcut Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ve milletvekillerimize söylediğim bir söz var. Onlara ‘Bu makamlar gelip geçici geleceğiniz yer barolardır’ diyorum.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!