Denizli
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de bu yaz meyvede sıkıntı yok

Denizli'de bu yaz meyvede sıkıntı yok
Narenciye hariç tüm meyve çeşitlerinin üretildiği Denizli’de hava şartlarının olumlu geçmesi meyve üretimini de dopingledi. Geçen yıllarda kışın don bahar aylarında da dolu yüzünden üretim sezonlarında sürekli sıkıntılar çeken Denizlili meyve üreticisi bu yıl sıkıntıdan uzak bir üretim sezonu geçiriyor.

Son yılların en sıcak Şubat ayını geride bırakan Mart ve Nisan aylarında istediği yağışı almamasına rağmen Mayıs ayı itibariyle gelen yağışlarla rahat bir nefes alan üretici, erkenci ürünlerinin hasadına başladı. Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Büyük konuşmak istemiyorum ama eğer hava şartları bu şekilde olumlu gitmeye devam ederse Denizli bu yıl meyvede sıkıntı yaşamayacaktır” dedi.

NAR ÜRETİCİSİ ÜZDÜ

Türkiye’nin en erkenci üzümünün yanında Mersin’den sonra ikinci en erkenci kayısı hasadının yapıldığı Denizli’de geçen yıllarda narda yaşanan don yüzünden üretici zor günler geçirmişti. Don yüzünden merkez ovadaki çoğu nar bahçesi bozuldu. Bir zamanlar yüzlerce dekar nar alanının bulunduğu ovada şimdilerde ayva, kayısı ve kiraz üretimi hızlanmaya başladı. Erik üretiminin de yaygınlaştığı Denizli’de narenciye hariç tüm meyve ürünlerinin yetiştirildiğini aktaran Gemici, “Don ve doludan çok çektik. En çok çekenlerde nar üreticisi oldu. Don yüzlerce dekar nar arazisini kuruttu. Üretici bu yüzden narları söktü alternatif ürün aradı. Bununla birlikte ayva, kayısı, kiraz ve erik üretimi hızla artmaya başladı” diye konuştu.

ŞARTLAR BÖYLE DEVAM EDERSE

Geçen yıl don yüzünden tüm ilçelerin etkilendiğini belirten Gemici, “Merkez ovada nar, Çal’da üzüm diğer ilçelerde ise belirli başlı ürünler don yüzünden zarar gördü. Bu yıl ise kışın herhangi bir don olayı yaşanmadı. Son yılların en sıcak Şubat ayını geride bıraktıktan sonra Mart beklendiği gibi sorunlu geçmedi ama yeterli yağış da olmadı. Nisan’da da beklenilen ve istenilen yağış olmadı ama üretici kendi imkanları ile ürünleri sulamaya çalıştı. Sulak alanlarda sıkıntı olmadı fakat kırsal kesimde sıkıntı büyüktü. Derken üreticinin idmanında yağmur yetişti. Mayıs ayı yağışlı geçti. Yağışlar can suyu oldu. Bir yandan da ılıman hava meyvelerin olgunlaşmasında etkili oldu. Şimdi başta kayısı olmak üzere kiraz gibi erkenci ürünlerde hasat başladı. Hasat sorunsuz devam ediyor. Haziran’ın ne getireceği belli olmaz ama şartlar böyle devam ederse bu yaz meyvede sıkıntı çekmeyiz” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!