Denizli
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’de Mimarlardan Flaş Çıkış Stadyum Planı İptal Edilsin

Denizli’de Mimarlardan Flaş Çıkış Stadyum Planı İptal Edilsin
Denizli’de Merkezefendi ilçesi Kayaköy Mahallesine yapılması planlanan yeni stadyum ile ilgili Mimarlar Odası Denizli Şubesinden kritik bir açıklama geldi. Başkan M. Serdar Alayont, 14 Eylül tarihinde kabul edilen imar planının iptal edilmesini istedi.

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı M. Serdar Alayont, Denizli Büyükşehir Belediye meclisi tarafından 14 Eylül’de kabul edilen yeni stadyum alanı ile ilgili imar planının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Alayont, stadın Konya, Hatay ve Kayseri gibi büyükşehirlere yapılan stadyumların alanına göre çok daha düşük ölçekli bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekti.

Alayont açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Merkezefendi İlçesi, Kayaköy (Bozburun) Mahallesi, 7940 ada, 1 no.lu parsel ve çevresi stadyum alanı yapılmasına yönelik olarak “Spor Alanı” olarak planlanmıştır. Sayısal verileri temin edememiş olmamız sebebiyle spor alanı olarak yaklaşık 61 bin metrekarelik (plan açıklama raporunda alana ait büyüklük bilgisi verilmemiştir) bir alanın planlandığı görülmektedir.

FIFA STANDARTLARINA UYGUN AMA…

Belirlenmiş olan bu alan, plan açıklama raporunda belirtildiği gibi FIFA standartlarına uygun (alan, yönelim vb) olduğu belirtilse dahi, söz konusu alan yalnızca standartlara uygun bir stadyum yapısını barındırabilecek bir büyüklüğe sahiptir.  Yakın dönemde ülkemizde inşa edilen büyükşehir ölçeğindeki kent stadyumlarının arsa alanları baktığımızda Hatay Stadyumu – 194 bin 139 metrekare; Kayseri Kadir Has Stadyumu – 144 bin 474 metrekare ve Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu – 400 bin 490 metrekare olarak inşa edilmiş. Denizli Atatürk Stadyumu, stadyum tasarımında esas alınan Kuzey-Güney yönelimine göre alana yerleştirildiğinde bile stadyum ile alan sınırı arasındaki mesafe en dar noktada 27 metreye kadar düşmektedir. Uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu ile Kayseri Kadir Has Stadyumu ölçüleri esas alınarak çizilen kütleler alana yerleştirildiğinde ise kütleler alan için belirtilen 10 metre bahçe mesafelerinin kısmen içine girmektedir. Ayrıca planda belirlenmiş olan en çok yüksekliği 45 metre olabilecek bir yapıda, seyirci çıkışları, fuaye alanları, stadyum güvenliği, yangın kaçış koridorları, acil çıkış mesafeleri vb hesaplandığında, bu alanın tümü için belirlenen 10 metre bahçe mesafesinin oldukça yetersiz kaldığı görülmektedir.

İMAR YÖNETMELİĞİNE AYKIRI

Stadyum alanları, sadece müsabakaların yapılacağı ve izlenebileceği tek bir yapıyı değil, idari binaları, kapalı ve açık yardımcı diğer spor tesisleri, sosyal alanlar, açık ve kapalı otoparklar gibi birçok fonksiyonu içinde barındıran kompleks alanlar olarak planlanmalıdır. Plan Açıklama Raporunun Planlama Gerekçeleri başlıklı 7.maddesinde de “…yeni stadyum alanının çevresinde bulunan Bölge Parkında yapılacak olan yeni düzenlemeler ile de oluşturulacak kompleks alanlar, stadyum alanını destekler nitelikte otopark alanları, spor alanları, rekreatif faaliyetlerin düzenlenebileceği alanlar oluşturulabilecektir.” denilmektedir ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 19.maddesinde Park Alanlarında yapılaşma şartları belirlenmiş olup, aynı maddenin c fıkrasının 3.bendinde yer alan “Tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması, giriş çıkışının parkın giriş çıkışından ayrı olması ve parkın ihtiyacı için Otopark Yönetmeliği ekindeki en az otopark miktarları tablosundaki benzer kullanımlar dikkate alınarak belirlenecek miktarı aşmamak kaydıyla kapalı otopark” ibaresi tabi zemin altında sadece parkın ihtiyacı olan otoparkın yapımını mümkün kılmaktadır.  Plan hükümlerinde Bölge Parkı için belirlenen “Bu alanlarda kamunun kullanımına açık olacak spor alanları, açık otopark alanları, çay bahçesi, büfe, oyun alanları, yürüyüş ve bisiklet yolu gibi rekreatif faaliyetlerin düzenlenebileceği alanlar oluşturulabilecektir.” ifadesindeki açık otopark yapılabileceği hükmü, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 19.maddesinin c fıkrasının 3.bendine aykırıdır. Dolayısıyla, spor alanının yakınında inşa edilebilecek ve stadyuma hizmet verecek bir açık-kapalı otopark alanının plana dâhil edilmemiş olduğu görülmektedir.

OLASI BİR ACİL DURUMDA…

Stadyum alanının kuzey ve batı cephesinde bölge parkı ile arasında herhangi bir imar yolu planlanmamıştır. Olası bir acil durum anında, duruma müdahale edebilecek araçların bu noktalara yaklaşması bu sebeple mümkün görünmemektedir. Önerilen planlamaya göre stadyuma yaklaşım sadece doğu ve güney tarafından olacağı için bu bölgelere ciddi taşıt ve yaya yığılmaları olacağı ortadadır. Bu nedenle stadyum için ayrılacak alanın ada şeklinde planlanması ve çevresindeki taşıt yolları genişliklerinin de bu plana göre yapılması gerekmektedir. Öneri plana göre stadyum alanının doğu ve güneyinde yer alan 20 ve 21 metre genişliğindeki yollar, stadyumda yapılacak olan etkinliklerin ardından oluşabilecek olası yaya yükünü dahi karşılayamayacak genişliktedir. Stadyum planlamasında arazi seçiminin tasarımın temelini oluşturması nedeniyle, yer konusunun öncelikli ve detaylı olarak ele alınması gerekmektedir.

YEŞİL ALAN AZALIYOR

Bölgede mevcut durumda 261 bin 824 metrekare olan yeşil alan yoğunluğunun 27 bin 789 metrekare azaldığı ve yeşil alan dengesinin kamu aleyhine bozulduğu görülmektedir. Bu azalma, 8188 Ada 1 Parselin kuzeyinde özel olarak planlanan yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde ticari alandan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ilk planlamada tek adadan oluşan 231 bin 258 metrekare büyüklüğündeki bölge parkı alanı, yeni planlamanın ardından dikdörtgene yakın olan formunu yitirerek 162 bin 671 metrekareye düşmüş ve plansız alandan planlı duruma çevrilen 53 bin 876 metrekarelik yeni bölge parkı alanıyla arasında kalan ve stadyum nedeniyle fiilen kullanılması zorunlu olan yol nedeniyle bölgenin ciddi anlamda ihtiyacı olduğu ve merkezde Denizli’nin en büyük kent parkı olabilecek büyüklükteki alan vasfını yitirmiştir.

İMAR PLANI İPTAL EDİLMELİ

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin yeni Stadyum Alanı ile ilgili almış olduğu 14.09.2020 tarih ve 441 sayılı kararın ve kararın eki olan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, 1/5.000 ölçekli ilave revizyon nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli ilave revizyon uygulama imar planı, plan açıklama raporu ve plan hükümlerinin iptal edilmesi gerektiğini basına ve kamuoyuna saygı ile sunarız.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!