Denizli
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizlili Uzmandan Orman Yangınlarına karşı mücadelede altın kurallar

Denizlili Uzmandan Orman Yangınlarına karşı mücadelede altın kurallar
Denizli’de Doç. Dr. Devrim Alkaya, son dönemde sayısı ve tahribat gücü artan orman yangınlarına karşı alınabilecek önlemleri paylaştı. Temel öncelikleri sıralayan Alkaya, su, yoğurt ve buz gibi malzemelerin temel öncelik olduğuna dikkat çekti. Alkaya, yangınlarda köylülere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi  A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Doç. Dr. Devrim Alkaya, son dönemde artan orman yangınlarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Alkaya, yangında orman köylerinde yaşayan vatandaşlara büyük önem düştüğüne dikkat çekti. Alkaya, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:

"Yangına önlem olarak su depolarını ve su tankerlerini dolu bulundurunuz. 

Su kuyunuz varsa bile yangın anında elektrik kesilecektir. Ya jeneratör ya da benzinli bir su motoru ile su deposundan suyu alıp basınçla püskürtebilecegıniz bir düzenek oluşturunuz. Evlerinizin yakınına kuru odun, saman, balya koymayınız. 

Samanlık, ot deposu gibi hassas yerlerde daha dikkatli olunuz. Su bulundurunuz.  

Orman Yangın Teşkilatı, itfaiye gelinceye kadar kendinizi korumayi öğreniniz. 

Beton transmikserleri, arazöz sahipleri, su tankeri sahipleri, yangın söndürücü firmaları  size her an ihtiyaç olabilir.  Akut benzeri sivil bir yangın destek ekibi olarak biraraya geliniz. 

Halk olarak kazma, kürek, çapa, tahra kullanarak destek olabiliriz. İtfaiyeye destek olabiliriz. Ancak kalbi olan, astım, koah gibi rahatsızlıkları olanlar yardım yerine çalışmayı zorlaştirabilirler. Birde traktörünüz, su tankeriniz,  çalışacak fiziksel  performansınız yoksa lütfen kalabalık oluşturmayınız, trafiği yoğunlastirmayınız. Yangın  yeri tahmininizden tehlikelidir. 

Yangın anında en büyük ihtiyaç su, ayran, yoğurt, buz gibi malzemeler olacaktır.  Bir süre sonra itfaiye ve yangın söndürmeye yardım edenlere  yiyecek desteği yapılmasıdır.  

Herkesin yapacağı  bir şeyler mutlaka vardir.
Orman köylerinde yasayanlar, yaylada  yörük  yurtlarında  yaşayanlar, dağda çobanlarımız, dağ  evlerinde yaşayan  herkes çok  dikkatli olsun. Hazırlıklı olsun. Telefonlarınızın şarjı olsun.  

Köylülerimizin desteği, çabası olmasa bu yangınlar sönmez. Bu nedenle tüm  muhtarlar köyün yapabileceklerini planlasinlar."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!